Diefstal smartphone grootste probleem op vakantie | Veldhuis Advies

Diefstal smartphone grootste probleem op vakantie

Filter

Diefstal smartphone grootste probleem op vakantie

smartphone-vakantie

En dat is niet niks: tegenwoordig heeft een smartphone al lang veel meer functies dan alleen die van een telefoontoestel. Het is voor gebruikers een online portemonnee én een belangrijke gegevensbewaarder – een goudmijn dus voor dieven. Maar in hoeverre dekt de reisverzekering de schade, of is een telefoonverzekering voldoende? Reisverzekering.net vergeleek de reisverzekering met de smartphoneverzekering, en ontdekte grote verschillen!

Smartphone diefstal in Nederland neemt iets af

De campagne om de eigen telefoon ‘boefproof’ te maken, door deze op afstand volgbaar en blokkeerbaar te maken, werd alweer een jaar geleden door de rijksoverheid gelanceerd, in samenwerking met telecomproviders. Naar verluidt is daardoor het aantal diefstallen van smartphones in Nederland enigszins afgenomen: het eerste kwartaal dit jaar laat in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar aan afname zien van 3600 naar 2880. Ook in het buitenland lijkt deze afname een trend, die mede te danken zou zijn aan het gebruik van de zogenoemde ‘kill switch’: het op afstand uitschakelen van de telefoon.

boefproof

Smartphone diefstal in het Buitenland grootste schadepost

De smartphone het populairst onder dieven in het buitenland, zo bleek uit cijfers die Europeesche Verzekeringen vorig jaar naar buiten bracht. Mensen laten hun telefoon per ongeluk ergens achter waarna een dief zijn kans grijpt, zakkenrollers stelen ongemerkt kostbare spullen uit tassen, en soms wordt iemand zelfs zomaar op straat bedreigd en van haar of zijn telefoon en geld ontdaan. Maar hoe kan de reiziger zich hier het beste tegen beschermen: welke verzekering is afdoende?

Smartphone verzekeren met reisverzekering?

Een reisverzekering lijkt de kortste klap: zo bent u als reiziger meteen ook voor andere zaken gedekt. Toch valt dit vaak tegen: bij de ene verzekeraar is het eigen risico erg hoog, bij de ander is het dekkingsbedrag aan de lage kant. Daarom loont het om goed de kleine lettertjes door te lezen, zodat zeker is dat voor uw specifieke situatie de meest voordelige voorwaarden gelden. Heeft u bijvoorbeeld een erg duur en nieuw toestel, dan is een dekking van 300 euro veel te weinig. Is het apparaat al wat ouder en is het daarmee niet heel veel meer waard, dan is een hoog eigen risico ongunstig.

De dekking voor smartphones loopt sterk uiteen per reisverzekering: er zijn positieve uitschieters, maar ook negatieve. We vergeleken basis reisverzekeringen, doorlopend, voor binnen Europa en voor minder dan zes weken vakantie per jaar, zonder annulerings- en wintersportdekkingen. Zo is een dekking van tussen €200 en €300 veelvoorkomend bij reisverzekeringen met een basisdekking (Generali, Nationale Nederlanden, Zelf, ANWB, etc.). Bij Ohra en Inshared is de smartphone bij een basisverzekering zelfs helemaal niet gedekt, wat een onaangename verrassing is voor de nietsvermoedende verzekerde.

Smartphone op reis verzekeren met telefoonverzekering?

Een andere optie is de smartphoneverzekering, die ook in eigen land dekt. Deze vorm van verzekeren heeft vaak diefstalverzekering als optie – die de consument daarmee dus nog wel zelf moet aanvinken. Veelal is de telefoonverzekering ook geldig in het buitenland, en soms zelfs wereldwijd. Heeft u een smartphone die erg in het oog springt, en waardevol is, dan kan de smartphoneverzekering een verstandigere investering zijn dan alleen een reisverzekering.

Het komt erop neer dat er geen ‘one size fits all’-oplossing is voor de verzekering van de smartphone, en dat het doornemen van de voorwaarden een must is. Ga er niet blind vanuit dat de reisverzekering het wel zal oplossen; dit is in vele gevallen een illusie.

Gaat u binnenkort op vakantie en bent u benieuwd of uw reisverzekering dekking biedt bij diefstal? Vraag het ons via 0578-699799 of particulieren@veldhuisadvies.nl.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld