DGA pensioen opbouwen na de Eigen Beheer periode? | Veldhuis Advies

DGA pensioen opbouwen na de Eigen Beheer periode?

Filter

DGA pensioen opbouwen na de Eigen Beheer periode?

Head advies

Het opbouwen van een pensioen in eigen beheer wordt fiscaal niet meer ondersteund. Maar geen reden tot paniek, er zijn namelijk meer manieren om een goed pensioen op te bouwen. Graag leggen wij uit wat de mogelijkheden zijn, en waar de kansen liggen.

Een goed pensioen is minstens zo belangrijk als een goed lopend bedrijf. Er komt namelijk een keer een moment dat u stopt met werken. Zodra u met pensioen gaat heeft u tijd over en wilt u graag genieten van het leven en mogelijk ook nog reizen. Daar heeft u geld voor nodig. Het is goed om daar niet pas na uw 60e bij stil te staan.

Hoe nu verder met de opbouw van uw DGA pensioen?

Heeft u in eigen beheer een pensioen opgebouwd? Nu is een goed moment om uw positie te heroverwegen. Welke vorm van vermogensopbouw past het beste bij u en bij uw doelen? Advies hierover is natuurlijk altijd maatwerk, maar we kunnen in grote lijnen wel de mogelijkheden toelichten. Onderstaande mogelijkheden van pensioenopbouw kunt u als DGA gebruik van maken.

U stopt met het opbouwen

Mogelijk heeft u al voldoende vermogen opgebouwd voor een goed pensioen. In dat geval kunt u qua pensioenopbouw achterover leunen en de laatste jaren voor uw pensioen de focus leggen op de onderneming. Of u maakt zich niet druk over uw pensioen. In beide gevallen is het goed om te weten wat deze keuze voor gevolgen heeft. Win advies in om er zeker van te zijn dat u al voldoende kapitaal achter de hand heeft. Ook als u niets doet is het slim om alvast te weten wat uw financiële positie is na uw pensioendatum. Wij kunnen u hierbij helpen.

Kapitaal opbouwen in de vorm van lijfrente

U kunt ook kiezen voor het opbouwen van een lijfrentekapitaal. Dat kan in een verzekering, op een bankspaarrekening of door te beleggen op een geblokkeerde beleggingsrekening. Tot een bepaald jaarlijks maximum kunt u bedragen storten. De stortingen zijn aftrekbaar van het inkomen. Na uw pensionering kunt u het kapitaal gebruiken voor het aankopen van een lijfrente-uitkering. De uitgekeerde termijnen worden vervolgens weer belast. Vaak kunt u een fiscaal voordeel behalen. Het is nu aftrekbaar tegen een hoog belastingtarief en na pensionering mogelijk weer belast tegen een lager tarief.

Zelf een kapitaal opbouwen

Door het vormen van een vermogen kunt u zelf ook zorgen voor een inkomen om na pensionering van te leven. Dit kan zijn een spaarvermogen, maar houd wel rekening met zeer lage spaarrentes. Of u kiest voor het beleggen van een kapitaal. Hier kunt u samen met de adviseur een strategie voor bepalen. Het nadeel van deze vorm van vermogensopbouw is dat u jaarlijks moet afrekenen met de Belastingdienst. Over uw vermogen op 1 januari moet u namelijk jaarlijks vermogensrendementsheffing betalen.

Of u kiest voor een spaar B.V.?

U kunt ook vermogen overhevelen naar een B.V. Het kapitaal in de B.V. is geen vermogensrendementsheffing over verschuldigd. Het werkelijke rendement wordt belast, maar hier is een fiscaal voordeel te behalen. Zodra u met pensioen gaat kunt u geld ontvangen als dividend uitbetaald door de B.V. Dit wordt ook wel ‘netto-sparen’ genoemd.

Een pensioenverzekering bij een verzekeraar?

U kunt ook voor uzelf een pensioenverzekering afsluiten bij een verzekeraar. Dit heeft als voordeel dat u zekerheid kunt krijgen over de uit te keren bedragen na uw pensionering. Bij de andere vormen van pensioenvorming bouwt u een vermogen op. Het moet nog maar blijken wat u uiteindelijk per maand uitgekeerd krijgt.

Los uw hypotheek af

U kunt extra vermogen opbouwen, maar u kunt ook snijden in de kosten. Met een afbetaald eigen huis kunt u het na uw pensionering ook met minder geld doen. Op nog latere leeftijd kunt u het huis ook nog verkopen en interen op de opgebouwde overwaarde in het huis.

Veel keuzemogelijkheden

Er zijn veel keuzemogelijkheden met allemaal weer verschillende fiscale aspecten. Ook moet er verder worden gekeken dan alleen maar de oude dag. Wat als u overlijdt vóór de pensioendatum? Hoe is het dan geregeld voor uw partner en het gezin? Na een echtscheiding ligt het ook weer complexer, omdat de ex mogelijk ook recht heeft op een deel van het in het verleden opgebouwde vermogen. Een pensioenvoorziening is altijd maatwerk. De Belastingdienst speelt ook nog een belangrijke rol.

DGA, neem contact met ons op voor een advies op maat via pensioen@veldhuisadvies.nl of tel. 0578 -699 769. Pensioenvraagstukken zijn redelijk complex, maar met hulp van onze pensioenspecialisten komt u tot het beste resultaat met een goed en degelijk inkomen na uw pensionering.

Harry Stomphorst
Senior PensioenConsultant
Dit artikel is geschreven door:

“Pensioen is inmiddels gelukkig een ‘echt’ vak geworden waardoor wij als adviseurs weer trots zijn op ons beroep.”

Harry Stomphorst (1958) is woonachtig in Marum (Groningen). Hij is gehuwd en vader van vier kinderen. In de afgelopen jaren heeft hij zich met name bezig gehouden met advisering van collectief- en DGA pensioen. Verder geeft hij ook bredere financiële adviezen aan ondernemers en ondernemingen.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld