Het DGA-pensioen in eigen beheer is afgeschaft. Hoe nu verder? | Veldhuis Advies

Het DGA-pensioen in eigen beheer is afgeschaft. Hoe nu verder?

Filter

Het DGA-pensioen in eigen beheer is afgeschaft. Hoe nu verder?

Veldhuis verzekeringadvies

Tot 1 juli 2017 mocht iedere DGA pensioen opbouwen in zijn eigen BV. Maar al te vaak was deze ‘pensioenopbouw’ een balansreserve: niets meer dan een fiscale post. De meeste DGA’s zagen de pensioenopbouw in eigen beheer dan ook niet als een echte pensioenvoorziening. Nu de opbouw van pensioen in de eigen BV onmogelijk is gemaakt, wordt het tijd de balans op te maken. Wat staat de DGA te doen?

Allereerst is het verstandig eens een ‘financiële foto’ te laten maken. Zoals de tandarts een röntgenfoto maakt om de staat van uw gebit te beoordelen, zo dient de financiële foto om uw financiële situatie in kaart te brengen en te onderzoeken wat u moet doen deze gezond te maken cq te houden. Waar staat u nu? Welke maatregelen zijn er nodig? Om deze vragen te beantwoorden, gaan we uit van het netto besteedbare inkomen nu en in een aantal scenario’s.

Rekening houden met het onverwachte

U moet er niet aan denken, maar het zou u kunnen overkomen: arbeidsongeschikt worden of plotseling overlijden. Heeft u op dit moment voldoende liquide middelen een dergelijke klap op te vangen? Als het antwoord nee is en er op korte termijn niet voldoende middelen liquide zijn te maken, dan is het verstandig deze risico’s extern te verzekeren. Dit geldt zeker wanneer u verantwoordelijk bent voor uw gezin en/of uw onderneming! Een financiële foto geeft inzicht of -en zo ja wáár- er hiaten in uw voorzieningen zitten. Zo verzekert u niet te veel, maar zeker niet te weinig.

Blik op uw vermogensopbouw

Daarnaast verdient uw vermogensopbouw de aandacht. Wat heeft u nodig na uw arbeidzame leven om prettig en onbezorgd van uw oude dag te genieten? Als er sprake is van een aanzienlijk vermogen, behoort vermogensoverdracht tot de mogelijkheden.

Pensioen is slechts een onderdeel van vermogensopbouw: er zijn voldoende alternatieven voorhanden waarmee u een goede vermogensopbouw kunt realiseren. Hierbij kunt u denken aan box 3 vermogen (sparen, beleggen of onroerend goed) of lijfrente in box 1.

De vraag welk risico u bereid bent te nemen is hierbij van belang. Kiest u voor vermogensopbouw in de BV of in privé? Heeft u privé meegetekend voor de verplichtingen van uw BV? Fiscaliteit speelt hierin uiteraard een grote rol: uiteindelijk gaat het erom uw verdiende geld zo voordelig mogelijk in uw privévermogen terecht te laten komen.

DGA is maatwerk

Alle hierboven genoemde punten staan of vallen bij goede en zorgvuldige planning. Een standaardoplossing of -advies voor de DGA bestaat niet: voor ieder advies is een goede inventarisatie en analyse onontbeerlijk. Van ons mag u verwachten dat wij uw situatie goed in kaart brengen en u voorzien van een advies dat precies bij u past. Maak hiervoor een afspraak via tel. (0578) 211 000 of pensioen@veldhuisadvies.nl.

Harry Stomphorst
Senior PensioenConsultant
Dit artikel is geschreven door:

“Pensioen is inmiddels gelukkig een ‘echt’ vak geworden waardoor wij als adviseurs weer trots zijn op ons beroep.”

Harry Stomphorst (1958) is woonachtig in Marum (Groningen). Hij is gehuwd en vader van vier kinderen. In de afgelopen jaren heeft hij zich met name bezig gehouden met advisering van collectief- en DGA pensioen. Verder geeft hij ook bredere financiële adviezen aan ondernemers en ondernemingen.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld