Heeft uw DGA pensioen binnen eigen BV nog wel toekomst? | Veldhuis Advies

Heeft uw DGA pensioen binnen eigen BV nog wel toekomst?

Filter

Heeft uw DGA pensioen binnen eigen BV nog wel toekomst?

Head financieel pad

Op 1 juli jl. heeft de staatssecretaris de lang verwachte brief met oplossingsrichtingen voor het pensioen in eigen beheer naar de Tweede Kamer gestuurd. Het komt er op neer dat de pensioenvoorziening in de huidige vorm wordt afgeschaft. In de brief maakt de staatssecretaris een vergelijking tussen twee mogelijk vervangende alternatieven:

  • Oudedagsbestemmingsreserve
  • Oudedagssparen

Lees meer over de overeenkomsten en de verschillen tussen deze twee vormen van pensioen in eigen beheer.

Los van deze impactvolle wijziging vinden wij als financieel adviseur dat de oudedagsvoorziening een aandachtspunt is. Het sparen voor de oudedag door middel van alleen een pensioenverzekering of een voorziening binnen de eigen BV vinden wij achterhaald.

Een zorgeloze oudedag kan ook bereikt worden door de volgende vormen van vermogensopbouw:

  • Sparen of beleggen in box III, waarbij gebruik wordt gemaakt van de vrijstelling(en) in box III.
  • Lijfrentesparen in box I, met fiscaal voordeel over de inleg.
  • Extra aflossen op de hypotheek. Zo brengt u de maandlasten omlaag. Mede vanwege de beperking van de renteaftrek kan dit een aantrekkelijke manier zijn om het netto besteedbare inkomen na pensionering te verhogen.

Inzicht in en overzicht van uw huidige financiële situatie kan u helpen een goed besluit te nemen voor een zorgeloze oudedag. Uiteraard kunnen wij u hierbij van dienst zijn Daartoe kunt u een afspraak maken met één van onze financiële adviseurs.

 

In stand houden huidige pensioenvoorziening

Als de pensioenvoorziening niet wordt omgezet blijft de pensioenvoorziening onder de huidige wet- en regelgeving in stand. zonder dat er extra dotaties worden gedaan. Deze voorziening zal dus jaarlijks wel actuarieel moeten worden herrekend.

 

Ingangsdatum

Het streven van de staatssecretaris is dat het uiteindelijk gekozen alternatief per 1 januari 2016 zal worden ingevoerd. Echter, zorgvuldigheid is volgens de staatssecretaris belangrijker dan een snelle invoering, dus de kans is aanwezig dat de uiteindelijke invoering op een later tijdstip zal plaatsvinden.

Uiteraard houden we de actualiteit en de ontwikkelingen in Den Haag scherp voor u in de gaten. Zodra er wijzigingen zijn die het melden waard zijn, zullen wij u weer informeren.

Jenny Vosselman
Adviseur Financiële planning
Dit artikel is geschreven door:

Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld