DGA, Kom in actie voor uw pensioen!

Tot op heden was het DGA pensioen in veel gevallen een fiscaal gedreven oplossing. Over het algemeen niet bedoeld als een “echt” pensioen. Een balanspost vaak zonder inhoud (geen liquide middelen ter grootte van de commerciële pensioenwaarde). Ook is de eigen beheer oplossing ondoorzichtig en duur. DGA’s (en de partners) weten zelden wat ze hebben en aan (nabestaanden) pensioenuitkering kunnen verwachten. De eigen beheer oplossing is ook relatief duur omdat er jaarlijks gerekend moet worden om een goede reserve in de boeken te krijgen.
Het voordeel van pensioenopbouw in eigen beheer is in de loop der jaren een stuk minder geworden door de verlagingen van de Vennootschapsbelasting (VpB). Ook is een eigen beheer pensioen uitermate onhandig bij echtscheiding of als er dividend uitgekeerd moet/kan worden. Kortom, gelukkig zijn er nu mogelijkheden om hier vanaf te komen.
Het praten over het eigen beheer pensioen heeft inmiddels een hele lange geschiedenis. We hebben nu eindelijk een oplossing die voor (bijna) alle partijen acceptabel is.
Welke keuze kan de DGA (in overleg met -en na toestemming van- zijn partner!) nu maken?
- Afstempelen van de fiscale aanspraak in 2017 tegen een waarde van 65,5%
- Omzetten van de fiscale waarde naar een SBU (Spaarvariant Bij Uitfasering) die jaarlijks wordt opgerent en als lijfrente aan de DGA moet worden uitgekeerd
- Pensioen eigen beheer bevriezen
Welk alternatief is het meest aantrekkelijk?
Zoals altijd is ook dit een kwestie van persoonlijke omstandigheden. Niet eerst denken maar eerst rekenen. Met de rekenresultaten vervolgens gaan denken. Hierbij is de totale financiële situatie van de DGA belangrijk. Zonder totaal inzicht is het lastig een goede beslissing te nemen. Niet altijd is de rekenkundig beste oplossing ook wat de DGA en of zijn partner wil. Het is wel onze taak als adviseur om de keuzes helder te maken.
Vervolgens moet de DGA dan kijken naar het vervolg. Daarbij dient bedacht te worden dat er twee zaken zich direct voor kunnen doen, namelijk arbeidsongeschiktheid of overlijden. Beide situaties moeten goed bekeken worden want ook als DGA wil je niet meemaken dat je nabestaanden naast het leed ook financieel een probleem hebben.
Is alles nu helemaal duidelijk? Zeker de positie van de ex-partner verdient nog aandacht. Hiervoor is nog geen adequate oplossing en zullen de voormalige echtelieden samen naar een oplossing moeten zoeken. Ook hierbij kan een adviseur goede diensten verlenen.
Mijn conclusie is dat er veel opties zijn en dat goed financieel- en pensioenadvies meer dan ooit noodzakelijk is. Neem voor meer informatie en een persoonlijk advies op maat contact met mij op via tel. 0578 – 699 769 of fpdesk@veldhuisadvies.nl.