DGA, hoe goed gevuld is uw pensioenpot eigenlijk? | Veldhuis Advies

DGA, hoe goed gevuld is uw pensioenpot eigenlijk?

Filter

DGA, hoe goed gevuld is uw pensioenpot eigenlijk?

Tot voor kort was pensioenopbouw vooral een fiscaal trucje voor het verlagen van de belastingheffing. Tegenwoordig denken DGA’s beter na over hoe ze een goed verzorgde oudedag opbouwen. Dat niet alleen, ook staan ze stil bij hun persoonlijke financiële positie en wat er kan gebeuren waardoor er financieel een valkuil ontstaat. Wat zijn belangrijke vragen/overwegingen over uw pensioen en de financiële positie van uzelf en uw gezin?

Hoe goed gevuld is uw pensioenpot?

Ondernemers zien de onderneming als een belangrijk onderdeel van het pensioen. De verkoopopbrengst kunt u gebruiken om de AOW-uitkering mee aan te vullen. Maar vertrouwen op de verkoopopbrengst van uw onderneming maakt u financieel kwetsbaar. Het is namelijk nog maar de vraag wat de onderneming in de verkoop oplevert in de toekomst. In het slechtste geval haalt de onderneming uw pensioen niet en bent u uw pensioenpot kwijt. U kunt 100 jaar of ouder worden. Is ook dan de verkoopopbrengst nog voldoende?

Wat zijn de financiële gevolgen van uw overlijden?

Houd vooral ook rekening met het scenario dat u overlijdt vóór uw pensioendatum. De nabestaanden kunnen het opgebouwde pensioen mogelijk gebruiken om het huishouden draaiende te houden, maar vooral bij het jong overlijden zal het opgebouwde kapitaal onvoldoende zijn. Het overlijdensrisico goed afdekken is belangrijk. Anders kunnen de achterblijvers genoodzaakt zijn om drastisch te bezuinigen op de vaste lasten. Ze moeten bijvoorbeeld goedkoper wonen en ook op andere vlakken moeten ze inleveren op de kwaliteit van het leven.

Kunt u bouwen op uw vermogen?

Het besteedbaar houden van uw opgebouwde vermogen heeft voordelen. U kunt zodra het nodig is zelf een bestemming bedenken. U kunt het vermogen door laten renderen tot uw pensioen en met dit geld uw inkomen na uw pensionering aanvullen. Houd er rekening mee dat u jaarlijks afrekent met de Belastingdienst, en het is nog maar de vraag of het vermogen voldoende is voor een financieel onbezorgde oudedag. Misschien is het combineren met een pensioenopbouw verstandig?

Hoe beschermt u uw vermogen?

Het hebben van vermogen geeft zekerheid, maar houd er rekening mee dat het vermogen snel inteert als u risico’s niet goed afdekt. U raakt bijvoorbeeld arbeidsongeschikt. Hierdoor kan het vermogen hard dalen in een korte periode. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering betaalt u eigenlijk een ‘beschermingspremie’. U legt het risico namelijk bij een verzekeraar neer. Ook bij overlijden dreigt dit doemscenario.

Vertrouw niet alleen maar op het vermogen in de onderneming

Ook een goed draaiende onderneming kan failliet raken. Het kan u zelfs overkomen door maatregelen van de overheid of door het beleid van uw gemeente. Het is waarschijnlijk niet de verwachting, maar bouw het liefst (ook) vermogen op buiten de onderneming. Het failliet raken van uw onderneming is op zichzelf al een ramp, de gevolgen worden nog groter als uw oudedag ook financieel verloren gaat. Wed dus vooral niet op één paard.

Neem uw partner mee in de financiën

Het goed regelen is één ding, maar na overlijden moet uw partner wel weten hoe het zit. Dat kunt u vereenvoudigen door samen de geldzaken af en toe door te spreken. Door het overleggen komen jullie ook tot inzichten. Hieruit zal blijken of het bijvoorbeeld goed geregeld is bij overlijden van een van beide.

Laat de Belastingdienst meebetalen

Wist u dat u de Belastingdienst mee kunt laten betalen aan uw pensioenopbouw? U kunt bedragen aftrekken tegen het hoogste belastingtarief en na pensionering betaalt u er mogelijk weer een lager belastingpercentage over. Laat het fiscaal voordeel zeker niet liggen!

De tips in dit artikel zijn gericht op de DGA, maar ze hebben ook betrekking op ondernemers in andere rechtsvormen. De fiscale regels kunnen verschillen, maar  ook voor bijvoorbeeld een zzp’er is een uitgebalanceerde pensioenopbouw belangrijk.

Hoe zit het met uw persoonlijke oudedagsvoorziening?

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u graag een advies op maat wilt. Daar kunnen onze onafhankelijk financieel adviseurs bij helpen. Zo krijgt u helderheid in uw geldzaken en kunt u financieel onderbouwd de juiste keuzes maken. Neem gerust contact met ons op via pensioen@veldhuisadvies.nl of bel 0578-211000 voor een afspraak.

Harry Stomphorst
Senior PensioenConsultant
Dit artikel is geschreven door:

“Pensioen is inmiddels gelukkig een ‘echt’ vak geworden waardoor wij als adviseurs weer trots zijn op ons beroep.”

Harry Stomphorst (1958) is woonachtig in Marum (Groningen). Hij is gehuwd en vader van vier kinderen. In de afgelopen jaren heeft hij zich met name bezig gehouden met advisering van collectief- en DGA pensioen. Verder geeft hij ook bredere financiële adviezen aan ondernemers en ondernemingen.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld