De samenwerking tussen inkomen en de hoogte van uw lening | Veldhuis Advies

De samenwerking tussen inkomen en de hoogte van uw lening

Filter

De samenwerking tussen inkomen en de hoogte van uw lening

Veldhuis Advies - Maximale hypotheekhoogte

Uw maximale hypotheek hangt samen met de waarde van de woning die u op het oog hebt én met het inkomen van uzelf en dat van uw eventuele partner. In 2022 kunnen huishoudens iets meer gaan lenen dankzij een verwachte loonstijging. De normen worden echter niet extra verruimd: zeker nu de markt zo verhit is bieden ze bescherming tegen een te hoge lening.

Maximale lening iets lager bij behoud hoogte inkomen

Huishoudens die in 2022 hetzelfde inkomen houden als in 2021, zullen iets minder kunnen lenen voor de aankoop van een eigen woning vanwege de gestegen inflatie. De inflatie is van invloed omdat andere huishouduitgaven daardoor duurder worden en er dus minder budget overblijft om in de hypotheek te stoppen. Dat schrijft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dat elk jaar een advies uitbrengt over de hypotheeknormen. Het Centraal Planbureau verwacht een CAO-loonstijging van 2,2 procent. In dat geval neemt de leenruimte toe. Bij een bruto jaarinkomen van 35.000 euro kan er dan ongeveer 7.500 euro meer geleend worden.

Ondanks corona amper achterstand op betaling hypotheken

Het Nibud ziet dat de normen goed werken omdat het aandeel mensen met een achterstand op de hypotheek minder dan 1 procent is, zelfs in deze coronatijd. De huidige hypotheeknormen bieden kopers in deze oververhitte markt een vorm van bescherming om overkreditering te voorkomen, vindt het budgetinstituut. Het verruimen van de hypotheekmogelijkheden zou ook al snel kunnen leiden tot nog hogere prijzen.

Vergelijken van lasten koopwoning en huurwoning

Huurders die graag willen kopen, moeten bij het vergelijken van huur- en kooplasten beseffen dat kopers meer kosten hebben dan huurders. Naast reserveren voor het onderhoud van de woning, moeten ze ook vaste lasten betalen, zoals onroerendezaakbelasting, waterschapslasten en de opstalverzekering. Gemiddeld bedragen al deze extra kosten bij elkaar zo’n 1,3 procent van de waarde van de woning. Bij een woning van drie ton is dit al ruim 300 euro per maand.

9.000 euro extra voor verduurzaming aan te kopen woning

Het is mogelijk om bovenop het maximale hypotheekbedrag extra te lenen wanneer energiezuinige maatregelen worden genomen. Bij een lager energieverbruik dan gemiddeld, is de energierekening immers lager en is er meer ruimte in het budget voor woonlasten. Het gaat dan om een bedrag van maximaal 9.000 euro.

Studieschuld en de maximale hypotheek

Een studieschuld verlaagt juist het maximale bedrag dat geleend kan worden, de wegingsfactor blijft even hoog als in 2021. Heeft u een studieschuld uit het nieuwe leenstelsel (vanaf 1 september 2015)? Uw studieschuld telt dan voor 0,35% mee in de berekening van uw maximale hypotheek.

Maximale hypotheek begrenst op waarde woning

Uw maximale hypotheek wordt begrensd door uw inkomen maar ook door de waarde van het onderpand. Is een huis drie ton waard, dan is de maximale hypotheek drie ton, ook al kunnen u en uw partner op basis van het inkomen wel vijf ton lenen.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over bijvoorbeeld de maximale hoogte van uw hypotheek en hoe uw financiële situatie er dan uitziet? Neem contact op met onze adviseurs. Mail fpdesk@veldhuis-advies.nl of bel 0578 211 000 voor het maken van een (digitale) afspraak.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld