De ‘jubelton’ verdwijnt in 2024 | Veldhuis Advies

De ‘jubelton’ verdwijnt in 2024

Filter

De ‘jubelton’ verdwijnt in 2024

Bent u in de gelukkige positie om uw kind(eren) financieel te kunnen helpen met de aanschaf van een eigen woning? En overweegt u daarvoor geld te schenken, zoals fiscaal mogelijk is? Houd er rekening mee dat in het regeerakkoord de jubelton per 2024 wordt afgeschaft.

Geld schenken voor de eigen woning kan in 2022 tot een bedrag van € 106.671. In de praktijk zijn het vaak ouders die deze schenking aan hun kinderen doen, maar van de fiscus mag de schenker ook een grootouder of zelfs niet-familielid zijn. Zolang de ontvanger maar tussen de 18 en 40 jaar is en het geld wordt ingezet voor de aankoop of de verbouwing van een eigen woning. De ontvanger betaalt eenmalig geen schenkbelasting. Geld dat in 2022 wordt geschonken moet uiterlijk in 2024 worden gebruikt.

Politiek steekt er een stokje voor

De schenkingsvrijstelling was bedoeld om starters op de woningmarkt een steuntje in de rug te geven, maar in de praktijk heeft de regeling een prijsopdrijvend effect. Ook schuurt het dat alleen kinderen van vermogende ouders dit voordeel hebben. Daarom is de regeling in het regeerakkoord geschrapt.

Niet wachten, maar doen

Wilt u nog gebruik maken van de schenkingsvrijstelling, dan is het verstandig om daar niet te lang mee te wachten. De ontvanger hoeft op het moment van de schenking nog geen eigen woning te hebben: geld dat in 2022 wordt geschonken moet uiterlijk in 2024 worden gebruikt. Lukt dat niet, dan is alsnog schenkbelasting verschuldigd. Voor schenkingen van ouders aan kinderen geldt een tarief van tien procent. Lees hier meer over de voorwaarden op de site van de Belastingdienst.

Andere mogelijkheden om te schenken

Naast de jubelton zijn er andere vrijstellingen waar je als ouder gebruik van kunt maken. Er is een vaste jaarlijkse vrijstelling en er zijn, naast die voor de eigen woning, nog twee eenmalige vrijstellingen: een vrij besteedbare en een studiegerelateerde. Lees bij de Belastingdienst hoe het werkt.

Meer informatie?

Benieuwd naar wat u voor uw familie kunt doen met uw vermogen? Neem contact op met onze financieel planners. Zij zorgen ervoor dat u inzicht en overzicht heeft. Mail fpdesk@veldhuis-advies.nl of bel 0578 211 000. We helpen u graag!

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld