Consumenten meest tevreden over kleine zorgverzekeraars

Filter

Consumenten meest tevreden over kleine zorgverzekeraars

Logo Consumentenbond

Uit de Zorgmonitor van de Consumentenbond blijkt dat consumenten over 2012-2016 het meest tevreden waren over de zorgverzekeraars DSW, ONVZ en PNOzorg. De 4 grote verzekeraars CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis doen het minder goed.

Consumenten zijn over het algemeen tevreden over hun zorgverzekeraar. Gemiddeld krijgen ze een 7,6 voor hun dienstverlening. DSW staat bovenaan met een 8,1, maar ook hekkensluiter VGZ krijgt nog een 7,2 van zijn klanten. De verschillen tussen de best en minst scorende verzekeraars zitten onder andere in de beoordeling van de klantenservice en de websites van de verzekeraars. Zo eindigt de website van Avero Achmea al jaren onderaan in de Zorgmonitor.

Wat betreft de afhandeling van declaraties scoren alle verzekeraars hoog. Het minst tevreden zijn consumenten over de prijs-kwaliteit verhouding van de basisverzekering en aanvullende verzekering.

Feiten Zorgmonitor

  • In de afgelopen vijf jaar waren de toppers en hekkensluiters min of meer hetzelfde. Alleen in 2013 en 2014 stond CZdirect in de top-3, ten koste van PNOzorg en DSW
  • De hoogste score ooit was voor PNOzorg. In 2012 scoorde deze verzekeraar een 8,6.
  • 90% heeft nooit problemen met het uitbetalen van zorgkosten door de verzekeraar.
  • Steeds meer mensen kiezen voor een verhoogd eigen risico. Van 6% in 2012 tot 12% in 2016.
  • Ruim tweederde van de verzekerden is collectief verzekerd.
  • Ruim tweederde is nog nooit naar een andere zorgverzekeraar overgestapt. Belangrijkste reden is tevredenheid met de huidige verzekeraar.
  • Panelleden willen steeds meer zelf hun zorgverlener bepalen. In 2013 was dat 80%, in 2016 is dat 88%.
  • Voor steeds meer mensen is de beperking van de keuzevrijheid door de zorgverzekeraar een reden om over te stappen. Van 47% in 2013 tot 61% in 2016.

Over de zorgmonitor

De Zorgmonitor is een jaarlijkse enquête onder ruim 10.000 leden van het Consumentenbond-internetpanel. Hierin vraagt de Consumentenbond naar de ervaringen die de panelleden dat jaar hadden met hun zorgverzekeraar. Daarnaast blijkt uit de Zorgmonitor dat panelleden steeds minder aanvullende verzekeringen afsluiten en dat meer verzekerden kiezen voor het verhogen van het eigen risico: in 2012 was dit 6%, in 2016 12%. Tweederde van de consumenten blijkt nog nooit te zijn overgestapt naar een andere verzekeraar.

Lees het artikel over de zorgmonitor (pdf) uit de Consumentengids van november. De resultaten zijn ook online te lezen: Tevredenheid over zorgverzekeraars.

Veldhuis Advies
Uw financiën, onze zorg!
Dit artikel is geschreven door:

Veldhuis Advies is de grootste organisatie in financieel advies in de regio. Ons bedrijf telt ruim 75 medewerkers. We mogen 18.000 particulieren en 4.000 ondernemers en bedrijven tot onze klantenkring rekenen. Graag geven wij u echter het gevoel, dat u onze enige klant bent. Dan hebben wij ons werk pas goed gedaan.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens het privacy reglement. *

  • * verplicht veld