Checklist Zorgverzekering

Filter

Checklist Zorgverzekering

Head Zorg Sport

Hoe kiest u de beste zorgverzekeraar voor 2016? Ga het nieuwe jaar óók financieel gezond van start met onze checklist.

Er bestaan tussen zorgverzekeringen onderling grote verschillen, die lang niet altijd worden verklaard door het verschil in dekking. Onderzoek uit 2014 wees bijvoorbeeld uit dat de premie van een zorgverzekering bij gelijke dekking zomaar 100 euro per jaar kon verschillen. En als het ging om de premies van polissen met verschillende dekking was het verschil nóg groter. Ook al is het vergelijken van zorgverzekeraars onderling nog steeds lastig, met deze checklist haalt u meer uit uw zorgpolis.

Bepaal dekking huidige polis

Betaalt u voor zorg die u eigenlijk helemaal niet nodig heeft? Dan is uw zorgverzekering wellicht te uitgebreid. Schat in welke vormen van zorg u komend jaar nodig zou kunnen hebben. En welke niet. Bepaal, kortom, of uw zorgverzekering (nog) aansluit bij uw wensen en pas uw dekking zonodig aan.

TIP: Veel verzekeraars geven een overzicht van de veranderingen. Bestudeer dat overzicht goed.

TIP: Vergelijk uw huidige polis met andere polissen bij dezelfde maatschappij en met polissen bij andere verzekeraars. Zie ook verderop.

De basisverzekering

Het basispakket — dat voor elke in Nederland verzekerde patiënt dezelfde ziektekosten dekt — wordt door de overheid vastgesteld. Desondanks zijn de verschillen groot. Met een naturaverzekering bent u niet in alle gevallen vrij zelf te kiezen naar welke zorgaanbieder u gaat. Bij een restitutieverzekering kunt u wel zelf kiezen, maar daar betaalt u dan ook meestal iets meer voor. Er zijn ook restitutiepolissen met gecontracteerde zorg. Gaat u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan krijgt u de zorgkosten tot een bepaald maximum vergoed. U bent dan dus niet volledig vrij in de keuze van uw zorgverlener, maar betaalt doorgaans weer iets minder dan bij een ‘gewone’ restitutieverzekering. Alleen met een restitutiepolis zonder gecontracteerde zorg kunt u zelf uw zorgverlener kiezen èn worden alle verzekerde kosten vergoed. En dan zijn er nog de budgetpolissen. Daarmee bent u extra goedkoop uit, maar is uw keuzevrijheid in behandelaars extra beperkt. Kijk dus niet alléén naar de prijs bij de keuze van de zorgverzekering.

LET OP:
In 2016 zullen de regels op het gebied van de vrije artsenkeuze waarschijnlijk enigszins worden aangepast. Volg de berichtgeving in de media en op de vergelijkingssites.

De aanvullende verzekering

De algemene regel is: verzeker alleen datgene dat je niet zelf kunt betalen. En verzeker vooral niet te veel. Het is niet alleen kostbaar, het is zonde van het geld. De belangrijkste ziektekosten worden gedekt door de basisverzekering. Verzekeringen waarvan de premie even hoog is als de verwachte kosten (dit is vaak het geval bij tandartsverzekeringen) kunt u het best gewoon schrappen. En wie, ook op termijn, weinig zorgkosten verwacht die onder de aanvullende dekking vallen, zou kunnen overwegen geen aanvullende verzekeringen af te sluiten.

TIP: Word uw eigen zorgverzekeraar. Kies voor een minder uitgebreide aanvullende dekking en zet het bespaarde geld apart. Met dit spaarpotje creëert u uw eigen verzekeringsbuffer. Hoeft u niet alles ‘uit te keren’, dan steekt u het overschot op een gegeven moment gewoon in uw eigen zak. En de fiscus helpt mee: u kunt niet-vergoede zorgkosten aftrekken (althans voor zover ze hoger zijn dan uw inkomensafhankelijke drempel).

Het eigen risico

In 2016 bedraagt het eigen risico binnen de basisverzekering standaard € 385. Maar wist u dat u dit risico kunt verhogen tot maximaal € 885? U krijgt dan korting op de premie. Hoe hoog die korting is, bepaalt elke zorgverzekeraar zelf (gemiddeld ergens rond de € 50 per € 100 extra eigen risico). Als u met uw zorgkosten niet boven het wettelijke eigen risico plus de besparing op de premie uitkomt, is deze optie altijd voordeliger. Een voorbeeld: stel dat u € 250 korting krijgt op uw premie voor € 500 extra risico, dan bent u tot (385 + 250 =) € 635 aan zorgkosten goedkoper uit.

Een collectieve zorgverzekering

Kunt u zich collectief verzekeren via uw werkgever, vakbond, club of belangenvereniging? De tarieven van zo’n collectieve zorgverzekering liggen vaak lager, dus dat is het overwegen meer dan waard. Helemaal mooi wordt het als de werkgever een deel van de premie betaalt. Zie wel onder Let Op.

LET OP:
Een collectieve verzekering is niet per se de voordeligste of kwalitatief aantrekkelijkste verzekering. Maak dus altijd een vergelijking. Meer informatie over premies en dekking vindt u op de internetsites van de diverse zorgverzekeraars.

Vergelijk de aanbieders

Het heeft echt zin. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de dekking en de overige voorwaarden. Wist u trouwens dat een internetpolis met dezelfde dekking soms goedkoper is?

LET OP:
Elke verzekerde kan zijn eigen verzekeraar, verzekering en eigen risico kiezen, zelfs binnen één gezin. Overweeg voor elk gezinslid een eigen polis, zeker als één gezinslid meer gebruik denkt te maken van zorg dan een ander gezinslid.

TIP: Vergelijk ook de verschillende vergelijkingssites, want de uitkomsten kunnen per site verschillen. Soms om onverklaarbare redenen, soms omdat bepaalde sites deals hebben met verzekeraars. Profiteer daarvan.

Controleer op zorgverleners

Soms moet een verzekerde ineens flink bijbetalen voor zorg van een behandelaar die geen contract heeft met diens verzekeraar. De kosten daarvan kunnen dermate hoog oplopen, dat de behandeling moet worden gestaakt. Controleer dus elk jaar met welke zorgverleners uw verzekeraar zaken doet en welke behandelingen wel en welke niet verzekerd zijn.

Zeg oude zorgverzekering op

Als u in 2016 een andere zorgverzekeraar wilt hebben, besef dan dat het opzeggen van de oude zorgverzekering mogelijk is tot en met 31 december a.s. De opzegging bij de zorgverzekeraar moet uiterlijk op deze datum binnen zijn, maar u heeft nog tot 1 februari de tijd om u aan te melden bij een nieuwe verzekeraar. De nieuwe verzekering gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2016.

LET OP:
Verzekeraars zijn verplicht iedereen te accepteren voor de basisdekking, maar niet voor een aanvullende verzekering. Wilt u zekerheid dat u aanvullend verzekerd bent, zeg uw oude verzekering dan niet op voordat uw nieuwe verzekeraar u heeft geaccepteerd!

Veldhuis Advies helpt!

Graag helpen we u bij het maken van de juiste keuze. We kijken niet alleen naar prijs, maar ook naar (aanvullende) dekking! De goedkoopste verzekering past niet bij ieders persoonlijke situatie. We maken de vergelijking voor u alleen bij de beste verzekeraars. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies via tel. (0578) 699 799 of zorgverzekering@veldhuisadvies.nl.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens het privacy reglement. *

  • * verplicht veld