• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Burn-outs komen steeds vaker voor, wat kunt u als werkgever doen?

Geen enkele werkgever vindt het leuk om zieke werknemers te hebben. Naast dat het een grote kostenpost is, wilt u natuurlijk ook dat uw medewerkers fit, gezond en gelukkig zijn. Des te zorgwekkender is het signaal van verzekeraar a.s.r. dat ze ieder kwartaal het aantal medewerkers dat thuiszit met een burn-out of andere psychische klachten zien oplopen.

Burn-outs komen steeds vaker voor, wat kunt u als werkgever doen?

Ruim 1,3 miljoen Nederlanders hebben momenteel last van dit soort klachten, een schokkend hoog aantal, nietwaar? De afgelopen anderhalf jaar hebben daar natuurlijk ook flink aan bijgedragen. Veel thuis zitten, een vervagende lijn tussen werk en privé en de beperkte vrijheid is maar weinig mensen in de koude kleren gaan zitten.

Het herkennen van de signalen van een burn-out bij uw medewerkers

a.s.r. heeft de speciale ‘gezonde twijfeltest’ ontwikkeld voor werknemers, werkgevers en ondernemers. Daarin wordt u aan het denken gezet, herkent u de signalen bij uw werknemers. Een kleine greep uit mogelijke signalen:

  • Vaker vergeetachtig dan anders
  • De werknemer reageert heftig en emotioneel, soms zonder duidelijke reden, en is ook vaker geïrriteerd
  • Vaker terugtrekken, bijvoorbeeld tijdens de lunch niet met collega’s zitten
  • Een vermoeide indruk en ongeduldiger dan anders
  • Foutjes worden vaker gemaakt dan anders

Wat als uw medewerker toch thuis komt te zitten met een burn-out

U wilt natuurlijk het liefst dat uw medewerkers snel weer gelukkig en gezond is en weer volledig aan het werk kan. Het is dan belangrijk om goed mee te werken aan de re-integratie van de werknemer. Zo kunt u zich bijvoorbeeld flexibel opstellen in werktijden en werkplekken, bied trainingen of cursussen aan om tijdsmanagement en communicatievaardigheden te verbeteren om een terugval te voorkomen.

Kosten door uitval verzekeren met een verzuimverzekering

Zieke werknemers zijn duur, u bent namelijk de eerste twee jaar verplicht het loon van de werknemer door te betalen. Om dit risico af te dekken kunt u een verzuimverzekering afsluiten. Deze is er in verschillende varianten beschikbaar:

  • Conventionele verzuimverzekering

Met name geschikt voor kleine MKB-ondernemingen. Uw eigen risico geldt in dagen, u draagt bijvoorbeeld de kosten van de eerste 10, 30, 150 (etc.) dagen, daarna gaat de verzekering de loonkosten van de zieke medewerker betalen.

  • Stop-loss verzekering

Met de ziekteverzuimverzekering stop-loss verzekert u de jaarlijkse loondoorbetalingskosten die boven de normaal te verwachten kosten uitstijgen. Deze normaal te verwachten kosten vormen uw eigen risico. Die betaalt u zelf.

  • MKB Verzuimontzorgverzekering

De verzuimontzorgverzekering is speciaal ontwikkeld voor het MKB om te voorkomen dat kleinere werkgevers met vervelende kosten worden geconfronteerd. De verzekering bevat re-integratiedienstverlening gericht op werkhervatting binnen het eigen bedrijf (eerste spoor), als buiten het eigen bedrijf (tweede spoor).

Ook worden er geen extra kosten in rekening gebracht voor re-integratieactiviteiten vanuit de Wet Verbetering Poortwachter. Ook niet bij re-integratieactiviteiten die op initiatief of na akkoord van de bedrijfsarts of de verzekeraar worden ingezet.

Meer informatie

Bent u benieuwd wat u kunt doen om burn-outs te voorkomen en herkennen? Of hoe u de financiële gevolgen van een werknemer die thuis komt te zitten met een burn-out kun afdekken? Neem dan eens contact op met een van onze adviseurs. Zij vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Mail naar [email protected] of bel 0578 – 699 789. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven