Brand in uw horecapand! 10 preventietips | Veldhuis Advies

Brand in uw horecapand! 10 preventietips

Filter

Brand in uw horecapand! 10 preventietips

Brand in huis

Restaurants hebben van zichzelf een verhoogd brandrisico. Er wordt immers gewerkt met open vuur, maar ook gebreken in elektrische apparaten vormen een risico. Vanuit de keuken kan het vuur kan zich snel door het gebouw verspreiden door vetaanzetting, verpakkingsmateriaal, tafelkleden, meubels, versiering en sterke drank. Als er brand uitbreekt, is er dus een grote kans dat het hele pand uitbrandt. Maar ook een kleine brand kan door rook- en roetschade alle voorraden onbruikbaar maken.

Tip 1. Plaats blusinstallaties in de keuken

Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de restaurantbranden ontstaat in de keuken. De frituur staat bovenaan de oorzakenlijst, gevolgd door het (gas)fornuis en andere bak- en braadapparatuur. Als de vetaanslag in de bakdampafzuiging vlamvat, kan een klein brandje snel omslaan in een allesverwoestende brand. U kunt dit risico verkleinen door een automatische blusinstallatie in de bakdampafzuiging te laten plaatsen. Deze blusinstallatie beveiligt de afzuigkap, het afzuigkanaal en de kooktoestellen. De bluskoppen van een blussysteem moeten dan onder de afzuigkap, direct boven de kooktoestellen geplaatst zijn en achter de filters om een brand in de afzuigkap en in het kanaal kunnen blussen. U moet er in ieder geval voor zorgen dat de bakdampafzuiging voorzien is van onbrandbare filters en van afgesloten verlichtingsarmaturen.

Tip 2. Houd het vlampunt in de frituur laag

U kunt de kans op een frituurbrand aanzienlijk verkleinen met het gebruik van een regel- en maximaal-thermostaat. Stel die zodanig in dat de frituurolie zijn vlampunt niet kan bereiken (de temperatuur waarbij de frituurolie kan ontbranden). Het vlampunt is afhankelijk van de gebruikte frituurolie. Frituurolie moet ook tijdig worden vervangen. Als frituurolie ouder wordt, wordt het vlampunt lager en zal het dus eerder ontbranden.

Tip 3. Wees voorzichtig met open vuur

Behalve door bak- en braadgereedschap en elektrische ontstekingsbronnen kan een brand ook worden veroorzaakt door kaarsen, flamberen of door oververhitting van de motor van koelsystemen of airconditioning. Vaak worden kaarsen op tafels geplaatst om sfeer te creëren. Maar kaarsen kunnen per ongeluk omvallen en brand veroorzaken. Zet ze daarom in een stabiele en half gesloten houder. Om veilig aan tafel te kunnen koken (flamberen bijvoorbeeld) is butaangas veiliger dan propaangas. Zorg dat het personeel voor ieder gebruik controleert of de brander naar behoren werkt.

Tip 4. Pleeg regelmatig onderhoud op uw apparaten

Daarnaast vermindert regelmatig en professioneel onderhoud van apparatuur zoals barbecues, koelapparatuur, airconditioning en wasdrogers eveneens de kans op brand. Zorg dat filters van apparaten regelmatig gereinigd worden en dat ventilatoren en condensors schoon zijn en onbelemmerd kunnen functioneren met voldoende luchtcirculatie.

Tip 5. Roken blijft een belangrijk risico

Roken blijft, ondanks het rookverbod in publieke ruimtes, een belangrijk brandrisico. Zorg dat op plaatsen waar roken is toegestaan (bij de ingang bijvoorbeeld) veiligheidsasbakken staan, die regelmatig worden geleegd in een zelfsluitende onbrandbare afvalbak of een peukenverzamelaar.

Tip 6. Regelmatig schoonmaken

Vetophoping is een veelvoorkomende oorzaak van keukenbranden. Keukengereedschap en –apparatuur moet daarom regelmatig worden schoongemaakt om te voorkomen dat vet zich ophoopt en een brand zich snel kan verspreiden. Vooral het afzuigkanaal is daarbij een aandachtspunt. Het is daarom belangrijk dat u de bakdampafzuigingen regelmatig laat reinigen (tot op het blanke metaal). Een complete reiniging van het systeem bevat de afzuigkap, de filters, de kanalen en de dakventilator. Schakel hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in.

Tip 7. Controleer regelmatig uw koelvriesinstallatie

Ieder restaurant beschikt over een koeling variërend van een koelkast tot grote koelcellen. Daarnaast zijn er vaak ijsblokjesmachines, flessenkoelers en vrieskisten. Vroeger werden CFK’s (chloorfluorkoolstofverbindingen) zoals Freon gebruikt als koelmiddel. Tegenwoordig worden minder milieubelastende koude middelen gebruikt: HFK’s (fluorkoolwaterstoffen), anorganische stoffen en koolwaterstoffen. Omdat deze stoffen brandbaar zijn, doet u er verstandig aan de koelinstallatie regelmatig te laten controleren op lekkage. Als een installatie meer dan 3 kilogram aan koudemiddel heeft, moet hij jaarlijks worden onderhouden en op lekdichtheid onderzocht. Bij grotere koelinstallaties kunt u ook een lekdetectiesysteem laten installeren. U doet er verder verstandig aan een rookmelder te installeren in koelruimtes. Een onderhoudscontract voor periodiek onderhoud is een must. Niet alleen om brand te voorkomen, maar ook om bederf van producten te voorkomen, wanneer de koeling te lang buiten gebruik is geweest.

Tip 8. Een goede bedrijfshuishouding vermindert het risico

Wat kan er allemaal vlam vatten in een restaurant? Vet op het keukengereedschap, alcohol, decoratiemateriaal, verpakkingsmateriaal van geleverde goederen, levensmiddelen, tafelkleden en servetten dragen bij aan de vuurbelasting. Goede orde en netheid kan het brandrisico al flink verkleinen. Zorg dat alle ruimtes van het restaurant vrij zijn van vuil en afval. Vloeren moeten dagelijks geveegd en gedweild worden. Alle ruimtes waarin vuilnis wordt opgeslagen, moeten voorzien zijn van brandwerend materiaal. Leveranciers zullen sterke drank en andere goederen aanleveren in kartonnen dozen. Als u regelmatig bestellingen ontvangt, kan de hoeveelheid verpakkingsmateriaal op de locatie snel toenemen: zorg daarom dat het karton dagelijks wordt weggebracht of opgehaald.

Tip 9. Gebruik alleen brandwerend decoratiemateriaal

Veel restaurants zijn versierd, vooral tijdens de feestdagen. Sommige wanddecoraties zijn gemaakt van hout, papier of andere brandbare materialen. Deze moeten brandwerend worden geïmpregneerd. Zorg dat alle decoraties onbrandbaar of brandwerend worden uitgevoerd en dat ze buiten het bereik van potentiële ontstekingsbronnen, zoals lampen of elektrische apparaten, worden neergezet of opgehangen.

Tip 10. Plaats blusmiddelen binnen handbereik

Verder is het van belang dat er voldoende en geschikte blusmiddelen binnen handbereik zijn. Vetbranden mogen nooit met water of een blusdeken geblust worden. Zorg ook dat de blusmiddelen regelmatig gekeurd worden, zodat u zeker weet dat ze ook echt werken wanneer er brand uitbreekt. U doet er dan ook verstandig aan om een servicecontract af te sluiten voor de periodieke keuring van blusmiddelen, zodat u daar zelf niet meer aan hoeft te denken. Zorg er met regelmatige trainingen voor dat al uw medewerkers weten hoe ze de blusmiddelen moeten gebruiken.

Alle risico’s afgedekt?

Vergeet niet om een goede brandverzekering af te sluiten! U kunt zich nog zo goed voorbereid hebben, een ongeluk zit in een klein hoekje. Kleine brandjes kunnen al grote gevolgen hebben voor uw omzet en continuïteit. Onze adviseur neemt samen met u de risico’s door en zorgt dat u goed verzekerd bent. Zodat u zich kunt focussen op uw zaak. Neem gerust contact met ons op via tel. 0578-699789 of bedrijven@veldhuisadvies.nl.

 

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld