• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Waar moet ik op letten wanneer ik mijn auto allrisk verzeker?

Net een nieuwe auto aangeschaft of er nog eentje op het oog? Deze wilt u dan waarschijnlijk Allrisk verzekeren. U bent dan niet alleen verzekerd tegen schade die u bij anderen veroorzaakt, maar ook tegen schade die u aan uw eigen auto aanricht. Voor een dure, nieuwe auto is dit vaak geen overbodige luxe. Bijvoorbeeld wanneer u per ongeluk tegen een paaltje aanrijdt. Een kleine schade kost met gemak honderden of zelfs duizenden euro’s, terwijl het zó gebeurt is.

Maar waar moet u op letten bij het afsluiten van een allrisk autoverzekering? Hoewel een allriskdekking in principe bij iedere verzekeraar hetzelfde betekent, kunnen de voorwaarden aanzienlijk verschillen. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij.

Waar moet ik op letten wanneer ik mijn auto allrisk verzeker?

Grote verschillen in uitkeringen bij totaalverlies

In het geval dat uw auto niet meer hersteld kan worden, wordt deze ‘total loss’ verklaard. U krijgt dan een schade-uitkering, maar hoe hoog die is, kan stevig verschillen per verzekeraar. Let daarom goed op de voorwaarden. Veel verzekeringen bieden, gedurende een bepaalde periode na de aanschaf van uw nieuwe auto, dekking op basis van de nieuwwaarde. Na verloop van tijd schakelen ze echter over naar de (veel lagere) dagwaarde. Dit is een kritisch punt om te overwegen, vooral als het gaat om een gloednieuwe auto. Idealiter wilt u een verzekering vinden die zo lang mogelijk de nieuwwaarde uitkeert bij totaalverlies. Dan kunt u direct dezelfde auto opnieuw aanschaffen, ook al is die inmiddels in prijs gestegen. U betaalt dan alleen uw eigen risico, wat meestal een erg laag bedrag is ten opzichte van het totaalverlies.

Hieronder ziet u hoe bij verschillende verzekeraars de uitkering bij totaalverlies verandert gedurende de eerste drie jaar. Zo keert 92% van de verzekeraars uit op basis van de actuele nieuwwaarde in het eerste jaar. In het tweede jaar is dat nog maar 76% van de verzekeraars. De overige verzekeraars zijn dan al overgeschakeld naar een lagere uitkering. Er zijn vrijwel geen verzekeraars die na deze eerste drie jaar nog uitkeren op basis van de gehele actuele nieuwwaarde.

 

Let ook op de acceptatiecriteria voor de nieuwwaarderegeling

Sommige verzekeraars hanteren beperkingen, zij keren bijvoorbeeld geen nieuwwaarde uit voor geïmporteerde auto's of auto's die als demonstratievoertuig zijn gebruikt door dealers. Daarnaast stellen bijna alle verzekeraars een maximum aan de nieuwprijs van de verzekerde auto. Dit bedrag ligt tussen de € 50.000,- en € 240.000,-. Om er zeker van te zijn dat uw auto zo volledig mogelijk is gedekt, raden wij u aan om contact op te nemen met een van onze verzekeringsadviseurs. Zij kijken geheel vrijblijvend met u mee naar de verschillende verzekeringsopties. Hierdoor zal u niet voor vervelende verrassingen komen te staan in het geval van een schade.

Vergoeding tweedehands auto meestal op basis van aanschafwaarde

Heeft u een tweedehands auto aangeschaft? In dat geval kunt u meestal niet rekenen op een vergoeding op basis van de actuele nieuwwaarde. In plaats daarvan wordt u vergoed op basis van de aanschafwaarde, dat wil zeggen, de prijs die u zelf voor de tweedehands auto heeft betaald. De aanschafwaarde is over het algemeen aanzienlijk lager dan de nieuwwaarde, maar kan wel hoger zijn dan de dagwaarde. De meeste verzekeraars bieden in het eerste verzekeringsjaar een uitkering op basis van de aanschafwaarde. Daarna gaan zij over op een uitkering op basis van de lagere dagwaarde, of de aanschafwaarde minus een afschrijving.

 

Op zoek naar een allrisk autoverzekering?

Neem dan gerust contact met ons op via [email protected] of bel 0578-699799. Onze adviseurs helpen u graag bij het vinden van de verzekering die het beste bij u past.

 

Voor welke waarde ben ik verzekerd?

Nieuwwaarde, aanschafwaarde of dagwaarde?

  • Actuele nieuwwaarde: De actuele nieuwwaarde van een auto verwijst naar het bedrag waarvoor u dezelfde auto opnieuw kunt kopen bij een autodealer op het moment van verlies of schade. Met andere woorden, het vertegenwoordigt de huidige marktwaarde van een nieuwe auto van hetzelfde merk, model en specificaties als uw verzekerde voertuig

  • Aanschafwaarde: De aanschafwaarde is het bedrag dat u daadwerkelijk heeft betaald voor uw auto op het moment van aankoop. Dit is inclusief belastingen, registratiekosten en eventuele extra's. Bij het verzekeren van een tweedehands auto wordt vaak de aanschafwaarde gebruikt als basis voor uitkeringen bij totaalverlies.

  • Dagwaarde: De dagwaarde is de geschatte marktwaarde van een auto op een bepaald moment in de tijd. Het vertegenwoordigt de waarde van uw auto in de huidige staat, vóórdat eventuele schade is opgetreden. De dagwaarde wordt beïnvloed door factoren zoals leeftijd, kilometerstand, algemene staat van het voertuig en de vraag op de markt voor vergelijkbare auto's. Hiervan kunt u over het algemeen niet uw auto opnieuw kopen bij de dealer. Deze waarde kan zelfs (tien)duizenden euro’s verschillen met de nieuwwaarde.

    De actuele dagwaarde van uw auto vind u in de ANWB-koerslijst.

Gerelateerde berichten

Scroll naar boven