• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Voorkom onderverzekering, check uw opstalverzekering!

Veel Nederlanders besteden meer aandacht aan hun autoverzekering dan aan de belangrijkste verzekering voor hun woonhuis: de opstalverzekering. Deze wordt vaak in combinatie met een inboedelverzekering afgesloten en keert uit bij brand, storm en inbraak. Uit onderzoek blijkt dat veel huiseigenaren de verzekering afsluiten maar er vervolgens amper nog naar omkijken. En ze weten vaak niet wat wel en niet onder de dekking valt. Dat is opmerkelijk omdat het in geval van een schade om forse bedragen kan gaan.

Voorkom onderverzekering, check uw opstalverzekering!

Wat valt er allemaal onder mijn opstaldekking?

U bent in ieder geval niet de enige als u de voorwaarden niet helder voor de geest kunt halen. Meer dan de helft van de huiseigenaren heeft bijvoorbeeld geen idee of een tijdelijk onderkomen bij brand onder de polisvoorwaarden valt. Of tuinherstel gedekt is, weet 45% niet. Op de vraag of wijzigingen aan de woning automatisch zijn meeverzekerd, moet vier op de tien het antwoord schuldig blijven. Slechts een vijfde weet dat schades door overstroming niet zijn gedekt. Ook is vaak niet helder hoe het zit met asbestdaken.

Een kwart van de huiseigenaren heeft de voorwaarden van zijn opstalverzekering al minstens vijf jaar niet gecontroleerd. 10% daarvan meldde in de tussentijd wel een schade. Het is van belang om regelmatig uw opstalverzekering te controleren en te kijken of die nog bij uw huidige situatie past.

Aanpassingen aan uw woning? Pas ook uw opstalverzekering aan!

Sommige opstalverzekeringen verzekeren aanpassingen aan het huis automatisch mee, bij andere moet u die zelf doorgeven. Een flinke uitbouw, een nieuw type dak, zonnepanelen op het dak, een tuinhuis of een nieuwe keuken: het kan allemaal invloed hebben op de dekking, de premie en het bedrag waarvoor u bent verzekerd. De verzekeraar wil immers een goed beeld hebben van uw woning en het risico dat zij moeten dekken bij totaalverlies.

Is uw verzekerde bedrag nog wel actueel?

De verzekerde som is het bedrag dat u maximaal uitgekeerd krijgt als u uw woning totaal verliest, bijvoorbeeld bij een brand. Door de inflatie zijn de bouw- en herstelkosten de laatste jaren enorm gestegen en door de krapte op de woningmarkt zijn de huizenprijzen ook sterk toegenomen. Het kan zijn dat u uw woning dus ver onder de actuele herbouwwaarde heeft verzekerd. Daarmee loopt u een groot risico, dat u bij schade of totaalverlies naar rato uitgekeerd krijgt.

Een kleine rekensom:

In dit voorbeeld bent u dus slechts voor 80% verzekerd en krijgt u hierdoor € 10.000 minder vergoed. Dit moet u dan zelf financieren of u kunt de schade niet volledig (laten) herstellen.

Wilt u controleren wat de herbouwwaarde van uw woning is en of u de verzekerde som op uw polis moet aanpassen? Lees meer op www.veldhuisadvies.nl/verzekeringen/wonen of neem contact met ons op.

Hoe zit het met uw opstalverzekering?

Neem jaarlijks al uw lopende verzekeringen door en vraag advies van uw adviseur. Zo voorkomt u onderverzekering. Verandert er in de tussentijd iets? Laat het altijd aan uw adviseur weten, ook al is het alleen ter controle. Vragen? Neem gerust contact met ons op via tel. 0578-699799 of mail naar [email protected]. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven