• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Voorbehoud weglaten bij de aankoop van een huis niet zonder risico

Dat de huizenmarkt tegenwoordig een groot circus is dat weten de meesten inmiddels wel. Vraagprijzen zijn in veel gevallen ‘vanaf’-prijzen, er wordt aan de lopende band overboden en links en rechts laten potentiële huizenkopers ontbindende voorwaarden schieten om hun bod aantrekkelijker te maken. Maar, het niet opnemen van een voorbehoud van financiering of een bouwtechnische keuring kan u duur komen te staan. Hoe minder ontbindende voorwaarden, hoe aantrekkelijker uw bod, zou u misschien van een aankoopmakelaar horen. En hoewel dat in een oververhitte markt als die van vandaag misschien een goed idee lijkt kan het uiteindelijk een hoop kopzorgen veroorzaken.

Voorbehoud weglaten bij de aankoop van een huis niet zonder risico

De bouwkundige toets, is deze noodzakelijk?

In veel koopcontracten voor woningen wordt een voorbehoud opgenomen met betrekking tot bouwkundige gebreken. Vooral bij wat oudere woningen nemen kopers dit op in hun bod. Een professional komt de woning bekijken en controleert op de aanwezigheid van bouwtechnische gebreken. Wanneer die gebreken een bepaald vooraf overeengekomen bedrag te boven gaan, kan de koper alsnog kosteloos onder de koop uit óf opnieuw onderhandelen over de koopprijs.

Laat je de bouwkundige toetsing achterwege dan verandert uw juridische positie bij een mogelijk gebrek aanzienlijk. U heeft als koper namelijk een onderzoeksplicht, de rechter kan oordelen dat u hier niet aan heeft voldaan door geen keuring uit te laten voeren door een professional. De kans is dan groot dat u voor het grootste, al dan niet volledige risico van het gebrek aansprakelijk bent.

Met de hypotheek loopt het toch ook wel los

Het voorbehoud van financiering zouden we inmiddels wel standaard kunnen noemen. Het geeft de koper gelegenheid om kosteloos onder de koop uit te komen wanneer de hypotheek binnen een aantal weken onverhoopt niet rondkomt. De koper moet zich wel inspannen voor die financiering, we vertelden hier onder andere meer over in de blog:

Lees ook: Het voorbehoud van financiering is geen vrijbrief

In een overspannen markt kunnen kopers afzien van dit voorbehoud, of het significant lager zetten dan de aankoopprijs, om zo aantrekkelijker te zijn bij de verkoper. Voor verkoper is het prettig dat er geen ontbindede voorwaarden zijn.

Gaat er dan toch iets mis, bijvoorbeeld u of uw partner verliest plotseling diens baan, er blijken toch schulden aanwezig, of een andere reden waarom de geldverstrekkers u een hypotheek weigeren, dan zit u toch aan koop vast. Om er toch vanaf te zien moet u dan een boetesom betalen die, in de meeste gevallen, 10% van de koopsom bedraagt.

Goed beslagen ten ijs komen

Wilt u met meer zekerheid de biedingsstrijd aangaan in een markt als deze? Dan is het verstandig om voordat u met bieden aan de slag gaat eens met een financieel of hypotheekadviseur om tafel gaat. Verzamel alvast zoveel mogelijk informatie over uw financiële situatie (inkomen, vermogen, schulden, etc.) en laat de adviseur voor u rekenen. Zo krijgt u van te voren inzicht in wat u kunt lenen, wat de maandlasten zijn bij bepaalde leningen en wat het beste bij uw persoonlijke situatie past.

Misschien helpt dat u bij het uitbrengen van een bod. Inzicht en overzicht geven u het zelfvertrouwen en de kennis om een goed overwogen bod neer te leggen.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over uw persoonlijke financiële mogelijkheden? Neem contact op met onze adviseurs via [email protected] of bel 0578 211 000. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven