• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1
Verzuim verlagen met behulp van welbevindingsgesprekken

Stop met functionerings- en beoordelingsgesprekken, dat is beter voor iedereen

Jonge werknemers tussen de 25 en 35 jaar zitten steeds vaker ziek thuis. In 2023 is het langdurig verzuim (42 weken en langer) onder deze groep zelfs met 5% gestegen. De oorzaak? Meestal een combinatie van factoren die gezamenlijk teveel druk geven.

Stop met functionerings- en beoordelingsgesprekken, dat is beter voor iedereen

Prestatiedruk, financiële en sociale druk en soms ook al mantelzorgen

Werknemers kampen in deze fase van hun leven namelijk vaak met prestatiedruk om carrière te maken, de sociale druk om vriendschappen te onderhouden, financiële druk in een overspannen huizenmarkt en hebben soms ook al mantelzorgtaken. En dat al dan niet in combinatie met een jong gezin. Opvallend is ook dat werknemers uit deze leeftijdsgroep, meer dan werknemers van andere leeftijden, geneigd zijn om door te werken als ze ziek zijn. Enerzijds omdat ze jong zijn, geen vast contract hebben en bang zijn hun baan te verliezen of omdat ze al veel hooi op hun vork hebben en er simpelweg geen tijd is om ziek te zijn. Veel mensen uit deze leeftijdsgroep lopen dus te vaak en te lang op hun tenen en daar zijn we als mens nu eenmaal niet tegen bestand.  

Welbevindingsgesprekken

Ondanks dat er veel manieren zijn om uw werknemers op de werkvloer vitaal te houden, is er niet één zo makkelijk en goedkoop als deze: vervang de functionerings- en beoordelingsgesprekken door welbevindinggesprekken (of doe ze allebei). Niet alleen voor deze doelgroep, maar gewoon voor iedereen. Want waar de focus van een functionerings- en beoordelingsgesprekken zich richt op de prestaties binnen de vier muren van kantoor, gaat een welbevindingsgesprek over alles wat een werknemer bezighoudt. Hierdoor weet u veel beter wat er speelt en welke ballen uw werknemer allemaal in de lucht houdt. Zo kan het zomaar zijn dat de werknemer met de minste werkdruk misschien wel het dichtst tegen een burn out aan zit.

Wat kan ik vragen?

Veel werkgevers vinden het lastig om te vragen naar de privéomstandigheden van hun werknemers. Uit angst om teveel te vragen, grenzen te overschrijden of de medewerkers in verlegenheid te brengen. Toch waarderen veel werknemers een gesprek waarin, als dat nodig is, met hen wordt meegedacht.

Welke vragen kunt u stellen zodat uw werknemer zelf kan kiezen welke informatie hij of zij wel óf niet deelt?

  1. Hoe gaat het me je? / Zit je momenteel lekker in je vel?
  2. Is er iets, op het werk of in de thuissituatie, dat je op dit moment belemmert of veel energie kost?
  3. Kan ik je ergens bij helpen?

Moet u dan alle privésores van uw werknemers oplossen? Zeker niet, maar soms kan een kleine aanpassing al ontzettend helpend zijn. Bovendien heeft u in dit gesprek allebei hetzelfde doel: uw werknemer zo lang en gezond mogelijk op een fijne manier aan het werk houden.

Al jaren geen functioneringsgesprekken meer

Bij Veldhuis Advies hebben we de functionerings- en beoordelingsgesprekken jaren geleden al verruild voor welbevindinggesprekken. Zo kunnen we echt een bijdrage leveren aan iemands werkgeluk. Ook de OR heeft het afgelopen jaar rondvraag gedaan naar de waardering van de welbevindingsgesprekken. Conclusie? Laten we er vooral mee doorgaan!

Wilt u ook sparren over hoe u welbevindingsgesprekken kunt implementeren of wilt u handvatten voor het voeren van zo’n gesprek? Neem gerust contact met ons op via.

Goed werkgeverschap

Bij Veldhuis Advies geloven wij in de voordelen van goed werkgeverschap. Door uw medewerkers actief te ondersteunen in hun fysieke, mentale én financieel fitheid en ze een fijne en sociale werkplek te bieden waar de medewerker echt centraal staat, komt uw organisatie van binnenuit tot bloei.

Zelf werken wij al meer dan 10 jaar aan goed werkgeverschap en inmiddels plukken niet alleen onze medewerkers, maar ook onze klanten hier de vruchten van. Zij beoordelen ons al jaren gemiddeld met een 9,1. Bent u op zoek naar concrete handvatten voor goed werkgeverschap? Wij helpen u graag met inspiratie, advies of de expertise van ons en onze partners.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven