• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Vergeet niet de coronarisico’s binnen uw bedrijf vast te leggen in uw RI&E

Het coronavirus heeft inmiddels een prominente plaats in de samenleving ingenomen. Iedereen weet dat hij of zij afstand moet houden, in zijn elleboog moet hoesten en bij klachten thuis moet blijven. Toen Nederland nog in lockdown was, werkte iedereen zoveel mogelijk thuis. Dat was lekker duidelijk en overzichtelijk. Nu de overheid versoepelingen heeft doorgevoerd, zie je dat de regels vervagen. Zeker met dit mooie weer pakken we weer massaal een terrasje mee, gaan we heerlijk op vakantie en werken we weer steeds meer op kantoor.

Vergeet niet de coronarisico’s binnen uw bedrijf vast te leggen in uw RI&E

 

Meeste bedrijven stellen een coronaprotocol op

Veel bedrijven hebben daarom een coronaprotocol opgesteld waarin vastgelegd is hoe er binnen het bedrijf omgegaan wordt met de coronamaatregelen. Dat is natuurlijk een mooie eerste stap. Maar wat veel werkgevers vergeten, is om deze specifieke coronarisico’s en -maatregelen ook op te nemen in de RI&E. Een coronaprotocol heeft namelijk geen juridische status binnen de Arbowet. Ook niet als deze door de sociale partners uit de branche is opgesteld.

Hoe zat het ook alweer met de RI&E?

Volgens de Arbowet heeft de werkgever een zorgplicht, die inhoudt dat de werkgever de werknemer in staat stelt zijn werk veilig en gezond te doen. Een goed arbobeleid begint daarom met het in kaart brengen van alle gevaren die in het bedrijf kunnen voorkomen. Een dergelijk overzicht wordt een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) genoemd. De RI&E beschrijft niet alleen welke arbeidsgerelateerde gevaren er zijn binnen uw bedrijf, maar ook hoe u deze kunt beperken.

Lees meer: Ondernemer, denk aan uw RI&E!

De Inspectie SZW treedt op bij onveilige arbeidssituaties

Het niet hebben of naleven van een RI&E en bijbehorend Plan van aanpak kan flinke boetes opleveren. De Inspectie SZW houdt op grond van de Arbowet namelijk toezicht op ongezonde en/of onveilige arbeidssituaties en kan ook handhavend optreden om naleving te bevorderen. Dus ook bij ongezonde en onveilige situaties als gevolg van het risico op besmetting met corona. Bijvoorbeeld als er sprake is van het niet of onvoldoende nemen van maatregelen of het niet toepassen van een arbeidshygiënische strategie daarbij. Bij de handhaving wordt verschil in zwaarte gemaakt tussen werknemers die aan corona blootgesteld kunnen worden als direct gevolg van hun werkzaamheden (bijvoorbeeld in de zorg) of volgend uit een algemeen besmettingsgevaar.

Sociale partners helpen u opweg

Hebben de sociale partners in uw branche een arbocatalogus opgesteld? Dan kan deze u helpen. Vraag dit gerust bij uw branchevereniging na.

Meer weten over de arbo-risico’s in uw bedrijf?

Onze adviseurs denken graag met u mee over het toepassen van goede werkomstandigheden en het voorkomen van arbeidsgerelateerd ziekteverzuim. Daarnaast werken wij nauw samen met NLG Arbo die voor uw bedrijf een RI&E kan uitvoeren en arbeidsdeskundig advies kan geven. Neem gerust contact met ons op om via [email protected] of bel 0578-699789. We helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven