• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Tweede woning verhuren? Let op gevolgen voor hypotheek!

Wie op zoek is naar een nieuwe woning, op een goede locatie en voor een mooie prijs, moet geluk hebben. De krapte op de woningmarkt zorgt ervoor dat mensen moeite ervaren met het vinden van een geschikte woonruimte. Voor huizenbezitters die een tweede woning hebben biedt dit echter mogelijkheden, omdat hierdoor meer vraag is naar huurwoningen. Steeds meer doorstromers kiezen er daarom voor hun oude woning te behouden en te verhuren. Hoewel dit uiteraard is toegestaan, moet u als verhuurder wel met enkele zaken rekening houden.

Tweede woning verhuren? Let op gevolgen voor hypotheek!

Gevolgen voor de nieuwe hypotheek

Wanneer u een tweede woning koopt, valt uw nieuwe hypotheek alleen binnen box 1 als u zich inschrijft op het nieuwe adres en dit uw hoofdverblijf wordt. Heeft u de overwaarde van uw oude woning ingebracht voor de aankoop van uw nieuwe woning? Dan is de rente over de hele hypotheek aftrekbaar in box 1. Houd u de oude woning aan om te verhuren, dat gaat dit niet op, waardoor een deel van de hypotheekrente niet aftrekbaar is. Dit kan gevolgen hebben voor het verkrijgen van een nieuwe hypotheek.

Tweede woning valt onder het box-3 vermogen

Uw tweede woning hoort bij uw box-3 vermogen. Over dit vermogen betaalt u belasting volgens andere regels. De waarde van de woning wordt wel verlaagd met de zogenoemde leegwaarderatio als u de woning gaat verhuren, wat scheelt in de kosten. De leegwaarderatio is een percentage van de WOZ-waarde van een woning. Lees hierover meer op de site van de Belastingdienst.

De ontvangen huur moet u ook opgeven in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Daar betaalt u vermogensbelasting over, wanneer u boven de vrijstelling uit komt.

Geen overbruggingshypotheek bij verhuur

Koopt u een tweede woning terwijl uw oude huis nog niet verkocht is, dan kunt u gebruikmaken van een overbruggingskrediet. Hierbij gebruikt u de overwaarde van de oude woning voor de koop van de nieuwe woning, zolang de oude woning nog niet verkocht is. Aan deze overbruggingsperiode zit een deadline, meestal moet de woning binnen 2 jaar verkocht zijn. Als de woning verhuurd wordt, kunt u hier echter geen gebruik van maken. Als u dit wel heeft gedaan, dan is de kans groot dat de geldverstrekker niet akkoord gaat met verlenging en de overbrugging opeist. Heeft u dit geld niet, dan moet de woning alsnog verkocht worden.

Meld verhuur bij de geldverstrekker

Als u plannen heeft om uw woning te verhuren, dan moet u hiervoor toestemming krijgen van de geldverstrekker. Het is verplicht om de geldverstrekker op de hoogte te stellen van uw plannen. Gaat de geldverstrekker niet akkoord, dan is het een optie om de geldverstrekker van uw nieuwe woning te vragen naar de mogelijkheden omtrent de financiering van uw oude woning. In sommige gevallen biedt de geldverstrekker deze optie aan.

Waar moet u verder nog aan denken?

Besluit u de woning te verhuren, dan zijn er meer zaken die geregeld moeten worden. U moet bijvoorbeeld een vergunning bij de gemeente aanvragen om de woning (tijdelijk) te mogen verhuren. Heeft u toestemming, dan staat in de vergunning over het algemeen ook welke huurprijs is toegestaan. U bepaalt namelijk niet zelf wat de nieuwe huurders betalen. Controleer ook of de verhuur van uw woning gevolgen heeft voor uw verzekeringen, zoals uw opstal- en aansprakelijkheidsverzekering.

Is alles in orde en heeft u een huurder gevonden? Maak dan goede afspraken en zet alles op papier zodat jullie beiden niet voor verrassingen komen te staan.

Vragen?

Wij adviseren u graag over de mogelijkheden van het financieren van een tweede woning. Neem gerust contact met ons op via tel. 0578-211000 of [email protected].


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven