• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Thuiswerken: houd rekening met de volgende zaken en gevaren!

Het coronavirus heeft ons land in zijn greep. Onder andere scholen, horeca en sportclubs in ons land liggen stil en veel organisaties hebben maatregelen moeten treffen om hun medewerkers thuis te laten werken. Veel Nederlandse organisaties zijn hier al langer mee bekend. Bij Veldhuis Advies is thuiswerken voor veel medewerkers dan ook de normaalste zaak van de wereld.

Thuiswerken: houd rekening met de volgende zaken en gevaren!

Tijdens deze coronacrisis krijgt het thuiswerken echter een heel andere dimensie. In normale omstandigheden hebben wij een handje vol thuiswerkers per dag. De komende weken zullen dat er ongeveer 60 zijn. En daarmee zijn wij niet de enige. Dit zorgt voor extra druk op de bedrijfsnetwerken, waarmee nu op afstand verbinding wordt gemaakt. Hoe beveiligt u uw IT en voorkomt u cybercrime in deze tijd?

Waar moet uw organisatie rekening mee houden?

De komende tijd zullen veel mensen hun werk- of privélaptop openen aan de keukentafel of op de bank. Weer andere bedrijven hebben nog geen thuiswerkmogelijkheid en moeten zoeken naar een noodoplossing. Voor de meeste bedrijven zal de omvang van thuiswerkers even wennen zijn. Om de bedrijfsactiviteiten zo goed mogelijk voort te kunnen zetten dient u rekening te houden met enkele zaken. Deze hebben wij voor u samengevoegd tot een checklist.

Licenties

Zorg dat er voldoende licenties zijn waarmee uw werknemers op afstand verbinding met uw bedrijfsnetwerk kunnen maken.

Bereikbaarheid

Zorg dat uw organisatie goed bereikbaar blijft voor klanten en externe leveranciers. Denk hierbij aan het beschikbaar stellen van telefoons of het doorschakelen naar privé (mobiele) telefoons.

Communicatie

Communiceer met klanten en externe leveranciers over de wijze waarop u uw organisatie heeft ingericht tijdens het coronavirus. Laat ze bovendien weten hoe zij u het beste kunnen bereiken.

Feedback

Het is verstandig om een test uit te voeren om te ontdekken wat er goed gaat en mis kan gaan wanneer thuiswerken door een dergelijke hoeveelheid medewerkers plaatsvindt. Vraag uw medewerkers dus naar hun ervaringen.

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Fysieke documenten met gegevens van uw relaties en uw organisatie worden over verschillende thuiswerkadressen verspreid. Maak hierover duidelijke afspraken en zorg dat alle medewerkers bewust zijn van de risico’s van datalekken.

Delen van informatie onderling

Het delen van informatie onderling kan, zeker wanneer het om grote hoeveelheden gaat, soms lastig zijn wanneer werknemers thuiswerken. Denk goed na op welke wijze dit gefaciliteerd kan worden en probeer zo veel als mogelijk de gratis applicaties zoals WeTransfer, Dropbox, Hotmail, Social Media en dergelijke te vermijden. Hierbij heeft u slecht zicht op wat er met de bestanden gebeurd. Zeker bij privacygevoelige documenten dient u deze applicaties te vermijden.

Cybercrime

Cybercriminaliteit en het misbruik maken van het goede van de mens stopt niet bij een wereldwijde crisis. Zorg ervoor dat de medewerkers zich bewust zijn van de gevaren van het reageren op ongevraagde berichten. Phishingmails, zogenaamd afkomstig van het RIVM of een vraag om een donatie voor het coronavirus waarover de media (o.a. opgelicht Avrotros) waarschuwt, zullen u en uw medewerkers ongetwijfeld tegenkomen.

Wij raden u aan om een digitaal overleg in te plannen met uw systeembeheerder of netwerkbeheerder over zaken als:

  • Een veilige verbinding met uw bedrijfsnetwerk voor alle thuiswerkers.
  • Het beschermen van apparaten (zoals laptops, telefoons en andere informatiedragers) met passende beveiligingssoftware.
  • Het onderzoeken van de mogelijkheden om een DDoS-aanval te voorkomen. Een DDoS-aanval is een poging om een computer, computernetwerk of dienst onbruikbaar te maken voor de bedoelde gebruiker.
  • Implementeer altijd de nieuwste updates.
  • Beperk toegangsrechten van mensen die op het bedrijfswerk zijn aangesloten.

 

Maak uw organisatie voldoende weerbaar tegen cybercriminaliteit.

Cybercriminaliteit wordt steeds groter. Afgelopen jaar stegen de cijfers van cybercriminaliteit en daalden de cijfers van traditionele criminaliteit. Daarom doet u er goed aan om u en uw organisatie weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit. Bovendien kunt u zich tegen de risico’s verzekeren. Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust contact met één van onze specialisten op. Dit kan via 0578-699789 of door te mailen naar [email protected]. Zij helpen u graag verder.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven