• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Staat u wel eens stil bij uw overlijden?

Laat uw nabestaanden goed achter

U wilt er liever (nog) niet over nadenken, maar belangrijk is het wel: hoe goed bent u voorbereid op uw afscheid? Heeft u bijvoorbeeld een levensverzekering afgesloten? En staan uw wensen vastgelegd in een testament of heeft u dit met uw naasten besproken? Volg onderstaande checklist, zodat u – als het zover is – uw nabestaanden goed achterlaat.

Staat u wel eens stil bij uw overlijden?

1. Uitvaartverzekering of niet?

De kosten van een uitvaart of crematie kunnen hoog oplopen. Om de kosten te dekken kun je een uitvaartverzekering afsluiten. Door een verzekering af te sluiten krijgen de nabestaanden de kosten (deels) vergoed. Of het verstandig is om een uitvaartverzekering af te sluiten ligt aan jouw persoonlijke situatie. Heb je voldoende spaargeld om de kosten te dekken, dan is het waarschijnlijk niet nodig. Uiteraard zijn er verschillende soorten uitvaartverzekeringen waar je uit kunt kiezen, bekijk de voorwaarden goed voordat je de verzekering afsluit.

2. Invulling uitvaart

Voor de meesten is het een onderwerp dat zij liever uit de weg gaan: nadenken over de eigen uitvaart. Toch kunt u uw naasten helpen door alvast bij enkele zaken stil te staan. Na een overlijden zijn er veel zaken om te regelen en door zelf alvast het één en ander te bespreken of vast te leggen kunt u het uw naasten een stuk makkelijker maken. Probeer daarom eens na te denken over de invulling van uw uitvaart. Wilt u begraven worden of gecremeerd? Waar wilt u begraven of gecremeerd worden en hoe wilt u verder dat uw afscheidsbijeenkomst wordt ingevuld? Praat hierover met uw naasten zodat zij weten wat uw wensen zijn.

3. Testament opstellen

In uw leven heeft u een vermogen opgebouwd. Denk aan een koopwoning, aandelen en andere bezittingen. Maar ook schulden vallen onder uw vermogen. Heeft u al nagedacht over uw nalatenschap? In een testament kunt u alle financiële afhandelingen vastleggen. Zoals wie uw erfgenamen zijn en wie wat krijgt. Maar ook andere praktische zaken kunt u in het testament vast laten leggen. U kunt hierin bijvoorbeeld een executeur benoemen: de persoon die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van de erfenis. Een testament stelt u op bij de notaris. Hier zitten kosten aan verbonden. Hoeveel dit is, verschilt per situatie.

4. Levenstestament

Wat gebeurt er als u - bijvoorbeeld in geval van ziekte of een ongeluk - niet meer zelf in staat bent om uw (financiele) zaken te regelen? Ook dit kunt u vast laten leggen in een testament: het levenstestament. U bepaalt zelf wie u de regie geeft wanneer u daar niet meer toe in staat bent. Een levenstestament bestaat over het algemeen uit twee volmachten: één voor de zakelijke (financiële) belangen en één voor de medische en persoonlijke zaken. De notaris of financieel adviseur kan u hier meer over vertellen.

5. Zet praktische zaken op papier

Het is niet alleen belangrijk om na te denken over de kosten van uw uitvaart en erfenis, maar ook andere praktische zaken moeten geregeld worden. Maak dit inzichtelijk voor uw naasten. Denk aan een overzicht van uw bankrekeningen, lopende verzekeringen met polisnummers, lidmaatschappen, abonnementen op kranten en tijdschriften, hypotheekgegevens, social media-accounts en bijbehorende wachtwoorden.

6. Laat uw partner goed achter

Heeft u een partner? Zorg er dan voor dat uw partner goed achterblijft. Welke verzekeringen heeft u afgesloten om ervoor te zorgen dat uw partner bijvoorbeeld jullie huis kan blijven betalen en een nabestaandenpensioen ontvangt?

Hulp nodig?

Bespreek met uw financieel adviseur wat u hiervoor allemaal moet regelen. Neem gerust contact met ons op via [email protected] of bel 0578-211000.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven