Schijnzelfstandigheid: hoe blijf je aantrekkelijk als zzp'er?
Vanaf dit jaar controleert de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid onder zzp’ers. Zo wordt de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) weer gehandhaafd en kunnen belastinginspecteurs boetes en naheffingen opleggen bij schijnzelfstandigheid. In eerste instantie worden alleen bij duidelijke opzet boetes opgelegd, maar vanaf volgend jaar wordt er echt strenger gecontroleerd

Ondanks dat het woord ‘schijnzelfstandigheid’ doet vermoeden dat een sanctie vanzelfsprekend aan de zzp’er wordt opgelegd, zijn de consequenties zoals een naheffing in eerste instantie voor de opdrachtgever. Grote kans dat zij hier alert op zijn wanneer ze jou willen inhuren. Hoe zorg je er nu voor dat je als zzp’er aantrekkelijk blijft?
Schijnzelfstandigheid gaat niet over het aantal opdrachtgevers
Schijnzelfstandigheid wordt beoordeeld op basis van de relatie die je met iedere opdrachtgever hebt en niet op basis van het aantal opdrachtgevers waar je mee werkt. Dit is belangrijk om te weten, want het betekent dus dat je als zzp’er prima twee jaar lang voor één opdrachtgever kan werken, zonder dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Tegelijkertijd kan het ook gebeuren dat je voor 8 opdrachtgevers werkt en dat er bij 2 daarvan wél sprake is van schijnzelfstandigheid. Om als zzp’er aantrekkelijk te blijven is het dus belangrijk voor, tijdens én na de opdracht de onafhankelijke relatie met je opdrachtgever te houden. Dat doe je zo:
Hoe blijf je als zzp’er aantrekkelijk voor opdrachtgevers?
- Duidelijke contracten en afspraken
Zorg ervoor dat jullie overeenkomsten sluiten, die zo duidelijk en eerlijk mogelijk beschrijven wat jullie samenwerking precies inhoudt. Houd daarbij wel rekening met het feit dat er geen sprake mag zijn van een gezagsverhouding, denk aan afgesproken werktijden en specifieke instructies vanuit de opdrachtgever. Zorg er ook voor dat je per opdracht een nieuw contract maakt, vooral als het om een terugkerende samenwerking gaat.
- Administratie
De Belastingdienst zal altijd vragen om administratie, zorg er dus voor dat je deze op orde houdt. Bewaar alle contracten, facturen, overeenkomsten en briefwisselingen met je opdrachtgevers.
- Werk ook in de praktijk als zelfstandige
Als zzp’er werk je natuurlijk zelfstandig aan een klus, zorg er dan ook voor dat je de nodige spullen en software ter beschikking hebt. Als je bijvoorbeeld grafisch vormgever bent, zorg er dan voor dat je zelf toegang hebt tot de benodigde bewerkingsprogramma’s. Werk je in de bouw? Zorg dan voor eigen gereedschap. Op deze manier laat je zien dat je onafhankelijk aan het werk kunt. Verder moet in de praktijk ook blijken dat jij en je opdrachtgever écht een onafhankelijke relatie hebben met elkaar. Zorg er daarom voor dat je zelf je tarief en werkwijze bepaalt, zonder directe aansturing van de opdrachtgever en wees financieel zelfstandig door je eigen risico’s te dragen bijvoorbeeld door het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheids- een arbeidsongeschiktheidsverzekering.