• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Schade aan foutgeparkeerde auto, wie betaalt?

De vuistregel is: degene die tegen een correct geparkeerde auto aanrijdt, is aansprakelijk. En wie aansprakelijk is, betaalt. Daar zal weinig discussie over ontstaan. De crux zit hem in het woordje ‘correct’. Want ook als de auto verkeerd geparkeerd stond, is in basis nog steeds degene die er tegenaan rijdt aansprakelijk. En dat is waar de discussie kan ontstaan. Want ook al sta je fout geparkeerd, betekent dat dan automatisch dat je aansprakelijk bent en moet betalen?

Schade aan foutgeparkeerde auto, wie betaalt?

Leidt een parkeerboete tot aansprakelijkheid?

Wat niet door elkaar gehaald moet worden, is het feit dat fout parkeren weliswaar een strafrechtelijke boete op kan leveren voor de foutparkeerder, maar diegene is daarmee niet automatisch ook aansprakelijk voor een aanrijding tegen zijn foutgeparkeerde auto. Aansprakelijkheid wordt namelijk niet beoordeeld door het strafrecht, maar door het civiel recht.

Stilstaan versus parkeren

Hierbij moet in ogenschouw worden genomen dat in het verkeer stilstaan iets heel anders is dan geparkeerd staan. Stilstaan doe je bijvoorbeeld voor een verkeerslicht, als je voorrang verleent of iemand voor laat gaan. Parkeren is het laten stilstaan van een voertuig gedurende een langer tijdsbestek dan de tijd die nodig is voor het onmiddellijk in- of uitstappen van passagiers of voor het onmiddellijk laden of lossen van goederen. Voor dit artikel concentreren we ons daarom op de regels met betrekking tot parkeren.

Wanneer is parkeren verboden?

Als iemand foutief geparkeerd staat, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Het wetboek zegt daar onder andere het volgende over:

  • Volgens artikel 5 van de Wegenverkeerswet is het verboden om je zodanig te gedragen dat er (mogelijk) gevaar op de weg wordt veroorzaakt of dat het verkeer op de weg (mogelijk) wordt gehinderd.
  • Volgens artikel 19 van het Reglement Verkeersregels en –tekens moet een bestuurder in staat zijn het voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.
  • Volgens artikel 24 van datzelfde reglement mag een bestuurder zijn voertuig niet parkeren binnen 5 meter van een kruispunt, voor een in- of uitrit, op een voorrangsweg buiten de bebouwde kom, langs een gele onderbroken streep, op een plaats aangemerkt voor laden en lossen of vergunninghouders, of als op een verkeersbord staat aangegeven dat het op die plek of op dat tijdstip niet mag. Ook mag je niet dubbel parkeren of buiten de aangegeven vakken parkeren.

Kan de aansprakelijkheid anders komen te liggen?

De basisregel is dat degene die de al dan niet foutgeparkeerde auto aanrijdt, aansprakelijk is. Het is ongebruikelijk dat hiervan afgeweken wordt. Maar soms vindt de rijdende partij toch dat de foutparkeerder geheel of gedeeltelijk aansprakelijk is. Dan moet heel nauwkeurig naar de situatie worden gekeken. Elke situatie is namelijk uniek en heeft specifieke eigenschappen. Om die bijzondere omstandigheden in kaart te brengen kunnen de volgende vragen gesteld worden:

  1. Gold ter plekke een parkeer- of stopverbod?
  2. Wat is de exacte locatie waar de auto stond?
  3. Was de geparkeerde auto goed zichtbaar?
  4. Was het binnen of buiten de bebouwde kom?
  5. Met welke snelheid reed de aanrijdende partij?
  6. Wat is de maximum snelheid ter plekke?
  7. Was de weg ter plekke verlicht?
  8. Was de foutgeparkeerde auto verlicht door de wegverlichting?
  9. Had de foutgeparkeerde auto verlichting en/of alarmlichten aan?
  10. Had de foutgeparkeerde auto reflectoren of andere attentievoorzieningen?
  11. Stond er eventueel een gevarendriehoek?
  12. Voerde het rijdende voertuig zelf verlichting?
  13. Was het daglicht, schemer of duister?
  14. Hoe was het weer op het moment van de aanrijding (helder, regen, mist)?
  15. Wat was de noodzaak voor de auto om daar te staan?
  16. Hoe lang stond de auto daar?
  17. Staan er vaker auto’s (fout) geparkeerd op dezelfde plek?
  18. Hoe is de bekendheid van de rijdende chauffeur met de situatie ter plekke?

Men denkt bij een geparkeerd voertuig al snel aan een auto. Maar het kan natuurlijk ook om een andere motor, een vrachtwagen, aanhanger, oplegger, caravan of trailer gaan. Immers moet iedereen zich aan de wet houden.

Gevolg parkeerschade voor uw verzekering

Wanneer u een geparkeerd voertuig van een ander aanrijdt, bent u dus in principe aansprakelijk. Omdat u schade heeft veroorzaakt aan een ander, valt de vergoeding van de schade onder de WA dekking van uw motorverzekering. Dit heeft gevolgen voor uw schadevrije jaren en mogelijk ook voor uw premie. Daarom kan u ervoor kiezen om een laag schadebedrag niet te claimen op uw verzekering, maar uit eigen zak te betalen. Vraag gerust bij uw verzekeraar na of de schademelding van invloed is op uw premie, zodat u hier een goede afweging in kunt maken.

Wanneer u schade heeft, vul dan duidelijk op het schadeformulier in wat er exact is gebeurd. Onderbouw dit met o.a. foto’s en noteer de gegevens van getuigen. Heeft u vragen over de aanrijding of twijfels over de aansprakelijkheid? Meld het gerust! We helpen u graag met uitleg en advies. Neem contact op via tel. 0578-699799 of [email protected].


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven