• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Rookmelders vanaf juli 2022 voor alle woningen verplicht

Wist u al dat het vanaf juli 2022 verplicht is om overal in uw huis rookmelders te hebben hangen? Op iedere verdieping moet er een te vinden zijn. Dit geldt dan voor alle woningen, zowel nieuw- als bestaande bouw!

Rookmelders vanaf juli 2022 voor alle woningen verplicht

Bron: Rijksoverheid

Rook veroorzaakt meeste slachtoffers

Deze verplichting is niet voor niets ingesteld. Bij brand vallen namelijk de meeste slachtoffers door rookvorming. Wanneer de mens slaapt werkt het reukvermogen niet, daardoor worden mensen niet wakker van de rooklucht. Met het gehoor is tijdens de slaap echter niets mis, dus de harde schelle piepjes uit rookmelders worden wel geregistreerd door ons. Zo worden mensen op tijd wakker om zichzelf en anderen in veiligheid te brengen. Met de verplichting hoopt de overheid het aantal dodelijke slachtoffers door woningbrand nog verder terug te dringen.

Rookmelders straks ook voor bestaande woningen verplicht

Het was al ruim 18 jaar verplicht om in nieuw gebouwde woningen op iedere verdieping een rook-/brandmelder te plaatsen. Maar vanaf midden volgend jaar gaat dit dus ook voor bestaande bouw gelden. Op iedere verdieping waar gewoond wordt én in besloten ruimtes die onderdeel zijn van een vluchtroute, moet dan een rookmelder hangen. Heeft u bijvoorbeeld een tochtportaal tussen de hal en de voordeur? Dan moet daar ook een rookmelder geplaatst worden!

Rookmelders in bestaande bouw mogen op batterijen

Bij nieuwbouw moeten de brandmelders aangesloten worden op netspanning en een back-up batterij hebben, zodat de melder ook werkt wanneer de stroom uitvalt. In woningen die voor 2013 gebouwd zijn, is een standaard rookmelder die op batterijen werkt ook voldoende. Er wordt wel aangeraden om voor een exemplaar te gaan met een batterij die ongeveer tien jaar mee gaat, in plaats van de eenvoudige melders die op AA- of blokbatterijen werken.

Slimme oplossingen voor de veiligheid van uw woning

Nog beter zijn rook-/brandmelders die met elkaar te koppelen zijn, dit is vooral aangeraden voor grotere huizen. Als de melders met elkaar gekoppeld zijn, gaan ze namelijk allemaal tegelijk af wanneer er rook gedetecteerd wordt.

In Borne, Overijssel werd al eerder een proef gehouden waar melders van buurtgenoten met elkaar werden gekoppeld. Op die manier konden de buurtbewoners ingrijpen wanneer er bijvoorbeeld iets bij de buren aan de hand was, maar de bewoners zelf niet thuis waren. Heeft u niet zo’n goede band met uw buren dat u rookmelders wilt delen? Dan kunt u hetzelfde effect ook creëren door een slimme brandmelder te installeren. Dan krijgt u een notificatie op uw telefoon, wanneer er een melder in uw woning afgaat.

Verzeker uw woning en spullen tegen brandschade

Schade door rook en brand aan uw woning verzekert u met een woonhuisverzekering, schade aan uw spullen wordt gedekt door de inboedelverzekering. Voor meer informatie over deze verschillende verzekeringen of voor het afsluiten van een nieuwe polis kunt u contact opnemen met een van onze adviseurs. Mail [email protected] of bel 0578 – 699 799. We helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven