• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Politie Oost-Nederland overstelpt met aangiftes vanwege WhatsApp-fraude

Gedupeerden overstelpen de politie de laatste maanden met aangiften van WhatsAppfraude. Mensen zijn het slachtoffer van criminelen die zich voordoen als een familielid dat geld nodig heeft.

Politie Oost-Nederland overstelpt met aangiftes vanwege WhatsApp-fraude

 

Aantal aangiften neemt toe

In 2018 telde de politie landelijk 250 incidenten. Vorig jaar kwamen er 650 aangiften binnen van fraude via WhatsApp. De laatste maanden krijgt alleen de politie Oost-Nederland al tientallen aangiften, zeggen Cees van Tent, hoofd van het Cybercrimeteam en digitaal expert Robert Weedage.

,,Die ontwikkeling zal zich doorzetten. Steeds meer criminelen zien hier geld in. Zij creëren hun eigen varianten.” Vorig jaar zou de oplichting via WhatsApp in Nederland voor 1 miljoen euro schade hebben aangericht.

Geldnood

Bij WhatsAppfraude zit een familielid of goede bekende zogenaamd ineens in geldnood. In een appbericht verzoekt hij vader, moeder of opa en oma geld over te maken.

In werkelijkheid is het appje verstuurd door een oplichter. Vooraf hebben de criminelen persoonlijke informatie verzameld. Van bijvoorbeeld Facebook wordt een foto gehaald en gebruikt als profielfoto. Zo lijkt het alsof het appje inderdaad namens zoon of kleinzoon is verstuurd.

Echt niet naïef

,,Het is een vorm van digitale fraude waar je heel gemakkelijk intrapt. De slachtoffers zijn echt niet naïef”, zegt politiechef Van Tent. ,,Ik ken opa’s die 2000 euro naar het buitenland hebben overgemaakt om hun kleinzoon uit de brand te helpen. De informatie dat die kleinzoon een reis maakt, werd van Facebook of Instagram geplukt.”

Wie een verzoek krijgt – hoe betrouwbaar het ook lijkt – moet in elk geval altijd bellen met het familielid, benadrukken Van Tent en Weedage. ,,Krijg je als antwoord: ‘Sorry, ik kan nu even niet opnemen. Ik ga een overleg in’. Wacht dan totdat je degene wél hebt gesproken.’’

Snel opgenomen

Geld dat wordt overgemaakt, wordt snel opgenomen. Doorgaans belandt dat geld op een bankrekening van een geldezel. Dat zijn katvangers die hun rekening ter beschikking stellen.

,,Daarboven zitten ronselaars, handige figuren die naar ontmoetingsplekken gaan om geldezels te vinden. Als politie pakken we de geldezels, maar we moeten ook meer zicht op de bovenlagen krijgen.’’

Meer weten?

Wilt u meer weten over fraude en hoe u verzekerd bent? Of heeft u andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op via [email protected] of bel 0578-699799. We helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven