• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Oudere werknemer heeft spijt dat pensioen niet eerder prioriteit was

80% van de Nederlanders vond bij de start van hun huidige baan andere arbeidsvoorwaarden belangrijker dan pensioen. Eenmaal de 55 gepasseerd heeft 1 op de 5 werknemers daar achteraf spijt van. Circa drie op de tien 55-plussers vindt dat ze beter eerder hadden kunnen beginnen met zich verdiepen in de eigen pensioensituatie.

Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken, uitgevoerd onder de Nederlandse beroepsbevolking in het kader van de 12e editie van de Pensioen3daagse. Tijdens deze drie dagen op 1,2 en 3 november kunnen mensen zich op allerlei manieren informeren over hun eigen pensioen onder het motto: Later goed geregeld? Check het nu!

Oudere werknemer heeft spijt dat pensioen niet eerder prioriteit was

Stressvolle levensgebeurtenissen

Als mensen informatie inwinnen over pensioen is dat vaak bij een grote verandering in hun leven, zoals:

  • overlijden van een partner (43%)
  • scheiden/uit elkaar gaan (36%)
  • arbeidsongeschikt raken (33%)
  • samenwonen/trouwen (20%)
  • baanwissel (13%)

“Dit zijn doorgaans stressvolle momenten, waardoor u minder ruimte en rust in uw hoofd kan ervaren voor verstandige financiële beslissingen. Bovendien is het eigenlijk wat laat,” aldus pensioenexpert en hoogleraar pensioencommunicatie Marike Knoef. “U kunt alleen nog maar reageren op de ontstane situatie en niet meer anticiperen op wat in de toekomst mogelijk zal komen. Het is daarom beter om u in uw pensioen te verdiepen op de momenten dat u er nog invloed op hebt.”

Schokkend dat de pensioenregeling niet gecheckt wordt bij een baanwissel

Toch doen mensen dat niet. Slechts 1 op de 5 Nederlanders heeft rondom het samenwonen/trouwen informatie ingewonnen over hun pensioensituatie. En ook een baanwissel wordt niet vaak (13%) aangegrepen om eens naar het pensioen te kijken. Sterker nog: 60% heeft de pensioenregeling niet eens gecheckt toen ze begonnen met hun huidige baan. Knoef noemt die cijfers schokkend. “Maar ik kan me voorstellen dat mensen het ingewikkeld vinden om pensioenregelingen met elkaar te vergelijken. Het zou dus goed zijn als ze hierbij meer hulp krijgen.”

Bereken wat u kunt doen voor uw pensioen

Wijzer in geldzaken wil mensen daarom stimuleren tijdens de Pensioen3daagse de eerste stap te zetten om zich te verdiepen in hun eigen pensioen. Met de eenvoudige online tool ‘Later goed geregeld’ krijgt u in enkele minuten meer inzicht in de hoogte van uw opgebouwde pensioen en u krijgt tips aangereikt die aansluiten op uw eigen situatie, zoals bij een nieuwe baan, samenwonen/trouwen of een nieuwe woning.

Meer informatie over uw pensioen?

Vindt u het ingewikkeld om uw pensioen te regelen? Loop er niet alleen mee rond, maar vraag om hulp. Bijvoorbeeld op een van de volgende manieren:

  • Check Mijnpensioenoverzicht.nl
  • Vraag een familielid, of vriend u te helpen. Twee weten meer dan één.
  • Vraag een vrijwilliger van het wijkteam of sociale hulporganisatie in uw buurt.
  • Bekijk de veelgestelde vragen over pensioen op de website van Wijzer in Geldzaken.
  • Vraag uw werkgever, pensioenfonds of verzekeraar om meer inzicht.

Uiteraard helpen ook onze pensioenadviseurs u graag op weg. Bel 0578-211000 of mail naar [email protected]. We helpen u graag!

 

Over de Pensioen3daagse
De Pensioen3daagse is een initiatief van Wijzer in geldzaken en omvat onder meer (online) pensioenspreekuren en voorlichting op de werkvloer door middel van presentaties en pensioenlunches. Verzekeraars, banken en financieel adviseurs zijn beschikbaar voor pensioenvragen of organiseren webinars. Bekijk op de website van de Pensioen3daagse het overzicht met activiteiten.

Organisaties die deelnemen aan de Pensioen3daagse zijn onder andere: de Pensioenfederatie, de Autoriteit Financiële Markten, het Verbond van Verzekeraars, de Nederlandse Vereniging van Banken, Mijnpensioenoverzicht.nl, Ministerie van Financiën, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, De Nederlandsche Bank, Nibud, Netspar, diverse banken, pensioenfondsen en - verzekeraars, vakbonden, onderwijsinstellingen, pensioenadviseurs en veel werkgevers.

Gerelateerde berichten

Scroll naar boven