• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Nederlander kent rechten bij verbouwing onvoldoende

Uit onderzoek blijkt dat woningbezitters die hun huis laten verbouwen in veel gevallen slecht op de hoogte zijn van hun rechten. “Maar liefst 63% van de verbouwers heeft te maken gehad met een conflict bij de verbouwing van hun woning. Toch vertrouwen velen nog altijd op een mondelinge overeenkomst,” vertelt Sander Harpman, specialist vastgoedrecht bij Arag.

Nederlander kent rechten bij verbouwing onvoldoende

Het onderzoek, dat in opdracht van rechtsbijstandverzekeraar Arag is uitgevoerd onder Nederlanders tussen de 25 en 45 jaar, legt de meest voorkomende geschillen bloot: de verbouwing is niet volgens planning verlopen (in 16% van de gevallen), er is een gebrek na de oplevering (13%), de verbouwing heeft niet het gewenste resultaat (11%) en een conflict over niet afgemaakt werk (8%). Uit interne cijfers van Arag blijkt ook een toename van het aantal conflicten: in het afgelopen jaar nam het aantal gemelde geschillen rondom verbouwen toe met 19%.

Vooral verbouwende millennials zijn slecht op de hoogte van hun rechten

“De conflicten zijn verschillend van aard, maar het onderliggende probleem dat sterk overheerst, is dat mensen slecht geïnformeerd zijn over hun rechten en de gemaakte afspraken niet of onvoldoende nauwkeurig vastleggen”, zegt Harpman. “Dit speelt vooral bij millennials. Wanneer er sprake is van onverwacht hoge kosten bij de verbouwing, is bijna de helft van hen (49%) niet op de hoogte van wat zijn of haar rechten zijn. Vrijwel hetzelfde percentage weet niet wat zijn of haar rechten zijn bij het niet nakomen van de oplevertermijn. Bij verborgen gebreken of slecht uitgevoerd werk is dit ruim een derde. Ook bij meerwerk (werkzaamheden die wel worden uitgevoerd maar niet in de overeenkomst staan) en bij minderwerk (werkzaamheden die niet worden uitgevoerd maar wel in de overeenkomst staan) is bijna de helft onbekend met zijn of haar rechten.” Daarom geeft Harpman alvast twee tips:

Tip 1. Leg alle afspraken vooraf vast en laat dit ondertekenen

Meer dan één op de drie millennials geeft aan dat een mondelinge overeenkomst bij een verbouwing nog vaak gebruikelijk is. "Niet verstandig", stelt Harpman, “Vaak is alles voordat de verbouwing begint nog rozengeur en maneschijn. Toch moet je je ook realiseren dat er problemen kunnen ontstaan. Het is daarom aan te raden om gemaakte afspraken altijd zwart-op-wit te hebben. Zo sta je simpelweg sterker bij een mogelijk conflict. Een mondelinge overeenkomst is nu eenmaal moeilijk te bewijzen.”

Tip 2. Betaal niet de hele som vooraf, maar wacht deels tot het werk naar tevredenheid is opgeleverd

Ruim een derde (34%) van de millennials is niet op de hoogte van de wettelijke regels omtrent een aanbetaling bij de verbouwing. Harpman: “Ik raad altijd aan om niet direct de hele som te betalen aan de aannemer. Wanneer je namelijk niet tevreden bent met het opgeleverde werk, heb je dan nog de mogelijkheid het overige gedeelte achter de hand te houden totdat het werk aan de overeenkomst voldoet. Het is wel belangrijk om ook dit soort zaken goed af te stemmen.”

Heeft u al een rechtsbijstandsverzekering?

Wanneer u vragen heeft over conflicten tijdens het bouwen of verbouwen van uw woning, kunt u altijd bellen met de juridische helpdesk van uw rechtsbijstandsverzekering. Maar ook als u een conflict op het werk heeft of wanneer u letselschade bent opgelopen in het verkeer. Dit zijn maar een paar voorbeelden van conflicten waarbij kosten voor juridische hulp hoog kunnen oplopen. Een juridisch conflict kunt u moeilijk voorzien en heeft vaak zowel persoonlijke, als financiële, ingrijpende gevolgen.

Voorkom vervelende verrassingen en verzeker uzelf voor juridische hulp met een rechtsbijstandverzekering. Neem contact met ons op als u hier meer over wilt weten, via [email protected] of bel 0578-699799. Onze adviseurs helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven