Let op: indexatie verzekerde bedragen kan hoog uitvallen dit jaar
Het verzekerd bedrag is het bedrag waarop uw uitkering gebaseerd wordt als u schade heeft. Als dit bedrag te laag is, dan is er een grote kans dat u bij schade of totaalverlies (bijv. een allesverwoestende brand) niet voldoende schade-uitkering krijgt om uw gebouw te herbouwen of uw inventaris te herstellen. Door de huidige prijsstijgingen zijn de meeste verzekeraars daarom genoodzaakt de verzekerde bedragen op uw gebouwen- en inventarisverzekeringen te indexeren.

Om de hoogte van het indexcijfer te bepalen, wordt o.a. naar de consumentenprijsindex van het CBS gekeken. Omdat de premie grotendeels op het verzekerd bedrag is gebaseerd, kan de indexering ook een premiestijging tot gevolg hebben. Door de hoge inflatie, kan dit erg hoog uitvallen dit jaar.
Meer informatie
Meer informatie over de indexering vindt u in uw polisvoorwaarden. Heeft u hier vragen over? Stel ze gerust aan uw adviseur!

Dick Vos
Dick Vos (1968) woont in Heerde, is getrouwd en vader van 4 kinderen. Hij is ruim 34 jaar werkzaam binnen Veldhuis Advies. Zijn grote passie is het adviseren van of sparren met ondernemers op vele gebieden zoals Goed Werkgeverschap, Risicomanagement en Financiële vraagstukken. Dick is commercieel directeur van Veldhuis Advies.
Gerelateerde berichten
Als je arbeidsongeschikte zzp’er toch gewoon je werknemer bleek te zijn
Vanaf dit jaar controleert de Belastingdienst actief op schijnzelfstandigheid onder zzp’ers. Als opdrachtgever is het daarom belangrijk te weten dat schijnzelfstandigheid beoordeeld wordt op basis van de onafhankelijke relatie tussen jou en de zzp’er. Het is dus mogelijk dat de persoon die jij maar voor 10 uurtjes per maand inhuurt, toch als schijnzelfstandige kan worden aangemerkt. In het voorbeeld hieronder lees je wat er, in het ergste maar zeker niet ondenkbare geval, zou kunnen gebeuren als de door jou ingehuurde zzp’er arbeidsongeschikt raakt en achteraf toch als schijnzelfstandige wordt beoordeeld.
Een AOV is als een auto: na aankoop moet je hem op de weg houden
Hoe kun je je voorbereiden op een cyberaanval?
Na een datalek, hack of cyberaanval is de chaos in veel bedrijven niet te overzien. Er heerst onrust bovendien zijn bestaande systemen en processen soms ineens niet meer toegankelijk. Hoe zorgt u er dan voor dat de schade voor u, maar ook voor uw klanten, zoveel mogelijk wordt beperkt? Een Incident response plan biedt in deze situaties houvast. Steeds meer verzekeraars stellen het hebben van een IRP dan ook als voorwaarde voor het afsluiten van een cyberverzekering.
Wat als uw bedrijf stil komt te liggen door bijv. waterschade?
In toenemende mate kunnen ondernemers zich verzekeren voor de gevolgen van het overstromen van secundaire waterkeringen, zoals sloten, beken en kleine rivieren. Als het gaat om materiële schade aan inventaris, goederen en bedrijfsgebouwen zijn deze kosten bij 82% van de zakelijke schadeverzekeringen gedekt. Opmerkelijk genoeg wordt bij een gedekte materiële schade in lang niet alle gevallen de bijbehorende bedrijfsschade vergoed.
De week van de RI&E: daar kunt u iets mee!
Hoe help ik een medewerker met geldzorgen?
Volgens Wijzer in Geldzaken heeft 8 op de 10 werkgevers personeel met geldzorgen. Die medewekers zijn vaker afgeleid, minder productief en vaker ziek. Als werkgever kunt u een bijdrage leveren aan de financiële gezondheid van uw medewerkers. Bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan financiële onderwerpen, of door tijdig in te grijpen wanneer een medewerker geldzorgen heeft. Wij geven u een aantal tips.
Bedrijfsstilstand? Check of de herstelperiode wel ruim genoeg is!
Wanneer een calamiteit of brand uw bedrijf volledig tot stilstand brengt, wilt u er natuurlijk voor zorgen dat u zo snel mogelijk de boel weer 'up and running' heeft. Dan wilt u er zeker van zijn dat uw bedrijfsschadeverzekering voldoende uitkeert, zodat u de capaciteit heeft om minstens eenzelfde bedrijf weer terug te bouwen. Maar let op: de huidige economische situatie werkt niet mee! Check vandaag nog de verzekerde waarde (herbouwwaarde) en de uitkeringsduur (verwachte herstelperiode) op uw polis!
Beschikt uw pand al over energielabel A, B of C?
Per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw groter dan honderd vierkante meter minimaal beschikken over energielabel C. Voor eigenaren die dat niet op orde hebben, kunnen de gevolgen groot zijn. Denk aan een forse boete of zelfs sluiting van het pand. RVO ontwikkelde een beslisboom om te bepalen of uw pand aan de verplichting moet voldoen en als dat zo is, een stappenplan om dit te regelen.
Onroerend goed op het oog? Profiteer dit jaar nog van belastingvoordeel
Vanaf 2023 gaat de overdrachtsbelasting voor onroerend goed verder omhoog naar 10,4%. Slecht nieuws voor iedereen die een woning of pand op het oog heeft, waar die niet zelf in gaat wonen. Dat geldt dus niet alleen voor vakantiewoningen, maar ook voor verhuurders, investeerders én bedrijven die een eigen pand aan willen schaffen. Maar als u in 2022 nog onroerend goed aankoopt onder de 'Groninger akte', kunt u de levering dit jaar laten plaatsen vinden (tegen de huidige 8% belasting) en de betaling volgend jaar doen. Hoe werkt dat precies?