• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Kan ik nog wel rondkomen als het inkomen van mijn partner wegvalt?

Woont u samen met uw partner? Grote kans dat uw uitgavenpatroon is afgestemd op twee inkomens. Maar wat gebeurt er als één van die inkomens onverwachts wegvalt, bijvoorbeeld door een overlijden, ziekte, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid? Het kan dan ineens moeilijk worden om uw vaste lasten, zoals de huur of hypotheek, te blijven betalen.

Financiële onzekerheid komt dan bovenop de emotionele en praktische uitdagingen die zo'n situatie met zich meebrengt. Het is daarom verstandig om tijdig na te denken over hoe u uzelf kunt beschermen tegen financiële problemen in deze omstandigheden.

Kan ik nog wel rondkomen als het inkomen van mijn partner wegvalt?

Financiële gevolgen bij overlijden

Ieder jaar komen zo’n 25.000 huishoudens in financiële moeilijkheden door het overlijden van een kostwinner. Ongeveer drie op de tien huurders heeft een overlijdensrisicoverzekering afgesloten om dit risico af te dekken. Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat er na het overlijden van uw partner een bedrag vrijkomt om het weggevallen inkomen aan te vullen en essentiële kosten zoals de huur of uw hypotheek te blijven betalen. Heeft u nog geen overlijdensrisicoverzekering? Dan kan het verstandig zijn om dit te overwegen, vooral omdat de premies voor jonge, gezonde mensen relatief laag zijn. U kunt zelf bepalen welk bedrag u wilt verzekeren, zodat het past bij uw behoeften en levensstandaard.

Inkomensverlies door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid

Bij het verlies van inkomen door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid biedt het sociale vangnet in Nederland, zoals de WW of WIA, enige bescherming. Echter, deze uitkeringen zijn vaak aanzienlijk lager dan het salaris dat u gewend bent. Of u in staat bent om met een lager inkomen rond te komen, hangt af van uw vaste maandelijkse lasten. Het is dan ook belangrijk om te kijken naar uw huidige financiële positie en te beoordelen of u een financiële buffer heeft waarmee u tijdelijk een inkomensdaling kunt opvangen.

Daarnaast is het slim om eens stil te staan bij uw arbeidsmarktperspectief. Hoe zeker is uw huidige baan, en hoe groot is de kans dat u deze tot aan uw pensioen kunt volhouden? In sommige gevallen kan omscholing naar een sector met betere werkzekerheid een goede investering zijn in uw toekomst.

Praktisch stappenplan

Om uw financiële situatie inzichtelijk te maken en u voor te bereiden op onverwachte situaties, kunt u het volgende stappenplan volgen. Dit helpt u om uw opties duidelijk in beeld te brengen. Dit kunt u zelf doen, of een financieel adviseur inschakelen.

  1. Breng uw maandelijkse uitgaven in kaart. Kijk niet alleen naar vaste lasten zoals huur en verzekeringen, maar ook naar incidentele kosten zoals vakanties en onderhoud aan uw woning of auto. Dit geeft u een compleet beeld van wat u maandelijks nodig heeft om comfortabel te leven.
  2. Bepaal de financiële gevolgen als één van de inkomens wegvalt. Kijk wat er gebeurt als u of uw partner niet meer bijdraagt. Zijn er kosten die verdwijnen, zoals een leaseauto, of juist nieuwe kosten die erbij komen, zoals medische zorg?
  3. Onderzoek hoe lang u de inkomensdaling kunt opvangen. Heeft u spaargeld of andere middelen die als buffer kunnen dienen? En hoe lang zou u kunnen rondkomen met een uitkering? Dit geeft inzicht in uw noodplan voor als het inkomen daalt.
  4. Bekijk of u zich kunt verzekeren tegen inkomensverlies en wat de kosten zijn. Een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan u helpen om financiële zekerheid te krijgen, mocht er iets gebeuren.
  5. Maak een weloverwogen keuze. Afhankelijk van uw situatie kunt u besluiten om te verzekeren, meer te sparen of op andere manieren uw financiële risico's te beperken. Dit geeft u rust en zekerheid voor de toekomst.

Overweeg aanvullende stappen

Naast het afsluiten van verzekeringen en het aanleggen van een buffer, zijn er andere manieren om uw financiële positie te versterken. Misschien kunt u uw maandelijkse lasten verlagen door uw woning te verduurzamen. Er zijn vaak ook subsidies beschikbaar die zo’n investering aantrekkelijker maken. Of wilt u uw spaargeld laten groeien? Dan kan beleggen weer interessant zijn, waardoor uw geld op de lange termijn meer rendement oplevert.

Meer informatie?

Wilt u dat er iemand met expertise op het gebied van financiële planning met u meekijkt? Bespreek de mogelijkheden met een van onze financieel adviseurs via [email protected] of bel naar 0578-211000.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven