• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1
Opstalverzekering

Kachel stoken? Voorkom brand!

In 2022 waren er 7.700 woningbranden in ons land, waarvan de meesten plaatsvonden in de koudste maanden van het jaar (november t/m april). In de eerste helft van 2023 waren er ruim 300 woningbranden meer dan in de eerste helft van vorig jaar. En dat beloofd niet veel goeds voor de komende winter... Daarom geven we u in dit artikel wat tips over het voorkomen van een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergifting. En wist u al dat de nieuwe Gaskachelwet in werking is getreden?

Kachel stoken? Voorkom brand!

Oorzaken van stijgend aantal woningbranden

Ruud van Herpen, hoogleraar brandveiligheid aan de TU Eindhoven, spreekt op NOS.nl van een tendens: "Ook vorig jaar waren er al meer woningbranden; het is een trend die al langer voortzet."

Elektrische apparaten
Volgens Van Herpen heeft de toename van woningbranden grotendeels te maken met de energietransitie. "We hebben meer elektrische apparaten in huis, zoals warmtepompen en omvormers, maar er zijn ook meer elektrische fietsen en elektrische auto's." Daardoor is er volgens Van Herpen een grotere kans op brand.

Meer schoorsteenbranden
Ook de gestegen energiekosten spelen volgens Van Herpen een rol bij de toename van woningbranden. Mensen die op gas stoken zoeken vanwege de hoge prijzen naar andere manieren om hun huis te verwarmen, zegt hij. "Ze gaan dan bijvoorbeeld een houtkachel stoken of elektrisch verwarmen."

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

Een schoorsteenbrand ontstaat meestal doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn, maar ook het zeer brandbare creosoot zijn. Creosoot in het rookkanaal wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld nat of rot hout. Onverbrande brandstofdeeltjes zetten zich tegen de schoorsteenwand af en koeken aan.  Maar creosoot kan ook ontstaan als het vuur in de kachel ‘gesmoord’ wordt (lucht toevoer afgeknepen wordt) om de hitte van de kachel te temperen.

Een andere groot risico bij een schoorsteenbrand is als de schoorsteen verstopt raakt door een vogelnest, specie of stenen en er te weinig of geen ‘trek’ meer is. Trek is een natuurkundig effect dat ervoor zorgt dat de rook in een schoorsteen omhoog beweegt. Als er geen trek is, slaat de rook terug in de kamer. Hierdoor ontstaat ook een groot risico op koolmonoxidevergiftiging.

Hoe voorkomt u een schoorsteenbrand?

Goed onderhoud voordat het stookseizoen weer begint is heel belangrijk.

  • Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen.
  • Plaats rookmelders en koolmonoxidemelders in de ruimte van de haard of de kachel en aangrenzende ruimtes. Sinds juli 2022 is dit verplicht in alle type woningen.
  • Heeft uw woning een rieten dak? Zorg dan voor een vonkenvanger.
  • Stook niet bij mistig of windstil weer.
  • Ventileer uw woning goed tijdens het stoken. Zet eventueel een raam op een kier.
  • Plaats een vonkenscherm voor de vuurhaard. Zo voorkomt u dat vonkjes je kamer in schieten. En zorg voor een onbrandbare vloer voor de kachel of openhaard. Denk aan plavuizen, metaal of glas.
  • Een kachel of openhaard is geen allesbrander. Zorg voor schoon, droog hout of pellets (houtkorrels) en stook volgens de Zwitserse methode.
  • Gebruik nooit brandbare vloeistoffen om de openhaard of kachel aan te maken, maar gebruik in plaats hiervan aanmaakblokjes of aanmaakhout.
  • Stapel niet teveel hout in één keer in de haard en gooi er het laatste uur geen nieuwe brandstof bij.
  • Houd deuren tijdens het stoken dicht, zodat de rook bij brand niet te snel bij andere ruimtes of bewoners komt. Rook is de grootste bedreiging bij een woningbrand en door het inademen ervan krijgt je lichaam geen zuurstof meer, met vaak ernstig letsel tot gevolg.
  • Laat het vuur nooit onbeheerd achter.​
  • Maak de asla nooit helemaal leeg. Laat altijd een laagje van ongeveer 3 cm op de bodem liggen.

Wat te doen bij een schoorsteenbrand?

Hoort u een loeiend geluid in het rookkanaal? Kom direct in actie! 

  • Blus nooit met water!
    Maar doof het vuur in de haard met zand of zout, om rook in huis te voorkomen.
  • Sluit de luchttoevoer af
    Sluit de schoorsteenklep en de luchttoevoer van de kachel. Sluit de deurtjes bij een openhaard.
  • Bel 1-1-2
  • Ventileer de ruimte 
    Direct nadat het vuur gedoofd is, moet u de ruimte goed ventileren om koolmonoxidevorming te voorkomen.

Hoe is een schoorsteenbrand verzekerd?

Heeft u toch schoorsteenbrand gehad? Met een opstalverzekering bent u in de meeste gevallen verzekerd voor schoorsteenbrand. U krijgt de schade aan uw woning vergoed als die is ontstaan door rook, roet, schroeien of smelten. Verzekeraars kunnen echter wel van u verlangen dat de schoorsteen goed onderhouden is. Dit kunt u aantonen met een factuur van de jaarlijkse veegbeurt. En het kan zijn dat de verzekeraar daarbij wil dat de schoorsteenveger is aangesloten bij de Kamer van Koophandel. ​Dit leest u in uw polisvoorwaarden.

Uw opstalverzekering controleren of hulp nodig? Neem contact op met een van onze adviseurs via [email protected] of bel 0578-699799. We helpen u graag!


Stookt u geen hout maar gas?

Sinds 1 april 2023 gelden er nieuwe regels voor het installeren en onderhouden van uw cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel. Alleen bedrijven met een 'CO-vrij' certificaat (zoals hieronder) mogen aan uw gasverbrandingsinstallatie werken. Zelf klussen aan dit soort gasverbrandingsinstallaties is verboden en zelfs strafbaar. Deze regels zijn vastgelegd in de bouwregelgeving, beter bekend als de Gaskachelwet.

Een CO-vrij certificaat krijgt een installatiebedrijf niet zomaar. Hiervoor hebben de monteurs een opleiding gedaan, is de werkwijze in het bedrijf aangepast en is speciale meetapparatuur gekocht. Ook vindt er controle plaats of het installatiebedrijf aan de wettelijke eisen blijft voldoen.

Laat uw cv-ketel en gaskachel dus regelmatig onderhouden door gecertificeerde vakmensen. Goed voor de veiligheid maar ook voor het zo zuinig mogelijk stoken op gas. Ook een gashaard heeft elk jaar een onderhoudsbeurt nodig: glas schoonmaken, batterijen vervangen, stof, vervuiling en corrosievorming schoonmaken. Een brand ontstaat vaak door een vieze of gecorrodeerde 'voeler' (die meet of de waakvlam brandt en niet de hele gaskraan opengezet kan worden), dit is niet altijd van buiten te zien. 


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven