Kabinet wil de toegang tot UBO-register nu definitief beperken
Het Kabinet is van plan het UBO-register, waarin eigenaren van organisaties staan geregistreerd, definitief voor het publiek te sluiten. Aanleiding daarvoor is de massale kritiek die ondernemers al lange tijd uiten over de toegankelijkheid van het register. Zo zouden criminelen op basis van het register makkelijk hun vermogende slachtoffers kunnen selecteren. Naar aanleiding van alle kritiek besloot demissionair Minister Kaag vorig jaar al om het register tijdelijk te sluiten en onderzoek te doen naar de toekomst ervan. Nu is dus het besluit gevallen om het register niet meer voor iedereen te openen. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog wel instemmen met dit besluit.
Wat is het UBO-register?
UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner; een eigenaar van een organisatie of iemand die meer dan 25% van de aandelen bezit en dus zeggenschap heeft over een organisatie. Die informatie is bijvoorbeeld van belang bij de opsporing van fraude, witwassen en terrorismefinanciering, omdat criminelen bij dit soort activiteiten vaak proberen om de daadwerkelijke eigenaar te verhullen. Tot vorig jaar kon iedereen tegen een betaling van slechts € 2,50 gegevens uit het UBO-register opvragen. Dus ook criminelen of mensen met slechte bedoelingen hadden hier onbeperkt toegang toe. En hoewel de lijst oorspronkelijk bedoeld is om criminaliteit tegen te gaan, zijn (rijke) ondernemers nu vooral bang hier het slachtoffer van te worden. Daarnaast leeft ook de zorg dat commerciële organisaties de informatie op de lijst gebruiken om ongevraagd aanbiedingen te doen.
Wie heeft wel toegang?
Om dit risico te verkleinen, hebben op dit moment alleen nog banken, notarissen en bepaalde autoriteiten toegang tot het register. Ook journalisten en specifieke maatschappelijke organisaties kunnen onder bepaalde voorwaarden nog terecht. Zo kunnen zij alleen nog toegang krijgen tot het register als zij onderzoek doen naar fraude, witwassen en terrorismefinanciering. Hoe dit in de praktijk werkbaar wordt, is echter nog onduidelijk.
Ook Kadaster beperkt zoekfunctie
Naast alle commotie over het UBO-register, klonk nagenoeg dezelfde kritiek op het Kadaster. Uit onderzoek van RTL bleek dat privacygevoelige informatie ‘kinderlijk eenvoudig’ te verkrijgen was. Kwaadwillenden konden zich eenvoudig voordoen als iemand anders en op die manier allerhande informatie uit het systeem opvragen. Bijvoorbeeld hoeveel er voor een huis betaald is heeft en welke hypotheek erop rust. Maar ook andersom was het zelfs mogelijk om op basis van een naam een bijpassend adres te vinden. Om die reden hebben nu alleen nog overheden, notarissen, deurwaarders en financiële ondernemingen toegang tot deze informatie. Ook geeft het Kadaster, net als het UBO-register, specifieke groepen en organisaties een uitzondering.
Bron: NOS.nl