• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Is bezwaar maken tegen de WOZ-waarde lonend?

Heeft u een koophuis? Dan heeft u begin dit jaar weer een brief ontvangen van de gemeente met daarin de nieuwe WOZ-waarde van uw pand. Een hogere waarde leidt tot hogere gemeentelijke belastingen, maar kan ook juist voordelig zijn wanneer u uw woning verkoopt.

Is bezwaar maken tegen de WOZ-waarde lonend?

Wat is de WOZ-waarde precies?

De WOZ-waarde is de waarde van het huis op de peildatum (1 januari van het jaar daarvóór). Deze loopt dus een jaar achter op de marktwaarde: in de brief van 2023 staat de geschatte woningwaarde door de gemeente op 1 januari 2022.

Via het WOZ-waardeloket kunt u de WOZ-waarde van de woning van uzelf of andere woningen ieder moment online bekijken.

Verhuisplannen? Dan profiteert u bij een hogere WOZ-waarde

Een hoge WOZ-waarde is handig wanneer u uw huis wilt verkopen. Het levert namelijk een uitgangspunt voor de taxatie. Tevens gebruikt de hypotheekverstrekker van een mogelijke koper deze waarde bij het beoordelen van de hypotheekaanvraag. Immers is het huis hiervoor het onderpand. Bij een hogere WOZ-waarde kan een koper mogelijk meer lenen en wordt dus de koop aantrekkelijker.

Geen verhuisplannen? Dan profiteert u bij een lagere WOZ-waarde

Bepaalde belastingen zijn gebaseerd op uw WOZ-waarde. Bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (OZB) en soms de rioolheffing. Dit kan verschillen per gemeente. Hoe hoger uw WOZ-waarde, hoe meer u betaalt. Als u geen verhuisplannen heeft, loont het zich dus om goed te controleren of de nieuwe waarde wel correct is berekend door de gemeente.

Hoe bezwaar maken leidde tot een maandelijkse besparing op de belastingen

Een mooi voorbeeld is deze onterechte indexatie van de WOZ-waarde van een nieuwbouwwoning. In december 2018 werd een nieuwbouwwoning verkocht, die in 2020 is opgeleverd. In 2021 ontvangt de bewoner van de gemeente de nieuwe waardebepaling, waarbij de koopprijs van 2018 is geïndexeerd om de WOZ-waarde in 2020 te bepalen. Deze ligt hierdoor fors hoger dan de koopprijs. De bezitter van de woning is het niet eens en tekent bezwaar aan. Zijn argument is dat de aannemer eventuele prijsontwikkelingen in de markt, al heeft verrekend in zijn prijs. Uitgaande van de peildatum 1 januari 2020 is er dan ook géén goed argument om de WOZ-waarde hoger vast te stellen dan de marktprijs. Na een hoger beroep, oordeelt Hof Den Haag dat hij gelijk heeft: de indexatie van de koopprijs moet achterwege blijven. Door de kritische blik van deze woningbezitter en tijdig handelen, zijn hem zo honderden euro's in gemeentelijke heffingen bespaard gebleven.

Bezwaar maken kan binnen zes weken

Het kan dus zo zijn dat de gemeente naar uw mening een verkeerde inschatting heeft gemaakt. Bijvoorbeeld omdat er geen rekening is gehouden met de slechte staat van de woning of juist met verbeteringen aan de woning. Of omdat de omgeving van de woning de afgelopen tijd is verslechterd of juist verbeterd. U kunt dan bezwaar maken tegen de WOZ-waarde, binnen zes weken na ontvangst van de brief. Als uw gemeente de brieven in maart verstuurd heeft, loopt die termijn dus bijna af.

Weten wat bezwaar maken tegen uw WOZ-waarde kan opleveren?
Bereken uw belastingvoordeel met de
WOZ-bespaarcalculator.

Hoe gaat bezwaar maken in zijn werk? Vereniging Eigen Huis zette de stappen voor u op een rij. Zij geven ook voorbeelden voor bezwaar- en beroepsbrieven. Er zijn ook partijen die hierbij kunnen ondersteunen.

Meer informatie?

Heeft u vragen omtrent uw WOZ-waarde of hypotheek? Neem gerust contact met ons op via tel. 0578-211000 of mail naar [email protected]. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven