• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Hoge prijzen en lage rente verleiden huizenkopers tot aflossingsvrije hypotheek

Hoewel campagnes van de overheid steeds vaker en actiever waarschuwen voor de risico’s van aflossingsvrije hypotheken én het aanhouden van te grote schulden, zien we in de praktijk een ander signaal. Op dit moment is 33,6% van de hypotheken (gedeeltelijk) aflossingsvrij. Wat is een aflossingsvrije hypotheek en wat zijn de voor- en nadelen van deze constructie?

Hoge prijzen en lage rente verleiden huizenkopers tot aflossingsvrije hypotheek

Huizenprijzen blijven stijgen

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij u tot de einddatum van de hypotheek alleen rente betaalt. Omdat u geen bedragen aflost, moet u de lening op de einddatum in één keer aflossen. Uw schuld blijft dus gedurende de hele looptijd hetzelfde, tenzij u ervoor kiest om tussendoor aflossingen te doen. Een aflossingsvrije hypotheek loopt net als de meeste hypotheken 30 jaar.

Huizenkopers kiezen weer steeds vaker om een deel van hun hypotheek aflossingsvrij af te sluiten. Door de hoge prijzen op de woningmarkt kiezen kopers hiervoor om op die manier de maandlasten lager en beter draagbaar te houden.  Bij een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek heeft u geen recht op hypotheekrenteaftrek, maar met de huidige lage rentestand is dat voor veel huizenkopers een verwaarloosbaar bedrag.

Aflossingsvrij versus de ‘standaard’ hypotheek

Hoewel de maandlasten bij een aflossingsvrije hypotheek het laagst zijn, kleven er zeker ook nadelen aan. Zo bouwt u tijdens de hypotheekperiode geen kapitaal op en staat de volledige schuld na afloop nog open. Aan het eind van die 30 jaar zult u de hypotheek af moeten lossen. U moet of de woning verkopen of een nieuwe hypotheek afsluiten, waarbij u niet verzekerd bent van de gunstige rentes die vandaag de dag gelden.

Volledig aflossingsvrij bestaat vandaag de dag ook niet meer, dat is jaren geleden afgeschaft nadat veel mensen in de financiële problemen kwamen aan het einde van de looptijd van de hypotheek. Tegenwoordig mag u voor maximaal 50% van de marktwaarde van het huis een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Voor het overige deel moet een andere hypotheekvorm worden gekozen waarin wel een verplicht aflossingsdeel zit, bijvoorbeeld annuïtair of lineair.

Laat u goed adviseren

Voordat u voor een bepaalde hypotheekvorm kiest is het altijd verstandig om het met een financieel adviseur te bespreken. Zij kunnen uw financiële situatie in kaart brengen en u adviseren over welke vorm het verstandigst is voor u. Neem eens contact op met een van onze adviseurs via [email protected] of bel 0578 211 000 voor het maken van een (digitale) afspraak. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven