Hoe kun je brandgevaarlijke werkzaamheden veilig uitvoeren?
Werkzaamheden als lassen, snijden, slijpen, solderen, afbranden van verf en het aanbrengen van bitumineuze dakbedekkingen hebben één ding gemeen. Ze zijn allemaal brandgevaarlijk. Sterker nog, het werken met open vuur is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van brand. Maar gelukkig kun je door goede voorzorgsmaatregelen veel ellende voorkomen.

Werkzaamheden met verhoogd brandrisico
Lassen, snijden en slijpen vinden vaak plaats in kleine, moeilijk toegankelijke ruimten. Denk aan kruipruimten, ruimten tussen plafond en bovenliggende vloer, spouwen, dakgoten, etc. In deze ruimten is ook vaak brandbaar materiaal aanwezig in de vorm van houten constructies, isolatiemateriaal, maar ook stof en oude verpakkingsmaterialen. Als je daarbij optelt dat brand vaak wordt veroorzaakt door de hitte van de vlam, door wegspringende vonken of naar beneden vallende gloeiende metaaldeeltjes, dan zijn de ingrediënten voor een brand wel aanwezig. Maar brand kan ook ontstaan doordat de gereedschappen in een slechte staat verkeren. Zorg er daarom altijd voor dat alle apparaten goed worden onderhouden. De branders moeten schoon zijn, de apparatuur moet goed regelbaar zijn, elektrische kabels en gasslangen moeten in orde zijn, enz.
Solderen, verf afbranden en dakbedekken
De gevaren bij solderen, verf afbranden en dakbedekkingwerkzaamheden zijn voor een groot deel gelijk aan die van lassen en snijden. Ook hierbij ontstaat brand doordat er direct contact is tussen vlam en brandbaar materiaal, zoals isolatiemateriaal, hout, vloerbedekking of mastiek. Ook kan het verhitten van achterliggend materiaal een aanleiding zijn voor brand.
Dakdekkers maken behalve van een gasgestookte handbrander ook gebruik van asfalten bitumenketels die met gas worden verwarmd tot een temperatuur van circa 250°C. Oververhitting van deze ketels kan zelfontbranding en overkoken tot gevolg hebben. Het vloeibare brandende bitumen kan zich daarbij snel over een groot oppervlak verspreiden met als gevolg dat de gasslang van de brander doorbrandt. Als de brand niet snel genoeg wordt geblust en het vuur de gastank bereikt, kan deze zelfs exploderen. Let er daarom op dat je nooit grote hoeveelheden brandbare isolatiematerialen op het dak ‘bewaart’. Het beperken tot één dagvoorraad heeft uit preventief oogpunt de voorkeur.
Preventiemaatregelen
Wat voor de gevaren geldt, geldt ook min of meer voor het voorkomen van brand. In grote lijnen gelden voor de verschillende werkzaamheden namelijk dezelfde uitgangspunten. Het voorkomen van brand berust meestal op het vermijden van ontstekingsbronnen. Maar omdat ontstekingsbronnen bij het uitvoeren van dit soort werkzaamheden onvermijdelijk zijn, zul je de preventie meer moeten zoeken in het verwijderen van brandbare stoffen. Als dat niet kan, probeer ze dan zoveel mogelijk af te dekken.
Verder is het aan te raden, afhankelijk van de (vloei)stof, om een minimale afstand van 5 tot 20 meter aan te houden. Bij de aanwezigheid van brandbare gassen zal bovendien geventileerd moeten worden of geïnertiseerd. Dat laatste houdt in dat je de lucht verdringt met een niet-brandbaar gas, zoals koolzuur of stikstofgas.
Grondige inspectie
Verder kun je, voordat je aan de werkzaamheden begint, de nodige voorzorg in acht nemen. Werp de plek waar de werkzaamheden plaatsvinden en de omgeving daarvan aan een grondige inspectie op aanwezigheid van brandbare materialen. Het gaat daarbij niet alleen om die materialen die in het zicht zijn, maar ook om verborgen brandbare materialen. Denk bijvoorbeeld aan de achterzijde van constructies die uit brandbare materialen bestaan zoals hout, kunststof en textiel en stof in bijvoorbeeld ventilatiekanalen en dergelijke.
Brandbare materialen moeten zoveel mogelijk uit de omgeving worden verwijderd en ook hier geldt dat je de materialen moet afschermen, met stalen platen of lasdekens, als je ze niet kunt verwijderen. Zorg er daarnaast voor dat vloeren schoon zijn. Deze moeten vrij zijn van afval, zoals papier of kunststof verpakkingsmateriaal, olie en vet. Kieren en gaten in vloeren, muren en plafonds moeten worden afgedekt om te voorkomen dat vonken, lasdruppels of afgebrande verf in onbereikbare tussenruimten terecht kunnen komen en hierin brand veroorzaken. En, heel belangrijk is dat je gebruiksklare en voor het specifieke brandrisico geschikte blusmiddelen ‘bij de hand’ hebt.
Bewaking
Tijdens en na de werkzaamheden moet de omgeving van de lasplaats worden ‘bewaakt’ op het ontstaan van brand. En dan niet alleen de werkplek zelf, maar ook de aangrenzende (tussen)ruimten. Deze ‘bewakings’controle moet minimaal één uur na afloop van de werkzaamheden plaatsvinden. Zeker omdat een begin van brand in een verborgen ruimte lang onontdekt kan blijven, is dit een zeer belangrijke preventiemaatregel.
Ten slotte is een snelle alarmering van de brandweer essentieel om een brand beheersbaar te houden. Vooral op daken en in kruipruimten zijn situaties denkbaar dat deze alarmering onnodig veel tijd vergt. De aanwezige brandwacht of de uitvoerder van het karwei moet daarom altijd kunnen beschikken over een mobiele telefoon. Zorg er voor dat alarmnummers en -procedures duidelijk zijn aangegeven. Hopelijk is het nooit nodig, maar een ongeluk zit in een klein hoekje.
Bent u goed verzekerd tegen brandschade?
Veel verzekeraars stellen inspectie-eisen aan uw pand of werkomgeving. Het kan dan ook slim zijn om bij de bouw of (her)inrichting van uw pand al advies in te winnen, lees meer. Wij staan u graag bij bij al uw vraagstukken rondom brandpreventie. Neem gerust contact met ons op via [email protected] of tel. 0578-699789.
Vergunning brandgevaarlijke werkzaamheden
In grote bedrijven en instellingen is in veel gevallen onvoldoende kennis van de mogelijke brandrisico's aanwezig. De werkzaamheden mogen daarom pas worden uitgevoerd nadat de verantwoordelijke bedrijfsfunctionaris, samen met de uitvoerder, de werkomgeving heeft geïnspecteerd. Toestemming voor de uitvoering van de werkzaamheden is in die gevallen vaak gebonden aan een vergunningstelsel.
In de vergunning moeten vooral de volgende onderwerpen zijn omschreven:
- de datum
- de nauwkeurige plaats en aard van het werk
- de naam van de uitvoerder en de toezichthouder
- de tijdstippen waarvoor de vergunning geldt
- de genomen veiligheidsmaatregelen
- de uitgevoerde afscherming van objecten in de buurt
- het resultaat van het onderzoek naar de aanwezigheid van brandbare gassen en eventuele andere bijzonderheden.
De vergunning moet uitdrukkelijk alleen gelden voor tijden, plaatsen en omstandigheden zoals daarin omschreven. Geen vergunning dient afgegeven te worden voor plaatsen waar de normale brandveiligheidsvoorzieningen zoals sprinklers, brandslangen of kleine blusmiddelen afwezig of buiten gebruik zijn. De vergunning mag pas worden afgegeven als een voor de veiligheid van het bedrijf verantwoordelijke functionaris zich er persoonlijk van heeft overtuigd dat alle nodige maatregelen zijn genomen. De uitvoerder van de werkzaamheden beschikt over de originele vergunning, terwijl de opdrachtgever het afschrift behoudt. Het origineel moet altijd op de werkplek aanwezig zijn.
Gerelateerde berichten
Als je arbeidsongeschikte zzp’er toch gewoon je werknemer bleek te zijn
Vanaf dit jaar controleert de Belastingdienst actief op schijnzelfstandigheid onder zzp’ers. Als opdrachtgever is het daarom belangrijk te weten dat schijnzelfstandigheid beoordeeld wordt op basis van de onafhankelijke relatie tussen jou en de zzp’er. Het is dus mogelijk dat de persoon die jij maar voor 10 uurtjes per maand inhuurt, toch als schijnzelfstandige kan worden aangemerkt. In het voorbeeld hieronder lees je wat er, in het ergste maar zeker niet ondenkbare geval, zou kunnen gebeuren als de door jou ingehuurde zzp’er arbeidsongeschikt raakt en achteraf toch als schijnzelfstandige wordt beoordeeld.
Een AOV is als een auto: na aankoop moet je hem op de weg houden
Hoe kun je je voorbereiden op een cyberaanval?
Na een datalek, hack of cyberaanval is de chaos in veel bedrijven niet te overzien. Er heerst onrust bovendien zijn bestaande systemen en processen soms ineens niet meer toegankelijk. Hoe zorgt u er dan voor dat de schade voor u, maar ook voor uw klanten, zoveel mogelijk wordt beperkt? Een Incident response plan biedt in deze situaties houvast. Steeds meer verzekeraars stellen het hebben van een IRP dan ook als voorwaarde voor het afsluiten van een cyberverzekering.
Wat als uw bedrijf stil komt te liggen door bijv. waterschade?
In toenemende mate kunnen ondernemers zich verzekeren voor de gevolgen van het overstromen van secundaire waterkeringen, zoals sloten, beken en kleine rivieren. Als het gaat om materiële schade aan inventaris, goederen en bedrijfsgebouwen zijn deze kosten bij 82% van de zakelijke schadeverzekeringen gedekt. Opmerkelijk genoeg wordt bij een gedekte materiële schade in lang niet alle gevallen de bijbehorende bedrijfsschade vergoed.
De week van de RI&E: daar kunt u iets mee!
Hoe help ik een medewerker met geldzorgen?
Volgens Wijzer in Geldzaken heeft 8 op de 10 werkgevers personeel met geldzorgen. Die medewekers zijn vaker afgeleid, minder productief en vaker ziek. Als werkgever kunt u een bijdrage leveren aan de financiële gezondheid van uw medewerkers. Bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan financiële onderwerpen, of door tijdig in te grijpen wanneer een medewerker geldzorgen heeft. Wij geven u een aantal tips.
Bedrijfsstilstand? Check of de herstelperiode wel ruim genoeg is!
Wanneer een calamiteit of brand uw bedrijf volledig tot stilstand brengt, wilt u er natuurlijk voor zorgen dat u zo snel mogelijk de boel weer 'up and running' heeft. Dan wilt u er zeker van zijn dat uw bedrijfsschadeverzekering voldoende uitkeert, zodat u de capaciteit heeft om minstens eenzelfde bedrijf weer terug te bouwen. Maar let op: de huidige economische situatie werkt niet mee! Check vandaag nog de verzekerde waarde (herbouwwaarde) en de uitkeringsduur (verwachte herstelperiode) op uw polis!
Beschikt uw pand al over energielabel A, B of C?
Per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw groter dan honderd vierkante meter minimaal beschikken over energielabel C. Voor eigenaren die dat niet op orde hebben, kunnen de gevolgen groot zijn. Denk aan een forse boete of zelfs sluiting van het pand. RVO ontwikkelde een beslisboom om te bepalen of uw pand aan de verplichting moet voldoen en als dat zo is, een stappenplan om dit te regelen.
Onroerend goed op het oog? Profiteer dit jaar nog van belastingvoordeel
Vanaf 2023 gaat de overdrachtsbelasting voor onroerend goed verder omhoog naar 10,4%. Slecht nieuws voor iedereen die een woning of pand op het oog heeft, waar die niet zelf in gaat wonen. Dat geldt dus niet alleen voor vakantiewoningen, maar ook voor verhuurders, investeerders én bedrijven die een eigen pand aan willen schaffen. Maar als u in 2022 nog onroerend goed aankoopt onder de 'Groninger akte', kunt u de levering dit jaar laten plaatsen vinden (tegen de huidige 8% belasting) en de betaling volgend jaar doen. Hoe werkt dat precies?