• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Hoe help ik een medewerker met geldzorgen?

Volgens Wijzer in Geldzaken heeft 8 op de 10 werkgevers personeel met geldzorgen. Die medewerkers zijn vaker afgeleid, minder productief en vaker ziek. Als werkgever kunt u een bijdrage leveren aan de financiële gezondheid van uw medewerkers. Bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan financiële onderwerpen, of door tijdig in te grijpen wanneer een medewerker geldzorgen heeft. Wij geven u een aantal tips.

Hoe help ik een medewerker met geldzorgen?

Hoe kom ik er achter of een medewerker geldzorgen heeft?

Geldzorgen zijn er in alle soorten en maten. Veel mensen hebben moeite om rond te komen nu de energieprijzen hoog zijn en de inflatie eveneens. Maar het kan ook zijn dat mensen als gevolg van een scheiding of na verlies van een partner er financieel minder rooskleurig voorstaan.

Loonbeslag of inhouding van de zorgverzekering zijn natuurlijke hele concrete signalen. Net als wanneer iemand vraagt om een salarisvoorschot of lening, of als iemand meer uren wil maken. Maar vaak zit een medewerker dan al dieper in de problemen. Om geldzorgen eerder al te signaleren kunt u ook denken aan concentratieproblemen en prikkelbaar zijn, impactvolle 'life-events' (zoals een scheiding, ontslag of overlijden van de partner), langdurige ziekte, niet willen meedoen aan gezamenlijke cadeaus, veel privégesprekken voeren onder werktijd, onverzorgde uitstraling of alcoholgeur, diefstal, etc.

Wat kan ik als werkgever doen aan preventie?

  • Besteed regelmatig aandacht aan geldzaken. Haak bijvoorbeeld aan bij initiatieven als de Week van het Geld of de Pensioen3daagse.
  • Betrek teamleiders en maak het onderdeel van de functioneringsgesprekken.
  • Bied uw medewerkers een financieel adviesgesprek aan om inzicht in de eigen financiën te krijgen.
  • Organiseer een workshop van een financieel adviseur, pensioenadviseur of budgetcoach.

Wees alert op signalen, hoe eerder u erbij bent hoe beter.
Gemiddeld zoeken mensen pas na 5 jaar hulp als de schuld al is opgelopen tot gemiddeld 40.000 euro! Vind u het moeilijk om het onderwerp aan te kaarten? Op deze website van Wijzer in Geldzaken leest u tips hoe u het gesprek kunt starten.

Wat als de medewerker al flink in de problemen zit?

Het kan al helpen om de medewerker te begeleiden naar het juiste loket. Misschien is dat het zetje dat de medewerker nodig heeft. Er zijn ook organisaties die hun medewerkers in die gevallen een budgetcoach aanbieden. U kunt er ook voor kiezen om een lening aan te bieden tegen gunstige voorwaarden: dat vraagt uiteraard wel om zorgvuldige voorwaarden.

Kan ik mijn medewerkers een financieel extraatje geven?

Met de ‘werkkostenregeling’ kunt u uw medewerkers onbelast een extra steuntje in de rug geven. De werkkostenregeling bevat een zogenoemde ‘vrije ruimte’ waarin u dit kan onderbrengen. Er hoeft dan namelijk geen loonbelasting betaald te worden en de werknemer wordt niet gekort op toeslagen. Maar let op, want de werkkostenregeling is wel begrensd. Gaat de werkgever die grens over, dan worden de extra’s met 80% belast.

What’s in it for me?

Volgens Wijzer in Geldzaken heeft acht op de tien werkgevers personeel met geldzorgen. Zij zijn vaker ziek, vaker afgeleid en minder productief. Bijna de helft van de werkgevers heeft te maken met loonbeslagen: de afhandeling daarvan kost tijd. En het belangrijkste: een financieel fitte werknemer is mobieler, gelukkiger en duurzaam inzetbaar!

Even sparren?

Wilt u preventief aan de slag met financieel fitte medewerkers? Of wilt u uw medewerkers een financieel of pensioengesprek aanbieden? Neem dan contact op met een van onze adviseurs via tel. 0578 - 211 000, via [email protected]. Onze erkende financieel adviseurs hebben veel ervaring met dit onderwerp en helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven