• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Helft bedrijven failliet na brand

Veel ondernemers onderschatten de impact van een (grote) brand op de continuïteit van hun bedrijf. Ongeveer de helft van de ondernemingen is na zo’n brand binnen twee jaar failliet. Een gezamenlijke visie van het Verbond van Verzekeraars en de brandweer moet ondernemers wijzen op het belang van brandveilig ondernemen en bedrijfscontinuïteit.

Helft bedrijven failliet na brand

Verzekeraars en brandweer slaan alarm

Een deel van de verklaring voor het forse percentage bedrijven dat failliet gaat na een brand lijkt volgens de initiatiefnemers te zitten in een verruiming van de regelgeving. “Ook al voldoet de ondernemer aan de regels, daarmee is niet automatisch sprake van een ‘brandveilig gebouw’”, zegt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland. De regels gaan vooral over veilig kunnen vluchten bij brand. De brandweer richt zich bovendien bij het bestrijden van brand vooral op het voorkomen van uitbreiding naar naastgelegen compartimenten of gebouwen.

Brandrisico wordt vaak onderschat

In veel gevallen is het volledig afbranden van het bedrijfsgebouw dan ook een ‘voorspelbare afloop’. “Dit risico wordt veelal onderschat door ondernemingen”, stelt Leo de Boer, directeur Schade bij het Verbond van Verzekeraars. “Al jaren zien we een stijging van miljoenenbranden. In sommige sectoren worden de risico’s zo groot dat het ook steeds moeilijker wordt om hier tegen te verzekeren. Bovendien komen veel bedrijven een grote brand niet te boven, ook als de verzekeraar de verzekerde schade tijdig heeft uitgekeerd. Goed risicomanagement is daarom van wezenlijk belang.”

Verlagen van de schadelast

Het Verbond van Verzekeraars en Brandweer Nederland hebben in een eerdere intentieverklaring aangegeven veel gezamenlijke belangen te hebben en te streven naar het voorkomen van brand. In 2016 waren er liefst 150 bedrijfsbranden met een schade van minimaal één miljoen euro, de totale schade lag op 470 miljoen euro.

Aansprakelijkheid voor omgeving en milieu

Volgens de initiatiefnemers realiseren maar weinig bedrijfseigenaren zich dat brand grote gevolgen kan hebben voor de omgeving en het milieu en dat ondernemers hiervoor aansprakelijk zijn. Of dat door leveringsproblemen na brand klanten mogelijk naar de concurrenten gaan. Circa de helft van de grote bedrijven redt het niet als dit soort gevolgschade niet geregeld is. “Het is goed om rookmelders en vluchtwegen in je pand te hebben, maar dat alleen is onvoldoende om brandveilig te zijn”, aldus De Boer.

Website met checklist

Brandweer en verzekeraars willen gezamenlijk ondernemers meer risicobewust maken, onder meer door risicomanagement onder de aandacht te brengen. De website Checklistbrand.nl biedt online tools voor meer en beter inzicht.

Preventie

Is uw bedrijf goed verzekerd tegen brandschade? Onze adviseur brengt alle risico's samen met u in kaart en geeft adviezen voor het treffen van preventiemaatregelen. Ook bij de (ver)bouw van uw bedrijfspand is het raadzaam om uw verzekeringsadviseur al in een vroeg stadium te betrekken, lees meer.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie via tel. 0578-699789 of [email protected].


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven