Grote NVA-kantoren bundelen krachten in Noordeloosgroep
Negen grote NVA-kantoren zijn een samenwerkingsverband begonnen onder de naam Noordeloos Groep. In volmacht is al een arbeidsongeschiktheids- en WIA-polis ontwikkeld. De bedrijven willen voorts hun Anva-systemen aan elkaar koppelen en mikken op inkoopvoordeel.
Het samenwerkingsverband bestaat uit de kantoren Veldhuis Advies (Heerde), BeneVia (in Heinenoord), Eijgendaal & Van Romondt (Den Haag), Lukassen & Boer (Papendrecht), Millenaar Adviesgroep (Hoofddorp), Offermans Joosten Groep (Geleen), Thoma Groep (Lochem), VMDeerenberg (Alphen aan den Rijn) en Westenburg Assurantiën (Breda). Qua omzetbelang zouden de Noordeloos-kantoren de achtste plaats bezetten op de door AM opgestelde top 100 van intermediairbedrijven, zo hebben de leden becijferd.
Volgens Noordeloos-bestuursvoorzitter Kees Boer zijn de successen op inkoopgebied al merkbaar. “Ze staan te dringen om bij ons aan tafel te komen.”
Regionale spreiding
Eerder hoorden ook Assurantie Groep Nederland (Gouda), Ten Vergert (Haaksbergen) en Dekker Desk One (Eindhoven) tot het Noordeloos-gezelschap, maar die zijn door andere partijen overgenomen. Er staan nog twee nieuwe kandidaat-kantoren op de drempel van toetreding. “Maar als wij de in onze groep ontbrekende regio’s hebben opgevuld, zetten wij er voorlopig een punt achter”, zegt Boer. “Onze doelstelling is een goede regionale spreiding, zodat je marktgericht kunt optreden met een complete infrastructuur voor advisering en een goed systeem voor polisverwerking. Om het moment dat je je organisatie op die manier rond hebt en grote klanten als brancheorganisaties ook werkelijk iets kunt bieden, is er voorlopig geen noodzaak om de club verder uit te breiden. Met te veel kantoren krijg je bovendien problemen met de besluitvorming.”
Behalve de regionale spreiding is de afbakening van de gebieden één van de pijlers onder de Noordeloos-organisatie. Dat betekent onder andere dat uitbreiding met een kantoor in Tilburg ondenkbaar is, omdat dit tot het ‘grondgebied’ van Westenburg behoort.
ANVA
Een grote uitdaging voor Noordeloos, de naam is afgeleid van de aanvankelijke vergaderplek, is het onder één noemer brengen van de automatisering. Gebruik van het systeem Anva is één van de voorwaarden om lid te worden van de groep. “Tot nu toe hebben wij allemaal onze eigen Anva-applicatiebeheerder”, zegt Boer. “Maar het is de bedoeling dat er uiteindelijk één Noordeloos-applicatiebeheerder komt. Dat wordt nog een hele klus, maar die is van wezenlijk belang, omdat wij jarenlang naar de opbrengstkant hebben gekeken, terwijl het nu tijd wordt om naar de kostenkant te kijken. Automatisering is daarvoor een belangrijk middel.”
De leden zullen daarbij ook de mogelijkheden meewegen van het “digitale ordnersysteem” dat groepslid BeneVia hanteert. “Dit systeem zal Anva niet vervangen, maar eventueel wel als een soort ‘schil’ rond het systeem kunnen fungeren”, aldus Boer.
Eigen bureau
De gezamenlijke activiteiten hebben inmiddels zo’n vlucht genomen, dat Boer voorzichtig denkt aan een bescheiden ‘verenigingsbureau’. “Dit moet de betrokken kantoordirecteuren enigszins ontlasten. Die moeten nu nog op te veel borden tegelijk schaken.”