• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Grootschalige Whatsapp-fraude: 17 verdachten uit regio Apeldoorn opgepakt

80.000 euro buit bij grootschalige WhatsApp-fraude: 17 'geldezels' opgepakt in regio Apeldoorn

De politie heeft deze week zeventien personen uit Apeldoorn en omgeving aangehouden voor fraude via Whatsapp. De verdachte personen zouden hun rekening ter beschikking hebben gesteld aan criminelen die zich voordeden als bekenden van slachtoffers en dan vroegen om geld over te maken. De arrestanten, in de leeftijd van 16 tot 72 jaar, hebben volgens de politie vermoedelijk meer dan 80.000 euro buitgemaakt. De politie omschrijft de zeventien personen als ‘geldezels’. Ze worden ervan verdacht meegewerkt te hebben aan fraude via Whatsapp door hun bankrekening ter beschikking te stellen.

Grootschalige Whatsapp-fraude: 17 verdachten uit regio Apeldoorn opgepakt

Whaling

Bij het zogenoemde whaling doet de dader zich voor als familie, vriend of collega van het slachtoffer die zijn of haar telefoon is kwijtgeraakt en een nieuw telefoonnummer heeft. Het WhatsApp-profiel is vaak voorzien van een foto van de persoon die de dader van Facebook of Instagram heeft gehaald. De dader vraagt vervolgens om geld over te maken. Veel mensen maakten het geld over in de vorm van een Tikkie of via een link. Later bleek het geld te zijn overgemaakt naar iemand die het telefoonnummer beschikbaar stelt aan criminelen. Dit is strafbaar.

De politie kreeg uit het hele land meldingen van deze vorm van Whatsapp-fraude. Veel van de aangiftes waren te herleiden naar rekeningen van personen uit Apeldoorn en omgeving. Op 18 december moeten de verdachten zich voor de politierechter verantwoorden.

Hoe kunt u zich wapenen?

Wees allereerst bedacht op ongewone situaties. Gebruikt iemand ander taalgebruik dan normaal? Of doet zich een bijzondere situatie voor, zoals de vraag om geld over te maken, check dan eerst of het daadwerkelijk om jouw kennis of familielid gaat. Ook als zij niet met fraudeurs samenwerken, kan hun account gehackt zijn en gebruikt worden voor fraude.

Onze adviseurs René Schwering (cyberspecialst en acceptant) en Nicolien van der Sluis (adviseur particuliere schadeverzekeringen) vertellen in hun blog over de gevaren van cybercrime voor particulieren en hoe u zich daartegen kunt verzekeren: Steeds meer mensen slachtoffer van cybercriminaliteit.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven