Welke verzekeringspapieren moet ik bewaren en hoe lang?
Best verwarrend, al die verschillende verzekeringspapieren. Wij zette de belangrijkste documenten en hoe lang u deze het beste kunt bewaren op een rij.
Op 25 maart kopte de NOS groot met het nieuws over een gigantisch datalek van een ICT-systeem wat door autogarages wordt gebruikt. De gegevens van ruim 2,5 miljoen mensen en hun voertuigen worden te koop aangeboden op verschillende ‘hackersfora’, een soort online marktplaats waar kwaadwilligen aan data kunnen komen.
Mensen met kwaad in de zin hebben in één klap toegang tot de locatie van miljoenen voertuigen, mogelijk ook die van u. Als u uw APK heeft laten uitvoeren, een reparatie heeft laten doen of een auto heeft aangeschaft bij een garage, dan kunnen uw gegevens bij het datalek beschikbaar zijn gekomen.
Diefstal van uw auto, bestelbus of motor wordt gedekt onder de Beperkt of Volledig Cascodekking van een motorrijtuigenverzekering, ook wel WA+ of Allrisk dekking genoemd. Met enkel een WA-verzekering staat u letterlijk en figuurlijk met lege handen bij diefstal van uw voertuig.
Alarm- en beveiligingseisen kunnen per auto flink verschillen. Vooral in de duurdere klasse auto’s kunnen verzekeraars flinke eisen stellen om diefstal te voorkomen. Weet u het niet helemaal zeker? Neem dan contact met ons op, we vertellen u graag over het hoe en wat voor uw auto.
Gaat het helaas toch mis en wordt uw auto gestolen, weet u dan welk bedrag u terugkrijgt van de verzekeraar? In de meeste gevallen is dit de dagwaarde, vaak niet genoeg om een gelijkwaardige auto aan te schaffen. Wellicht kent uw polis de ‘gelijkwaardige auto’-regeling, die u garandeert dat u een vergelijkbare auto opnieuw kan kopen. Ook dit is goed om eens te bespreken met uw adviseur of zelf na te gaan op uw polisblad.
Doordat zowel de kentekens als adresgegevens van klanten van garagebedrijven bij het datalek beschikbaar zijn gekomen, kunnen criminelen met deze gegevens eenvoudig achterhalen waar de interessante voertuigen te vinden zijn. Dit in combinatie met de nieuwe manier van autodiefstal, de ‘relay attack’ maakt dat u mogelijk een groot risico loopt
Bij de relay attack pikken autodieven het signaal van uw sleutel, ook al ligt deze binnenshuis, op en versterken deze waardoor ze eenvoudig toegang krijgen tot uw auto en er mee weg rijden.
U kunt zich tegen deze slimme manier van diefstal beschermen door bijvoorbeeld een onderbrekingsschijfje toe te voegen aan uw sleutel. Dit schijfje zorgt ervoor dat het signaal tussen de sleutel en de auto direct verbroken wordt bij vergrendeling, waardoor dieven het niet meer kunnen oppakken en kopiëren.
Wilt u meer weten over de relay attack? Onze adviseur particuliere schadeverzekeringen deelde recent een volledige blog over deze zorgelijke nieuwe manier van diefstal. Lees het hier.
Maak uw auto niet nóg aantrekkelijker door dure goederen in het zicht te laten liggen en parkeer waar mogelijk op een goed verlichte plaats. Kan uw auto in een garage die op slot kan? Nog beter!
Wilt u meer informatie over uw autoverzekering, de beveiligingseisen en welke waarde u ontvangt bij diefstal? Neem contact op met uw adviseur. Dit kan via [email protected] of 0578 – 699 799. We helpen u graag.