• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1
Financiële fitheid

Werknemers met financiële zorgen zijn 20% minder productief: hoe kunt u helpen?

Volgens het Nibud heeft 60 a 70% van de werkgevers in Nederland iemand in dienst die met geldzorgen kampt. Meestal heeft u hier geen weet van en is het dus lastig om financiële zorgen te signaleren én bespreekbaar te maken. Ook werknemers kampen met een flinke drempel om hun zorgen over dit onderwerp te delen. Toch is er veel wat u voor uw medewerker kunt betekenen en waarbij u indirect ook weer uw eigen onderneming helpt. Want werknemers met geldzorgen worden vaak zo erg door hun zorgen opgeslokt, dat zij doorgaans 20% minder productief zijn en zich gemiddeld 7 dagen per jaar extra ziek melden (en een zieke medewerker kost gemiddeld € 250,= per dag).

Werknemers met financiële zorgen zijn 20% minder productief: hoe kunt u helpen?

Wat zijn de signalen?

Medewerkers lopen dus niet te koop met hun financiële zorgen. Volgens het Nibud trekt men doorgaans pas na een aantal jaar aan de bel of pas wanneer de schulden boven de €40.000 uitkomen. Toch zijn er signalen die, vaak in combinatie met elkaar, op financiële zorgen kunnen wijzen. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Vragen over het moment van salarisbetaling
  • Verzoek om meer uren, een voorschot of lening
  • Loonbeslag
  • Niet deelnemen aan bedrijfsuitjes waarbij om een eigen bijdrage wordt gevraagd
  • Een verzoek doen om de zorgpremie in te laten houden op het salaris
  • Vaker ziekmelden

Wat kunt u als werkgever doen?

Heeft u het vermoeden van geldzorgen bij één of meerdere medewerkers? Het Nibud geeft tips om als werkgever het gesprek aan te gaan, namelijk open, oprecht geïnteresseerd en vraag of hulp gewenst is. ‘Wat zou je ervan vinden als ik hulp ter beschikking stel?’ Daarnaast heeft u als werkgever een aantal concrete mogelijkheden om een financieel en soms ook sociaal vangnet voor uw medewerkers te creëren. Wij zetten ze voor u op een rij:

1. Collectieve zorgverzekering

Maakt uw organisatie gebruik van een collectieve ziektekostenregeling? Soms bieden zorgverzekeraars ook hulp bij schulden en zou uw medewerker daar gebruik van kunnen maken.

2. Directe hulp

Heeft u medewerker structureel problemen met het maken van financiële keuzes? Dan kunt u uw medewerker aanbieden een budgetcoach in te schakelen. Een budgetcoach helpt bij het maken van financiële keuzes en het stellen van prioriteiten. Ook kan een budgetcoach een cliënt leren hoe om te gaan met bijvoorbeeld betalingsachterstanden.

3. Financieel overzicht en inzicht

Nadert voor een deel van uw medewerkers de pensioendatum? Of gaat uw medewerker scheiden, is er een kind geboren of is er sprake van ziekte of overlijden binnen het gezin? Dat zijn allemaal situaties die gevolgen kunnen hebben voor de financiële situatie van uw medewerker. Met een persoonlijk financieel planningstraject kan uw medewerker weer financieel overzicht en inzicht krijgen en kan er geholpen worden bij het maken van bewuste financiële keuzes. En dat geeft rust! Wij helpen u en uw medewerker hier graag bij.

4. In contact blijven

Behalve alle praktische handvatten is het minstens zo belangrijk in goed contact te blijven met uw medewerker. Hoe gaat het met uw medewerker? Dreigt de medewerker uit te vallen, is er iets waar u bij kunt ondersteunen of een luisterend oor bieden? Door goed contact te houden met uw medewerker kunt u tekenen van uitval herkennen of eventueel voorkomen.

Goed werkgeverschap

Bij Veldhuis Advies geloven wij in de voordelen van goed werkgeverschap. Door uw medewerkers actief te ondersteunen in hun fysieke, mentale én financieel fitheid en ze een fijne en sociale werkplek te bieden waar de medewerker echt centraal staat, komt uw organisatie van binnenuit tot bloei. Zelf werken wij al meer dan 10 jaar aan goed werkgeverschap en inmiddels plukken niet alleen onze medewerkers, maar ook onze klanten hier de vruchten van. Zij beoordelen ons al jaren gemiddeld met een 9,1. Bent u op zoek naar concrete handvatten voor goed werkgeverschap? Wij helpen u graag met inspiratie, advies of de expertise van ons en onze partners.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven