• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Eerste (vaak veelzeggende) zorgpremie bekend: stijging van 11,50 euro

Zorgverzekeraar DSW verhoogt de zorgpremie voor 2024 met 11,50 euro naar 149 euro per maand. Deze eerste zorgpremie zet doorgaans de toon voor andere zorgverzekeraars. Het is de grootste premiestijging sinds de introductie van de Zorgverzekeringswet in 2006 en komt volgens DSW door hogere lonen, inflatie en extra zorgvraag.

Eerste (vaak veelzeggende) zorgpremie bekend: stijging van 11,50 euro

Iedereen betaalt mee aan de loonstijgingen binnen de zorg

De premiestijging bij DSW is ook bijna net zo hoog als de extra 12 euro per maand die het kabinet op Prinsjesdag voorspelde. De redenen voor de premiestijging zijn volgens DSW-bestuurder Aad de Groot duidelijk. “In 2023 zijn de lonen in de zorgsector aanzienlijk gestegen, en deze stijging zal naar verwachting ook in het komende jaar doorgaan. 60 procent van de zorgkosten gaat op aan lonen. Daarom komt een loonsverhoging van 5 tot 10 procent ook zeker in uw premie terecht. Verder is er elk jaar meer vraag naar zorg en lopen ook door hoge inflatie de kosten in de sector op.”

Vergelijk en bespaar!

DSW maakt elk jaar als eerste de nieuwe zorgpremie bekend. Andere verzekeraars volgen doorgaans met soortgelijke premieverhogingen. Uiterlijk 12 november moeten alle zorgpremies bekend zijn. U heeft dan tot het eind van het jaar de tijd om uw verzekering aan te passen of over te stappen. Het kan namelijk best zijn dat een andere verzekeraar voor u voordeliger uitpakt in 2024. Zodra alle premies bekend zijn, kunnen wij u hierbij ondersteunen.

Een teruggave van reserves zit er dit jaar helaas niet in

De afgelopen jaren gebruikten DSW en andere zorgverzekeraars hun financiële reserves om de stijging van de zorgpremie te drukken. Zo kon DSW vorig jaar de premiestijging nog met 2 euro per maand remmen. Helaas zit dat er nu niet in. "De reserves lopen al jaren terug", zegt De Groot. "Omdat we al veel teruggaven, maar ook omdat we van toezichthouders bij hogere kosten ook steeds meer reserves moeten aanhouden. We hebben dit jaar dan ook voor het eerst een kostendekkende premie."

Meer sprake van zorgmijding kan op den duur de kosten juist opdrijven

De Groot verwacht dat er bij klanten begrip is voor de loonsverhoging van het zorgpersoneel en dat we daar allemaal wat aan meebetalen. "Maar er zijn helaas ook klanten die het niet meer kunnen dragen. We zien door de hogere zorgpremie en andere prijsstijgingen dat meer mensen een betalingsregeling aanvragen. Ook is er meer sprake van zorgmijding om kosten te besparen." Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Het negeren of uitstellen van medische zorg kan namelijk leiden tot een verergering van de gezondheidsproblemen. Hierdoor worden patiënten uiteindelijk gedwongen om in een later stadium intensievere en duurdere behandelingen te ondergaan, wat de totale kosten voor de gezondheidszorg verhoogt.

'Over drie jaar betalen we 200 euro per maand'

Het baart de DSW-baas zorgen, mede omdat het op Prinsjesdag en in politieke debatten erna volgens hem te weinig over de zorg ging. "Nu loopt de zorgpremie tegen de 150 euro per maand en gebeurt er niets. Als we niets doen lopen zorgkosten alsmaar verder op en is de zorgpremie over drie jaar 200 euro per maand. We koersen in volle vaart op een ravijn af."

De Groot erkent dat het niet eenvoudig is om die oplopende kosten af te remmen, maar hij oppert wel enkele zaken om aan te pakken. "Er moet echt wat gebeuren aan de productieprikkel in de zorg." Met die prikkel bedoelt De Groot dat zorgverleners vaak per behandeling worden betaald. Het loont voor hen dus om meer behandelingen te doen. Met stijgende zorgkosten tot gevolg. "We spreken in de zorgsector al jaren over dat we zorg op een andere manier moeten vergoeden, maar er gebeurt weinig." De Groot hoopt dat er bij de verkiezingen ruimte komt voor een ommekeer.

Niet meer betalen per afspraak

Zowel zorgverleners als zorgverzekeraars moeten anders te werk gaan, vindt de DSW-baas. "En daar hoeft het zorgstelsel niet voor omver. Wij betalen huisartsen die we in onze regio (DSW heeft veel klanten in Zuid-Holland, red.) contracteren bijvoorbeeld al niet meer per consult, zoals dat elders vaak wel gebeurt. We kijken naar hoeveel geld die praktijk per patiëntgroep nodig heeft."

Daarnaast pleit De Groot ervoor dat contracten tussen zorgverzekeraars en zorgverleners vooral worden gesloten door de grootste zorgverzekeraar in die regio. De rest kan die afspraken dan volgen. Hij denkt dat de prikkel om meer te behandelen dan ook naar de achtergrond verdwijnt. "Laatst was ik bij een ziekenhuis in Groningen op gesprek, maar daar hebben we niet erg veel klanten en zijn we ook minder bekend. Dan is een inhoudelijk gesprek ook lastig en gaat het alleen over welke prijs we betalen voor welk aantal behandelingen."

Meer informatie?

Heeft u vragen wat betreft uw zorgverzekering? Neem dan gerust contact met ons op via tel. 0578-699799 of via [email protected]. Wij helpen u graag bij het kiezen van een goede zorgverzekering, met een zorgpakket en eigen risico dat bij uw situatie past.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven