• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Een externe vertrouwenspersoon: altijd een goed idee!

De laatste weken is er in de media veel te doen over grensoverschrijdend gedrag: van The Voice en Ajax tot aan de politieke partij Volt. Blijkbaar komt het in alle gelederen van onze samenleving voor. Ook in het bedrijfsleven moeten we onze ogen niet sluiten voor deze vorm van ‘machtsmisbruik’. Hoe creëert u een veilige werkomgeving?

Een externe vertrouwenspersoon: altijd een goed idee!

De werkgever heeft een cruciale rol

Het begint natuurlijk bij het benoemen en instellen van de juiste protocollen. Zo moet iedere werkgever een beleid op psychosociale arbeidsbelasting opstellen als onderdeel van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Hieronder valt onder andere grensoverschrijdend gedrag, zoals (seksuele) intimidatie, agressie en discriminatie. Hoe beperkt u de risico’s en wat doet u eraan om dit te voorkomen? Dit omschrijft u in het Plan van Aanpak. Hier helpen we u graag bij.

Is de cultuur binnen uw bedrijf wel veilig genoeg om een incident te melden?

Het opstellen van een beleid alleen, maakt natuurlijk nog geen veilige werkomgeving. Zo bleek ook uit het interview van ‘Boos’ met John de Mol. Hoe bekend is het gedragsprotocol of de klachtenprocedure? Hoe wordt er omgegaan met een klacht? Wie behandelt de klacht? Heeft dit consequenties voor de medewerker? En minstens zo belangrijk: hoe ervaren uw medewerkers dit? Ga met ze in gesprek!

Bij wie kan de medewerker zijn klacht kwijt?

Een drempel kan bijvoorbeeld zijn om de klacht bij een interne vertrouwenspersoon te moeten melden. Want: hoe onpartijdig is deze persoon echt? Is die vertrouwenspersoon ook teamleider, dan beslist diegene ook over het salaris en de carrièrekansen van de melder. Een collega die aangewezen is als vertrouwenspersoon kan ook gevoelig zijn voor verhoudingen in het bedrijf of onder druk van een meerdere toch de geheimhoudingsplicht breken.

Een externe vertrouwenspersoon: altijd een goed idee!

Daarom is het altijd aan te raden een externe vertrouwenspersoon aan te wijzen. Een onpartijdige persoon die naast de medewerker staat. Die niet bevooroordeeld is door de bedrijfscultuur en die geen belang heeft in het bedrijf, noch in de uitkomst van een vertrouwenszaak. Iemand die veel ervaring heeft met de soms complexe situaties en die als mediator kan optreden.

Maak gebruik van de vertrouwenspersonen van NLG Werk

Goede vertrouwenspersonen zijn schaars, maar niet bij onze dochteronderneming NLG Werk! Wij hebben een aantal kundige vertrouwenspersonen in dienst die tactisch en begripvol om kunnen gaan met elke situatie. Van ongewenste omgangsvormen en grensoverschrijdend gedrag tot integriteitszaken zoals fraude en misstanden. Onze vertrouwenspersonen weten hoe ze een klacht in goede banen moeten (bege)leiden.

Voeg vandaag nog onze vertrouwenspersoon toe aan uw team

Voor slechts € 195,- ex btw per jaar staat een vaste vertrouwenspersoon voor uw medewerkers klaar als vraagbaak, luisterend oor en klachtenbegeleider. Wordt de vertrouwenspersoon daadwerkelijk ingeschakeld, dan kost het € 130,- per uur. Wilt u dit ook? Laat het ons vandaag nog weten! Onze vertrouwenspersonen stellen zich graag aan uw medewerkers voor!

Meer informatie

Heeft u nog vragen of wilt u gebruik maken van deze dienst? Neem gerust contact met ons op via [email protected] of bel 0578 -699 789. We helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven