• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

DGA Pensioen: Benut AOW-belastingtarief en spreid risico’s

DGA Pensioen: Benut AOW-belastingtarief en spreid risico’s

Verzekerd pensioen voor de DGA?

Veel Directeur-Grootaandeelhouders (DGA’s) vragen zich af wat te doen met hun oudedagsvoorziening. Rekenen op de verkoopopbrengst van de onderneming? Onroerend goed aankopen? Kiezen voor een pensioen of lijfrente? Beleggen in box 3? Wie denkt dat onze adviseurs het pasklare antwoord hebben, komt bedrogen uit. Wij zijn namelijk van mening dat de oudedagsvoorziening veel breder bekeken moet worden: de oudedagsvoorziening is een breed scala aan bezittingen, al dan niet fiscaal gestuurd.

Het opbouwen van vermogen is altijd ook het spreiden van risico’s. Voor u als DGA is het van belang elke verdiende euro tegen een zo laag mogelijk tarief en met het minste risico in uw privéportemonnee te krijgen. Maar hoe doet u dat?

Benut het gunstige belastingtarief voor AOW’ers

Allereerst kunt u gebruikmaken van de gunstige belastingtarieven voor AOW’ers. Na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd worden inkomsten tot € 34.000 relatief licht belast. Doordat u hierover geen AOW-premie meer hoeft te betalen, bedraagt de inkomstenbelasting slechts 22%. Als u uitgaat van € 10.000 per jaar aan AOW, houdt u een ruimte over van € 24.000 belaste inkomsten. Na aftrek van de eigenwoningschuld kan deze ruimte zelfs nog groter blijken te zijn. Het zou zonde zijn om dit onbenut te laten: zo’n rendement haalt u waarschijnlijk nergens!

Voor een levenslange pensioenuitkering van € 24.000 betaalt u op dit moment een aankoopbedrag van € 530.000! Het is dan ook interessant om dit kapitaal belast op te bouwen: hoge fiscale aftrek, laag tarief bij uitkering.

Spreid uw risico’s

Net als iedere werknemer loopt ook een DGA het risico op arbeidsongeschiktheid. En net als ieder ander komt ook een DGA op een dag te overlijden. Maar hoe zit het met uw inkomen en uw pensioen als u arbeidsongeschikt zou worden? Hebben uw nabestaanden voldoende inkomsten als u overlijdt? Wilt u uw vermogen veiligstellen? Allemaal vragen die opdoemen bij een breed financieel advies.

Voor wat betreft uw pensioen zijn er diverse mogelijkheden, elk met z’n eigen voor- en nadelen.

De pensioenregeling

Het voordeel van een pensioenregeling is dat deze goed afgestemd kan worden op uw persoonlijke wensen en situatie. Deze volgt uw inkomen en u bent u ook op hogere leeftijd verzekerd van een goed pensioen. Ookal wordt u 120 jaar oud, de pensioenregeling keert nog steeds uit. Wel nadelig is het eventuele vermogensverlies bij overlijden na de pensioendatum.

Een Lijfrente

Het alternatief voor een pensioenregeling is het afsluiten van een lijfrente met een overlijdensrisicoverzekering en een arbeidsongeschiktheidsdekking. Dit vraagt echter meer afstemming en volgt het inkomen niet. Voor zowel de pensioenregeling als de lijfrente geldt: mocht de holding en/of de DGA failliet gaan, dan kan het vermogen niet zomaar ingewonnen worden door de curator.

Afstemming op basis van een financieel totaalplan

Zoals u leest, is er niet zoiets als dé pensioenoplossing voor de DGA. Welke oplossing voor u het beste is, is afhankelijk van uw wensen en uw persoonlijke en financiële situatie. Daarom gaan wij graag met u rond de tafel, om op die manier een zorgvuldige afstemming te maken op uw financieel totaalplan. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken via [email protected] of tel. 0578-211000.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven