• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Bent u bedacht op deze nieuwe manier van autodiefstal?

Auto’s hebben tegenwoordig steeds vaker een functie waarbij de wagen automatisch geopend én gestart kan worden zonder dat u de sleutel in een slot hoeft te steken: dit heet keyless entry (sleutelloze toegang). Het is een makkelijke luxe. Dieven gaan echter ook met de tijd mee en hebben een manier gevonden om hier handig gebruik van te maken. De zogenoemde ‘relay attack’ is een relatief nieuwe manier waarop criminelen zich uw auto kunnen toe-eigenen door gebruik te maken van de keyless entry. Ze hoeven namelijk geen ruitje meer in te tikken of uw autosleutel te stelen om er met uw auto vandoor te gaan. Hoe werkt deze vorm van autodiefstal en hoe voorkomt u dat u er het slachtoffer van wordt? We geven u graag meer informatie en geven u tips om dit te voorkomen.

Bent u bedacht op deze nieuwe manier van autodiefstal?

Keyless entry speelt criminelen in de kaart

Bij een relay attack gaan de dieven met z’n tweeën aan de slag om een auto buit te maken: de ene dief staat met een apparaatje bij de auto, de ander bij de voordeur van de nietsvermoedende eigenaar. Het signaal dat van de auto naar de autosleutel gaat, wordt onderschept en versterkt doorgestuurd. De dieven kunnen hierdoor de autosleutel “uitlezen”, waarna de auto eenvoudig geopend en gestart kan worden. Voor u het weet gaan ze er met uw auto vandoor.

Welke auto’s zijn op deze manier eenvoudig te stelen?

De relay attack-methode beperkt zich niet tot enkele automerken of -modellen, maar vormt een universeel probleem. Ieder voertuig met keyless entry is op dezelfde manier te stelen. Auto’s vanaf 2017 of eerder lijken daarbij  extra makkelijk te hacken. Ook wanneer uw auto beschikt over een SCM-volgsysteem kunt u het slachtoffer worden van diefstal door relay attack.

Sleutelloze autodiefstal en uw autoverzekering

Wanneer u een WA+ of Allrisk autoverzekering heeft, kunt u diefstal van uw auto claimen bij uw verzekeraar. Hoewel er bij een relay attack geen aantoonbare braaksporen zijn, wordt autodiefstal middels deze methode meestal gewoon vergoed.

Nieuwe beveiligingseisen voor auto’s met sleutelloze toegang

Het keurmerk CCV Voertuigbeveiliging is belangrijk voor verzekeraars: met het certificaat kunt u aantonen dat uw auto is voorzien van goedgekeurde en gecertificeerde beveiliging. De verzekeraar kan en mag van u eisen dat uw auto zo’n certificaat heeft om hem te verzekeren. Dit kan per verzekeraar anders zijn, uw adviseur helpt u graag bij het selecteren van de best passende verzekering.

Momenteel rijden er alleen al in Nederland zo’n 892.000 auto’s rond die zijn voorzien van een keyless entry-systeem. Hiervan is circa 80% onvoldoende beveiligd tegen diefstal, wat de auto tot een makkelijk potentieel doelwit voor criminelen maakt. Vanwege deze diefstalgevoeligheid worden de beveiligingseisen steeds verder aangescherpt. Auto’s die niet aan de huidige beveiligingseisen voldoen, krijgen geen certificaat. Dit geldt ook voor auto’s zonder keyless entry.

Bescherm uw keyless entry auto

Heeft u een auto met keyless entry? Dan kan het wijs zijn om een ‘keyless protector’ aan te schaffen. Dat is een klein schijfje dat om de batterij in uw sleutel heen wordt geplaatst. Deze zorgt ervoor dat de verbinding tussen uw sleutel en de auto onmiddellijk verbroken wordt als de auto zich vergrendeld. Op deze manier is er geen signaal dat de dieven kunnen versterken om uw sleutel na te bootsen, en bent u beter beschermt tegen autodiefstal.

Er zijn een aantal partijen die hun producten met CCV-certificaat leveren. Deze heeft u nodig om uw auto te verzekeren, let er dus goed op in de aanschaf van de beschermer.

Meer tips om autodiefstal te voorkomen

Natuurlijk is de relay attack niet de enige vorm van autodiefstal. Uit de diefstalmeter van Kiwa SCM blijkt dat vooral Audi’s, BMW’s en Volkswagens populair zijn bij het dievengilde. Niet alleen als complete wagen, maar ook voor losse onderdelen zoals airbags, navigatiesystemen en zelfs stuurwielen. Met een paar kleine maatregelen kunt u het risico op autodiefstal en -inbraak al verkleinen.

  • Laat geen dure goederen in het zicht liggen.
  • Parkeer uw wagen liefst op een goed verlichte plaats.
  • Laat uw kenteken in uw ruiten graveren.
  • Koop een autovolgsysteem, een stuurslot, een Bearlock en/of een alarmsysteem.
  • Schroef of nagel uw kentekenplaten vast.

Wilt u meer informatie?

Heeft u vragen over diefstalpreventie of over autoverzekeringen met dekking tegen autodiefstal? Neemt u gerust contact met ons op via [email protected] of 0578 699 799. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven