• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Belastingdienst waarschuwt gescheiden stellen voor hoge naheffingen

Koppels die scheiden, maken veel meer fouten bij het aangifte doen en het aanvragen van toeslagen. Dat resulteert vaak in naheffingen van honderden tot duizenden euro’s. De Belastingdienst begint daarom maandag een voorlichtingscampagne.

Belastingdienst waarschuwt gescheiden stellen voor hoge naheffingen

Buitenproportioneel veel fouten bij aangifte na scheiding

De Belastingdienst vermoedt al lang dat mensen die echtscheiding aanvragen, buitenproportioneel veel fouten maken met aangifte doen en het aanvragen van toeslagen. Twee steekproeven onder bijna 1800 belastingplichtigen die hun huwelijk beëindigen, bevestigen dit nu overduidelijk. Met name het bezit van een gezamenlijk huis en de aanwezigheid van kinderen is een recept voor missers.

Maar liefst de helft van de scheidende stellen met een koophuis vult de aangifte voor de inkomstenbelasting onjuist in. Is er geen eigen woning, dan doet slechts 20 procent het fout. Een pas gescheiden persoon maakt drieënhalf keer meer kans om in de periode daarna een dwangbevel te krijgen dan een willekeurige andere Nederlander. Daar blijft het niet bij: vlak na een scheiding bellen mensen vijf keer vaker met de Belastingtelefoon. Ook maken ze dubbel zo vaak bezwaar.

Campagne: Voor wie verder wil, maar niet samen

De Belastingdienst is zo geschrokken van deze aantallen dat nu de voorlichtingscampagne ‘Voor wie verder wil, maar niet samen’ is opgetuigd. Scheidende stellen wordt daarin onder meer gewezen op een online checklist. Het moment voor de lancering is zeer strategisch gekozen: aan het eind van de zomervakantie piekt het aantal scheidingen, net als met kerst.

Grote naheffingen op de hypotheekrenteaftrek en kinderopvangtoeslag

De meeste fouten doen zich voor met de hypotheekrente en de kinderopvangtoeslag. "Zo trekken ex-partners vaak allebei de volledige hypotheekrente af. Dat mag niet"’, zegt John van Vliet, hoofd van de projectgroep Scheiden bij de Belastingdienst. Verder wordt in het geval van co-ouderschap nogal eens kinderopvangtoeslag aangevraagd zonder dat de schriftelijke afspraken over het co-ouderschap naar de fiscus worden gestuurd. Die moet dan fiat geven.

"Een foute aanslag kan in een forse naheffing resulteren", aldus Van Vliet. "Of iemand moet ineens honderden tot duizenden euro’s aan toeslagen terugbetalen of loopt juist toeslagen mis. Dat kan forse consequenties hebben. Sommige mensen belanden zelfs in de schuldsanering. We willen dat helpen voorkomen."

Tip: Blijf nog één jaar fiscaal partner

In totaal 61.000 Nederlanders zetten vorig jaar een punt achter hun huwelijk. Nog eens bijna 5000 mensen lieten hun geregistreerde partnerschap ontbinden. De fiscus raadt ex-geliefden aan de aangifte in het jaar van hun scheiding toch nog gezamenlijk in te vullen. Ze mogen dan ook nog een keer fiscaal partner zijn. "Ze kunnen daardoor nog eenmaal de inkomsten en aftrekposten op gunstige wijze verdelen."

Schakel belastingadviseur in

Worden er bij de scheiding advocaten of een bemiddelaar ingeschakeld, dan is het raadzaam om te vragen wat de fiscale consequenties van gemaakte afspraken zijn. ,"Dat wordt nu regelmatig vergeten." Blind vertrouwen op deze adviseurs is sowieso niet aan te raden; mediator is een vrij beroep en veel advocaten doen belastingzaken er bij. Ze zijn geen specialist. De hulp inroepen van een belastingadviseur is dan ook verstandig, stelt Van Vliet.

De meest gemaakte fouten

 

Belastingen

  • Woongenot
    Als het huwelijk over is en de uit-het-gezamenlijke-huis-vertrekkende partij hypotheekrente blijft betalen, verstrekt de vertrekker een stukje woongenot aan de blijver. De vertrekker mag dat opvoeren als alimentatie. Dat gebeurt echter vaak niet, waardoor mensen zichzelf te kort doen. De ontvanger dient op zijn beurt dit deel op te voeren als inkomen bij de alimentatie. Als dat niet gebeurt moet dat worden gecorrigeerd en kan dat leiden tot naheffingen.
  • Hypotheekrente
    Betaalde hypotheekrente wordt door één van de ex-partners als alimentatie in aftrek gebracht, zonder dat daar schriftelijke afspraken over zijn gemaakt. De fiscus accepteert dit niet, wat tot een correctie in de aanslag leidt.

  • Hypotheekrenteaftrek
    Er wordt meer hypotheekrente afgetrokken dan het eigendomsdeel van de woning. Doorgaans zijn beide ex-partners voor precies de helft eigenaar van de woning. Ieder mag dan slechts maximaal dat deel, 50 procent dus, aan hypotheekrente aftrekken. Ook als één partij maandelijks de gehele hypotheek betaalt!

  • Aflossingsvrije hypotheek
    Tot 2013 mochten hypotheken ook geheel aflossingsvrij zijn als mensen rente wilden aftrekken. Nu niet meer. Gevolg is dat als één van de ex-partners een deel van de gezamenlijke woning overneemt hij of zij dat niet aflossingsvrij mag financieren. Er moet een aflossingsverplichting zijn. Dat betekent een hogere eigen woning schuld.

Toeslagen

  • Recht op toeslag
    Door de scheiding verandert de financiële positie van beide ex-geliefden. Dan kan het zijn dat één van hen in aanmerking komt voor een toeslag. Vaak wordt echter het inkomen en de financiële situatie niet goed ingeschat, waardoor onjuiste bedragen worden toegekend door de Belastingdienst.

  • Toeslag aanvragen
    Als een net gescheiden persoon toeslag voor zichzelf wil ontvangen, zonder dat de ex-partner meetelt, moet de scheiding zijn ingediend bij de rechtbank. Ook moet een nieuw adres aan o.a. de gemeente worden doorgegeven. Voor de huurtoeslag geldt dat een van de twee ex-partners uitgeschreven dient te zijn.

  • Kinderopvangtoeslag
    Als de ouders allebei evenveel voor de kinderen zorgen en allebei gebruik maken van kinderopvang, kunnen ze ook allebei kinderopvangtoeslag krijgen. Nu de kinderen bij de gemeente slechts bij één van de ouders ingeschreven kunnen staan, kan de andere ouder alleen toeslag aanvragen als bij de fiscus bekend is dat er sprake van co-ouderschap. Dit moet men schriftelijk aantonen via een brief met daarin de zorgverdeling en/of een ouderschapsplan.

  • Kindgebondenbudget
    Als beide ouders voor de kinderen zorgen kan men bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kiezen wie de kinderbijslag krijgt. De ouder die de kinderbijslag op zijn of haar naam ontvangt ook het kindgebonden budget, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. Het kan soms véél uitmaken wie dat kindgebonden budget krijgt. Hoe lager het inkomen, hoe hoger de toeslag.

  • Toeslag terugbetalen
    Een toeslag is een voorschot en wordt pas na afloop van het jaar definitief berekend. Het kan daardoor voorkomen dat ex-stellen over het jaar dat ze (deels) nog samen waren toeslag retour moeten betalen. De aanvrager is in eerste instantie voor de gehele terugbetaling verantwoordelijk. De ex-geliefden moeten vervolgens onderling verrekenen wie welk deel voldoet.

Wat betekent de scheiding voor uw financiële situatie?

Behalve op de belastingaangifte, heeft een scheiding een grote impact op uw inkomen en algehele financiële situatie. Kunt u wel in uw huis blijven wonen? Heeft u voldoende middelen om uw partner uit te kopen? Verdient u genoeg om uw eigen broek op te houden? Onze adviseurs brengen uw nieuwe financiële situatie in kaart en adviseren u middels een persoonlijk financieel plan. Neem gerust contact met ons op om een kennismakingsgesprek te plannen via [email protected] of bel 0578-211000. We helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven