• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Auto uitlenen? Hier moet u op letten!

Een vriend vraagt of hij uw auto mag lenen voor een weekendje weg. De buurvrouw heeft een lekke band en heeft met spoed uw auto nodig. Of een van de kinderen wil graag de gezinsauto meenemen om naar een feestje te rijden. Weet u hoe u in deze situaties verzekerd bent?

Auto uitlenen? Hier moet u op letten!

Een kwart van de mensen die hun auto weleens uitlenen denkt dat degene die de auto leent verzekerd moet zijn. Maar dat is niet zo. In geval van een schade is het de verzekering van de uitlener, die de schade dekt. De autoverzekering is namelijk gekoppeld aan het kenteken van de auto. Uiteraard moet de gast-bestuurder wel bevoegd zijn om te rijden en over een rijbewijs beschikken. Ook moet u toestemming hebben gegeven voor het gebruik van uw auto.

Uw verzekering, uw schadevrije jaren

Een schade moet u dus op uw eigen autoverzekering melden. De uitkering is afhankelijk van de soort schade en de dekking die u gekozen heeft. Bij een uitkering voor schuldschade gaat dat ook ten koste van uw schadevrije jaren. Nederlandse autobezitters hebben gemiddeld zeven schadevrije jaren en betalen gemiddeld 540 euro premie per jaar voor een allrisk dekking. Wanneer u terugvalt in het aantal schadevrije jaren door een schadegeval, dan kan u dat gemiddeld tot wel 290 euro per jaar extra gaan kosten. Het is daardoor soms voordeliger om de schade zelf te betalen. U kunt daarover afspraken maken met degene die uw auto leent. Hetzelfde geldt voor verkeersboetes: ook die zullen op uw deurmat vallen. Maak er afspraken over, zodat het achteraf niet tot vervelende discussies leidt.

Alleen WA verzekerd? 

Als uw auto slechts WA of WA+ verzekerd is, dekt de autoverzekering alleen de schade die aan een andere auto is gemaakt. De schade aan de eigen auto, door eigen schuld, is dan niet verzekerd. Dit geldt wanneer u zelf achter het stuur zit, maar dus ook wanneer een gast-bestuurder tegen een paaltje rijdt. De gast-bestuurder kan hiervoor overigens niet zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering (AVP) aanspreken, want daarbij is schade aan motorvoertuigen uitgesloten. De vraag is dan wie de portemonnee moet trekken.

Is de bestuurder jonger dan 24 jaar?

Leent u uw auto uit aan iemand die jonger is dan 24 jaar, bijvoorbeeld aan uw kinderen? Dan kan er sprake zijn van een hoger eigen risico, tot wel 500 euro. Bij sommige verzekeraars is het eigen risico namelijk gekoppeld aan de leeftijd van de bestuurder. Als een van uw kinderen de regelmatige bestuurder is van de auto, dan is het daarom slim om hem of haar op de verzekering aan te melden. Is het kind in de praktijk de feitelijke bestuurder, dan moet u de autoverzekering ook echt op zijn of haar naam zetten. Op die manier bouwt het kind ook zelf schadevrije jaren op.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het uitlenen van uw auto en hoe dat gedekt is op uw polis? Neem dan gerust contact met ons op via tel. 0578-699799 of mail naar [email protected]. Onze adviseurs helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven