• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Accu’s en batterijen vergroten kans op woningbrand

Televisies, smartphones, spelcomputers, elektrische fietsen… wist u dat er in een gemiddeld huishouden meer dan 110 batterijen en accu’s liggen? Waar veel mensen niet over nadenken is dat dit ook risico’s met zich meebrengt. Hoewel het aantal schadeclaims naar aanleiding van een brand in het afgelopen jaar gemiddeld met 11% is gedaald, is er namelijk wel een stijging zichtbaar in het aantal branden dat ontstaat door accu’s en batterijen.

Accu’s en batterijen vergroten kans op woningbrand

Elektrische apparaten

In 2018 werd er 80.582 keer een beroep gedaan op de inboedel- en opstalverzekering na brandschade. Een jaar eerder lag het aantal schadeclaims nog op 90.607. Dat blijkt uit de nieuwe Risicomonitor Woningbranden die is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland en Stichting Salvage. Goed nieuws, maar er is wel een duidelijke stijging zichtbaar in het aantal branden dat ontstaat door elektrische apparaten in huis. Bijvoorbeeld door smartphones die in brand vliegen terwijl ze ’s nachts aan de oplader liggen. Of elektrische fietsen en hoverboards die in de schuur aan de oplader staan en vlamvatten. De schade kan enorm zijn.

Gevaar van oplaadbare batterijen

De oorzaak is de zogeheten lithium-ionbatterijen. Dit is een oplaadbare accu die bijvoorbeeld gebruikt wordt in elektrische fietsen, elektrisch speelgoed, smartphones en tablets. In lithium-ionbatterijen zit in verhouding veel meer energie dan in een standaard penlitebatterij. Daarom is het belangrijk om veilig om te gaan met apparaten die voorzien zijn van dit type batterij. Hierbij geven we u 5 tips:

  1. Gebruik alleen de originele oplader van het apparaat.
  2. Is het apparaat beschadigd, bijvoorbeeld doordat u het heeft laten vallen? Dan is de kans groter op brand. Laat defecte accu’s niet binnen staan en lever deze zo snel mogelijk in bij een inleverpunt.
  3. Laad apparaten bij voorkeur overdag op.
  4. Haal de stekker eruit als het elektrische apparaat volledig is opgeladen.
  5. Zorg dat er een rookmelder is in de ruimte waar u het apparaat oplaadt. Dus ook in de schuur!

Mocht het toch misgaan, dan wilt u uiteraard goed verzekerd zijn. Met een opstalverzekering en inboedelverzekering bent u verzekerd tegen brandschade. Maar let op: niet iedere verzekeraar dekt dezelfde schade. Informeer dus goed bij uw verzekeraar hoe u verzekerd bent.

Meer weten?

Wilt u meer weten over woningbrand, de maatregelen die u kunt treffen of hoe u verzekerd bent? Onze adviseurs helpen u graag. Neem gerust contact met ons op via [email protected] of telefoonnummer 0578-699799.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven