• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1
Week van de Vitaliteit

5 tips om vitaliteit op de werkvloer te stimuleren

Vitaliteitsmanagement bevat alle activiteiten van organisaties om hun medewerkers fit en vitaal te houden, zodat ze langer met plezier en gezond doorwerken en tijdens hun loopbaan optimaal functioneren en dus duurzaam inzetbaar zijn. Inzetbaar blijven is een gevolg van vitaal zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Daar horen dan ook zaken bij als werk-privé balans, organisatiecultuur en persoonlijke- en loopbaanontwikkeling. Duurzame inzetbaarheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel de werknemer als de werkgever. Benieuwd wat u als werkgever kunt doen om de vitaliteit van uw medewerkers te bevorderen? Wij geven vijf tips en voorbeelden!

5 tips om vitaliteit op de werkvloer te stimuleren

Gezonde medewerkers leveren een gezond bedrijf op

Vitaliteitsmanagement bevat alle activiteiten van organisaties om hun medewerkers fit en vitaal te houden, zodat ze langer met plezier en gezond doorwerken en tijdens hun loopbaan optimaal functioneren. Vitaliteitsmanagement gaat dan ook om het versterken van mensen en daarmee het versterken van organisaties. Het is meer dan een rondje om het kantoor rennen en gezond voedsel in de kantine. Vitaliteitsmanagement is een mix van aandacht voor zowel de fysieke fitheid als de psychische gezondheid van de werknemer. Hiervoor zijn naast HR-maatregelen zoals scholing en mobiliteit, ook andere Arbo-maatregelen nodig.

Vitaliteit beïnvloed de continuïteit en productiviteit

Het doel van vitaliteitsmanagement is om het functioneren van de organisatie als totaal, positief te beïnvloeden in termen van continuïteit en productiviteit. Vitaliteit is daarmee een essentieel onderdeel van het strategisch organisatiebeleid. Het gaat veel verder dan het voorkomen van verzuim of beperken van andere schadelast als gevolg van ongezondheid.

Vitale medewerkers hebben meer plezier in hun werk, hebben meer energie om proactief te zijn, zijn creatiever en innovatiever, zijn communicatief vaardiger, zijn beter bestand tegen ziektes, kennen hun talenten en weten deze in te zetten in hun werk, hebben meer verantwoordelijkheidsbesef, zijn bijzonder goed gemotiveerd en inspireren hun omgeving. Daarom wordt ook wel gezegd: Zonder vitale medewerkers geen vitaal bedrijf!

Vitaliteit op de werkvloer

Als we het hebben over vitaliteit op de werkvloer, wordt vaak ook gesproken over duurzame inzetbaarheid. Het doel is werknemers zo lang mogelijk inzetbaar ofwel vitaal te houden. Inzetbaar blijven is een gevolg van vitaal zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Daar horen dan ook zaken bij als werk-privé balans, organisatiecultuur en persoonlijke- en loopbaanontwikkeling. Duurzame inzetbaarheid is daarom een gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel de werknemer als de werkgever.

De individuele werknemer heeft de verantwoordelijkheid om zijn kennis en competenties in de breedte op peil te houden en daarmee de opties voor (huidig en toekomstig) werk open te houden. De werkgever moet de voorwaarden scheppen waaronder de werknemer zich binnen het werk kan ontwikkelen en zijn competenties binnen het bedrijf kan inzetten. Daarnaast loont het de werkgever om zicht te focussen op vitaliteit, werkvermogen en inzetbaarheid, die samen de duurzame inzetbaarheid van een werknemer bepalen. Niet alleen neemt het ziekteverzuim af, de productiviteit gaat omhoog en het personeelsverloop wordt teruggedrongen. Goed werkgeverschap wordt gevoeld door werknemers en ze blijven daardoor langer gelukkig en gemotiveerd.  

Belasting en belastbaarheid is niet 'one-size-fits-all'

Duurzame inzetbaarheid of vitaliteitsmanagement gaat vooral om positieve en preventieve maatregelen die uitgaan van iemands gezondheid, talenten en welbevinden. Het gaat daarbij om de juiste verhouding tussen belasting en belastbaarheid. En dat verschilt per werknemer. Je kan de werkbelasting van oudere werknemers verlagen door taken aan te passen en seniorenverlof aan te bieden, bijvoorbeeld met een generatiepact. Terwijl jonge werknemers vooral opzoek zijn naar begeleiding, waardering en nieuwe uitdagingen, door het bieden van perspectief en doorgroeimogelijkheden. Salaris is belangrijk, zolang het een blijk van waardering is en past bij de werkzaamheden. Iedereen wil veel verdienen, maar als de werksfeer niet goed is of de werkdruk is te groot, dan zullen ze toch snel weer verder gaan. Duurzame inzetbaarheid is dus echt een integrale visie en strategie, die verder gaat dan mooie arbeidsvoorwaarden.

Vijf pijlers, vijf tips

Het implementeren van vitaliteit op de werkvloer is voor werkgevers een belangrijke stap naar vitale werknemers. En tegelijkertijd ook de moeilijkste. Er zijn vijf thema's waarop je als werkgever kunt inzetten om op een eenvoudige en leuke manier vitaliteit op de werkvloer te faciliteren. Daarbij gaat het om het bevorderen van de fysieke gezondheid, mentale gezondheid, gezonde voeding en leefstijl, sociale motivatie en de werkomgeving. Hieronder geven we tips en voorbeelden:

  1. Stimuleer dagelijks bewegen en bevorder de fitheid van uw werknemers
    Ga in het kader van fysieke gezondheid bijvoorbeeld wandelend overleggen, plaats een tafeltennistafel en organiseer een bedrijfstoernooi, stimuleer fietsen naar het werk, richt het kantoor dynamisch in. 

    Bij Veldhuis Advies zijn we klein begonnen, door de printers en prullenbakken van de afdelingen te halen en centraal te plaatsen om zo te stimuleren dat mensen vaker van hun plek komen. Ook zijn er afspraken gemaakt dat iedereen z'n eigen koffie moet halen. En de meeste voortgangsgesprekken gebeuren lopend in de omgeving, dit wordt zeer positief ervaren.

  2. Train mensen in timemanagement en verlaag de werkstress
    Verbeter de mentale gezondheid en voorkom langdurig verzuim en burn-outs door bijv. beweging te stimuleren, open te zijn of werkdruk of zelfs stress op de werkvloer. Besteed daarnaast aandacht aan zelfvertouwen, energie en focus van het team om de productiviteit te verhogen. Maak medewerkers gelukkig!

    Veldhuis Advies heeft geluk en gezondheid hoog in het vaandel. Alle medewerkers hebben een 'Ciep'-training gevolgd om beter met hun werkplanning om te gaan. Beweging stimuleert zelfvertrouwen en geeft energie. Daarom hebben we dynamische werkplekken met in-hoogte-verstelbare bureau's, wiebelkrukken, balance-boards en deskbikes. Maar ook voldoende stilteruimtes of kleine overlegruimtes om de ruis op het kantoor te verminderen.

  3. Maak gezonde keuzes makkelijker
    Een eenvoudige manier om een gezonde voeding en leefstijl te stimuleren is om dagelijks vers fruit aan te bieden. Richt de kantine gezond in en verban de frituurpan. Stimuleer daarnaast het drinken van water door kannen neer te zetten op de (vergader)tafels en bijvoorbeeld citroenschijfjes beschikbaar te stellen. Of laat herbruikbare waterflessen met uw logo bedrukken!

    Met onze bedrijfslunch kunnen we de grootste, directe impact maken. Daarom bieden we bij Veldhuis Advies gezonde, biologische lunches aan tegen een geringe vergoeding. We lunchen samen en hebben dagelijks een huisgemaakte soep, groenteomelet, salade- of yoghurtbar. Dagelijks krijgen onze medewerkers om 10 uur een fruitspies of smoothie aangeboden en om 16 uur een bakje ongebrande, ongezouten noten. Onze 'kantine juf' heeft voedingsleer gestudeerd, zodat ze ook informatie kan geven aan collega's over gezonde keuzes. Trakteren doen we in groepjes, zodat we niet dagelijks aan de taart zitten. En ja, ook wij delen een keer per maand broodjes kroket uit! Maar niet meer elke dag. 

  4. Zorg voor plezier en gezelligheid en zet in op die sociale motivatie
    Door sociale motivatie haal je meer uit jezelf. Maak dus positief gebruik van volggedrag (groepsdruk). Geef medewerkers een 'sociaal zetje' om zichzelf uit te dagen. Biedt sportschoolabonnementen aan, organiseer sportieve teamuitjes, organiseer challenges of stimuleer fietsen naar het werk.

    Bij Veldhuis Advies is er een 'Werkgroep Vitaliteit' die regelmatig een tennistafeltoernooi organiseert en lunchwandelingen. Vaak zijn ze aanjager van sportieve activiteiten buiten kantoortijden, zoals een avond op de racefiets of padel-toernooi bij de lokale tennisvereniging. Of haken we aan bij de landelijke 'anti-suikerweek' of 'waterchallenge weken'. Tegenwoordig zijn er ook medewerkers die elkaar op eigen initiatief opzoeken bij hardloopwedstrijden. Ook richting klanten organiseren we regelmatig sportieve netwerkbijeenkomsten.

  5. Creëer een gezonde werkomgeving en bevorder een goede werk-privé balans
    Een gezonde werkomgeving is een omgeving die de gezondheid van werknemers niet belast. Niet alleen ben je als werkgever wettelijk verplicht om te voorkomen dat fysieke belasting een gevaar vormt voor de veiligheid of gezondheid van werknemers, ook de mentale kant van arbeidsbelasting is belangrijk. Dus stimuleer een ergonomische werkplek, zowel op kantoor als thuis. Bespreek de risico's van thuiswerken, richt dynamische werkplekken op kantoor in. Maar biedt ook goede secondaire arbeidsvoorwaarden aan, zoals een budget voor werkplekverbetering, flexibele werktijden, sportabonnement of een fietsplan. En bevorder een goede werk-privébalans.

    Bij Veldhuis Advies hebben we alle collega's trainingen gegeven over (het effect van) een goede werkplekinrichting. Daarnaast is er een budget voor de thuiswerkplek en kan er desgewenst een deskundige thuis komen kijken en tips geven. Ook hebben we kortingen geregeld op dynamisch meubilair bij onze leverancier. Wel hebben we het thuiswerken beperkt tot 50% van de werktijd, omdat we merkten dat het sociale aspect te belangrijk is voor de motivatie en verbondenheid bij de organisatie en de collega's. 

Wat heeft het vitaliteitsbeleid Veldhuis Advies opgeleverd?

In 2015 zijn wij bij Veldhuis Advies begonnen met ons vitaliteitsbeleid. Hierbij hebben we onze medewerkers betrokken en samen hebben wij maatregelen bedacht en afspraken gemaakt. Ons kantoor is verbouwd, waardoor we een gezonde kantine konden inrichten en dynamisch meubilair hebben aangeschaft. In de loop van de tijd is ons beleid steeds verder uitgebreid, maar ook de effecten zijn enorm positief. De medewerkerstevredenheid is erg hoog en ons personele verloop is erg laag, we hebben regelmatig nog werkjubilea van 10 of 20 jaar. Ook jongeren blijven na hun stage graag bij ons werken. Over nieuwe aanwas hoeven we ons niet druk te maken. We hebben geen enkele collega meer die (overdag) rookt. Landelijk gezien wordt veel verzuim veroorzaakt door dingen die zich afspelen in de privésfeer, denk aan extra belasting door mantelzorg of financiële stress. Ook bij ons zijn er collega's geweest die hiermee te maken hadden. Wij hebben hen hierin de ruimte gegeven en soms een coach betaald die ze uit de ergste stress kon helpen. Dit zijn de collega's die nu het grootste hart voor de zaak hebben. 

Meer weten?

Luister onze podcast over duurzame inzetbaarheid, waarin Dick Vos vertelt over ons beleid. Of neem contact met ons op om eens te sparren over dit onderwerp en een rondje door ons kantoor te lopen. We staan hier zeker voor open!

Vitalogie (uit het Latijn “leven” en lógos “leer”) is de leer van vitaliteit van levende wezens en levensvormen. Een beoefenaar van de vitalogie wordt een vitaloog genoemd. 

Vitalogisch = met betrekking tot de levenskracht van levende wezens.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven