Besparen op uw overlijdensrisicoverzekering | Veldhuis Advies

Besparen op uw overlijdensrisicoverzekering

Filter

Besparen op uw overlijdensrisicoverzekering

oudeHanden

De premies van overlijdensrisicoverzekeringen dalen. Wie al een tijdje zo’n verzekering heeft, kan soms veel geld besparen!

Heeft u een overlijdensrisicoverzekering?

En dan bedoelen we niet een uitvaartverzekering die altijd uitkeert bij overlijden of een gemengde kapitaalverzekering, die óók uitkeert als u aan het einde van de looptijd nog in leven bent. Een overlijdensrisicoverzekering keert een overeengekomen bedrag uit als u binnen de looptijd overlijdt. Is de verzekering afgelopen (of wordt de premie niet meer betaald), dan betaalt de verzekeraar niets.

Veel overlijdensrisicoverzekeringen zijn afgesloten in combinatie met een hypotheek, als extra zekerheid voor de bank. De verzekering wordt dan verpand aan de bank, zodat die meer zekerheid heeft dat de hypotheek wordt afgelost.

Sinds 2008 dalen de premies van overlijdensrisicoverzekeringen. Voor een deel komt dat doordat mensen langer leven (en de kans op overlijden dus kleiner is), anderzijds door de toegenomen concurrentie. Dat is gunstig, want de huidige premies zijn tot wel driekwart lager. En dus valt er geld te verdienen.

Stoppen

Overlijdensrisicoverzekeringen worden vaak afgesloten voor een periode van tientallen jaren. Is dat bij u het geval? Waarschijnlijk is uw (financiële) situatie niet meer gelijk aan die van toen. Vraag u dus allereerst af of u de (dure) polis nog wel nodig heeft. Is het antwoord ‘nee’, overweeg dan om de polis te beëindigen. De nog te betalen premies houdt u in uw zak. De verzekeraar kan u namelijk niet verplichten de premie alsnog te betalen. Is het antwoord ‘ja’, kijk dan of het goedkoper kan.

LET OP:
Is de kans groot dat u tijdens de looptijd komt te overlijden, bijvoorbeeld vanwege ziekte, dan kunt u de polis beter ongewijzigd laten doorlopen.

Overstappen

Naar een goedkopere polis overstappen kan duizenden euro’s opleveren, zeker als u een oude polis heeft die aan de hypotheek is gekoppeld. U hoeft niet per se bij uw huidige verzekeraar te blijven.
Als uw overlijdensrisicoverzekering is verpand aan uw hypotheekverstrekker, heeft u eerst diens toestemming nodig om de verpanding over te zetten. Is de dekking voldoende, dan mogen ze dat overigens niet weigeren. Niet alle hypotheekverstrekkers doen dit kosteloos, houd rekening met een administratieve vergoeding.

Let goed op bij het vergelijken van de premies. Er zijn verzekeraars bij wie de premie tijdens de looptijd gelijk blijft, andere verzekeraars mogen de premie tijdens de looptijd aanpassen, en bij weer andere verzekeraars hoeft u niet tijdens de hele looptijd premie te betalen. Wat in eerste instantie het goedkoopst lijkt, hoeft door deze verschillen dus niet het goedkoopst te zijn. En bedenk: mochten de premies verder dalen, dan kunt u opnieuw overstappen.

TIP: Wilt u dat de polis uitkeert bij uw overlijden òf die van uw partner? Regel dit dan in één polis, want ook dat is goedkoper. Maar pas op, niet alle verzekeraars bieden deze mogelijkheid en sturen een offerte voor twee polissen.

LET OP:
Voor een nieuwe polis moet u een gezondheidsverklaring invullen. Als uw medische toestand sterk achteruit is gegaan, krijgt u een opslag en heeft overstappen waarschijnlijk geen zin.

Dalende uitkering

Vaak keert een overlijdensrisicoverzekering bij overlijden een vast bedrag uit. Voor veel mensen is dat overbodige luxe: hoe ouder je wordt, des te kleiner immers de behoefte aan een extra pot met geld. Voor hen is er de variant met een dalende uitkering. De daling kan lineair zijn, maar ook annuïtair. Bij een lineaire daling neemt het verzekerde bedrag per jaar met een vast bedrag af. Bij een annuïtaire daling daalt het verzekerde bedrag aan het begin weinig en aan het eind van de looptijd veel. In veel gevallen is dat eigenlijk de beste variant. En dalende overlijdensrisicoverzekeringen zijn een stuk goedkoper.

Niet te snel opzeggen

Het opzeggen van uw oude overlijdensrisicoverzekering is simpel. Betaalt u de premie maandelijks, dan kunt u elke maand opzeggen. Betaalt u per kwartaal, dan kunt u per kwartaal opzeggen, enzovoorts. Zeg uw oude verzekering pas op als u de nieuwe heeft afgesloten, anders loopt u een periode onverzekerd rond. Als er dán wat gebeurt, krijgen uw nabestaanden helemaal niets.

Graag helpen we u bij het evalueren van uw huidige verzekering en premie en zoeken we samen met u naar een passend alternatief. Neem contact met ons op via tel. (0578) 699 799 of via particulieren@veldhuisadvies.nl.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld