Acute nood bij pensioengerechtigden… Politiek, kom snel in actie! | Veldhuis Advies

Acute nood bij pensioengerechtigden… Politiek, kom snel in actie!

Filter

Acute nood bij pensioengerechtigden… Politiek, kom snel in actie!

Head pensioen

Een groep pensioengerechtigden wordt momenteel zeer zwaar de dupe van de extreem lage rente. Los van de pensioenfondsen waar de problematiek helder gemaakt is en collectief wordt gedragen – ook in de uitkeringsfase – gaat dit met name op voor de uitkering van deelnemers aan een verzekerde pensioenregeling. Zij stoppen met werken en hun pensioenkapitaal komt automatisch tot uitkering. De enige optie die deze mensen hebben, is voor het hele bedrag een direct ingaand levenslang pensioen aankopen. Dat heeft dramatische gevolgen voor de inkomenspositie van deze groep.

Een voorbeeld: een pensioengerechtigde van 65,5 jaar met een kapitaal van € 100.000,00 kreeg tot voor kort nog een levenslange maanduitkering van ca. € 415,00. Inmiddels is dat gedaald naar ca. € 347,00. Voor deze pensioengerechtigde betekent dit een inkomensterugval van ca. 16%. Om maar te zwijgen van de situatie als we nog iets verder teruggaan in de tijd, de daling is dan nog veel groter. Als dit bij een pensioenfonds het geval zou zijn staat dit zeker op de voorpagina van de Telegraaf, het NOS-journaal komt langs en politiek Den Haag zou te klein zijn. Kamervragen zouden over de tafels vliegen. Hoe anders is het bij de groep deelnemers aan een verzekerde pensioenregling. Kennelijk bekommert niemand zich om deze mensen. Het gaat ook hier overigens vaak om hele gewone hardwerkende deelnemers die werken bij een bedrijf wat niet verplicht is aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds. U kunt denken aan bijvoorbeeld werknemers in een groothandel, automatiseringsbedrijven en adviesbureau’s.

Dit zijn de dramatische gevolgen van het besluit van de Europese Centrale Bank om geld in de economie te pompen met als gevolg een ultra lage rente. Hoewel staatssecretaris Klijnsma heeft aangegeven aan een oplossing te werken, is de nood nu hoog. Tijd voor snelle actie in Den Haag dus.

Is een oplossing eenvoudig? Zeker niet, maar waar een wil is………! Maak (tijdelijk) een eenjarige uitkering mogelijk zonder hoge kosten bij uitvoerders (een soort bancaire pensioenrente?). Maak een (collectieve/lifecycle)-regeling waarbij mensen in de uitkeringsfase kunnen profiteren van een stijgende rente/rendement . Uiteraard zijn er ook risico’s maar we zijn met elkaar heel goed in staat deze in kaart te brengen en te minimaliseren. Kortom, verzin iets! Vanzelfsprekend zijn wij heel graag bereid om samen met andere partijen daarover mee te denken. Alle instrumenten zijn in de markt aanwezig.

Nog mooier zou zijn om conform het lentestatement van de NOPD pensioengeld breder in te kunnen zetten, bijvoorbeeld om de hypotheek af te lossen of een periode van werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid te financieren. Ik verwacht helaas niet dat dit snel geregeld zal zijn. Vandaar dus deze voorzet om te denken in een tijdelijke oplossing.

Harry Stomphorst – Veldhuis Advies
Lid van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen (NOPD)

Bron: Pensioen.com
Harry Stomphorst
Senior PensioenConsultant
Dit artikel is geschreven door:

“Pensioen is inmiddels gelukkig een ‘echt’ vak geworden waardoor wij als adviseurs weer trots zijn op ons beroep.”

Harry Stomphorst (1958) is woonachtig in Marum (Groningen). Hij is gehuwd en vader van vier kinderen. In de afgelopen jaren heeft hij zich met name bezig gehouden met advisering van collectief- en DGA pensioen. Verder geeft hij ook bredere financiële adviezen aan ondernemers en ondernemingen.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld