Aantal starters dat huis kan kopen gehalveerd | Veldhuis Advies

Aantal starters dat huis kan kopen gehalveerd

Filter

Aantal starters dat huis kan kopen gehalveerd

Aantal starters dat huis kan kopen gehalveerd

Aantal starters dat woning kan financieren halveert in vijf jaar tijd

Het aantal starters dat een gemiddelde starterswoning kan financieren, is in de afgelopen vijf jaar bijna gehalveerd. Dit blijkt uit een analyse van consultancybureau IG&H. In 2012 kon 29% van de alleenstaande starters een gemiddelde starterswoning financieren. In 2017 daalde dit aantal naar 16% en in 2018 naar verwachting zelfs naar 13%.

IG&H verwacht dat de positie van starters verder verslechtert doordat de Europese Centrale Bank het stimuleringsbeleid wil afbouwen. Hierdoor verdwijnt op termijn de lage rente. Een rentestijging betekent volgens de onderzoekers een verdere afname van het aantal jongeren dat een gemiddelde starterswoning kan financieren. Een stijging van de rente tot 5% zou betekenen dat het aantal starters dat een huis kan kopen verder daalt met 2 à 3%. In dat geval zou nog maar 10% van de alleenstaanden een gemiddelde starterswoning kan financieren. Die groep wordt kleiner als de huizenprijzen verder stijging.

Hulp van familie of vrienden

Uit aanvullend onderzoek, dat IG&H samen met hypotheekadviespartij Viisi deed, blijkt verder dat bijna de helft van de starters (47%) momenteel financiële hulp nodig heeft van familie of vrienden voor het financieren van een eerste woning. “Starters die een woning kunnen financieren, zijn vaak hoogopgeleid of hebben ouders die financieel kunnen bijspringen”, zegt IG&H-manager Freek Jansen. “Door het kopen van een woning profiteert deze groep niet alleen van een fiscaal voordeel, maar ook van de flinke prijsstijging in de markt. Daarmee krijgen zij een voorsprong op het gebied van vermogensopbouw.”

Benieuwd wat jij kunt lenen?

Via deze website kun je de meest actuele hypotheekrentes vergelijken. Neem contact met ons op als je precies wilt weten wat je nodig hebt en wat je kunt lenen via hypotheken@veldhuisadvies.nl of tel. 0578-211000.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld